Připravte si voňavé domácí sirupy: Zkuste šeřík, bez i levanduli!
-
Víte, že omamně vonící šeřík si můžete užít i jinak než jen ve váze? Zkuste z něj připravit osvěžující šeříkový sirup! Stejně tak můžete vyzkoušet i sirupy z květů černého bezu nebo levandule.
- 1.
ŠEŘÍKOVÝ
Potřebujete: 10 malých květenství šeříku, 1 zralé granátové jablko, 250 g třtinového světlého cukru, ½ lžičky kyseliny citronové.
Postup: Oberte květy od stonků a vložte do hrnce. Granátové jablko rozpulte a do hrnce na květy vymačkejte vše, zrníčka i šťávu. Přidejte na špičce lžičky kyselinu citronovou. Dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem, poklicí a nechte v chladu a tmě den louhovat.
Přes stejné plátýnko směs přeceďte, pečlivě vyždímejte. Oslaďte a zahřívejte, dokud tekutina nezíská konzistenci sirupu. Pro přípravu limonády sirup řeďte sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidejte citrusy a čerstvé bylinky.
- 2.
BEZOVÝ
Potřebujete: 4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 1 lžičky kyseliny citronové, 4 bio citrony nebo citrony bez kůry, bezové květy.
Postup: Den předem svařte vodu a nechte ji zchladnout – mít vše vyvařené, nejlépe vydezinfikované alkoholem je předpokladem, že se sirup nezkazí. Do vody naložte květy, přidejte plátky ze dvou citronů a kyselinu. Druhý den sceďte a pořádně vymačkejte. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povařte s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. Doslazujte podle chuti.
Lahve i víčka dobře umyjte a naplňte vroucí vodou, kterou tam necháte, než je budete plnit sirupem, alkoholem otřete hrdlo a zadělejte víčky vytřenými čistým alkoholem. Lahve obraťte dnem vzhůru a nechte tak do vychladnutí.
- 3.
LEVANDULOVÝ
Potřebujete: 100 g levandulových květů, 1 bio citron 200 g, bio třtinového želírovacího cukru, 150 g třtinového cukru, 1 lžičku kyseliny citronové.
Postup: Květy oberte ze stonků a vložte na dno hrnce. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené, ale zchladlé vody. Pod pokličkou nechte louhovat 24 hodin. Poté přes plátýnko sceďte květy a pečlivě vyždímejte.
Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do lahviček, pevně zavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.