Léčivé účinky jitrocelu
Recept na jitrocelový sirup na kašel
Léčivé účinky šalvěje
Recept na šalvějové bonbony proti bolesti v krku

Na co se používá jitrocel?

Jitrocel kopinatý patří k našim nejznámějším bylinkám. A používá se v lékařství už od dob antiky. Je známý pro své detoxikační schopnosti, umí dobře pročistit plíce, průdušky i krev. Působí hojivě a uklidňuje. Používá se tedy při onemocnění dýchacích cest (zahlenění, kašel, černý kašel, bronchitida, astma) a zánětu průdušek. Působí proti tvorbě žlučových kamenů. Pomáhá při trombóze. Zabírá také na poruchy trávení, žaludeční vředy a zácpu. Předmětem sběru je především list, ale v léčitelství se používají i kořen, květy a semena. Listy se suší a pak se užívají ve formě čaje, obkladů, tinktur či sirupů.

Recept na domácí jitrocelový sirup
Autor: www.culinabotanica.cz

Budeme potřebovat: 

3 plné hrsti listů čerstvého jitrocele

2 šálky cukru krystal  

Postup:

1. Listy jitrocele pokrájíme na malé kousky. Naložíme do sklenice spolu s cukrem – po vrstvách, každá vrstva by měla být vysoká asi 1 centimetr. Začneme jitrocelem, vytvoříme centimetrovou vrstvu, zasypeme cukrem, poté opět dáme vrstvu jitrocele. Takto pokračujeme, dokud není sklenice plná. Na závěr zasypeme ještě trochu cukrem.

2. Umístíme na teplejší slunné místo a necháme jeden až dva dny stát. Cukr se rozpustí a vytáhne z jitrocele šťávu.

3. Pak přecedíme a vymačkáme z jitrocele všechnu šťávu.

TIP NA VIDEO: O bylinkách na suchý a vlhký kašel s bylinkářkou Klárou Matuškovou.

Video
Video se připravuje ...

Suchý, nebo vlhký kašel: Jaké bylinky jsou nejvhodnější? Videoredakce ženských titulů


Na co je dobrá šalvěj

Šalvěj je silná léčivá rostlina, která obsahuje silice (hlavně thujon, salviol a cineol), vitaminy B, třísloviny a estrogenní hormony. Jedinečný koktejl obsažených látek působí proti bakteriím, mykózám a zánětům. Je možné ji využívat vnitřně v podobě nálevu, který může ulevit od nočního pocení hormonálního původu i zmírnit projevy stresu a deprese. Esenciální olej ze šalvěje v aromaterapii může ulevit od nespavosti a úzkosti. Významnou roli šalvěj hraje také v hojivé kosmetice k léčbě ran i akné.

Díky jejím antibakteriálním, antimykotickým i antivirotickým účinkům se výborně hodí k léčbě ústních obtíží – hlavně zánětů dásní a při prevenci jejich vzniku. Kloktání odvaru z byliny ústa nejen vyléčí od angíny, aftů či dalších zánětů, ale i zbaví zápachu. Dokonce eliminuje bakterie, které na zubech způsobují zubní kaz. Proto je šalvějový extrakt jednou z hlavních složek zubních past a ústních vod.

Recept na domácí šalvějové bonbony
Autor: www.culinabotanica.cz

Budeme potřebovat:

120 g medu

100 g cukru krystal

2 lžíce nadrcené sušené šalvěje

šťávu z poloviny citronu  

Postup:

1. Med, cukr, šalvěj a citronovou šťávu povaříme. To, že je hmota hotová, poznáme tak, že po jejím odkápnutí mimo hrnec kapka ztvrdne.

2. Pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým či namaštěným nožem ji krájíme na kostičky a po ztuhnutí ukládáme bonbony do sklenic pod víčko, aby nezvlhly.

3. Můžeme také jednotlivé bonbonky obalit v moučkovém cukru.

Tip: Stejný postup je pro mátové, bezové a lipové bonbony. Sušené byliny můžete do hmoty přidat také ihned po odstavení hrnce z plotny, aby se příliš dlouho nevařily. Potom je důležité, aby byly byliny rozdrceny na co nejjemnější prach. Účinnost proti bolesti v krku zvýšíte, když k šalvěji přidáte tymián, mátu a hřebíček.

Další recepty uvidíte v nové, deváté řadě televizního pořadu Herbář, který vysílá ČT1 každou neděli v 17.55. Kateřina Winterová vás v něm provede přírodou, vzdá hold bylinám a ukáže, jak z nich vykouzlit lahodná jídla i jak je použít k zklidnění různých obtíží. „Byliny jsou kořením nejen pokrmů, ale i života. Dokážou zmírnit různé neduhy, vyléčit nemoci, povzbudit i šířit radost svou vůní a barevnými květy,“ dodává Kateřina Winterová.  Více se dozvíte na www.culinabotanica.cz

Autor: archiv Kateřiny Winterové