Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Připravte si voňavé domácí sirupy: Zkuste šeřík, bez i levanduli!

/
  • šeřík
    17. května 2021 ● 15:19

    Víte, že omamně vonící šeřík si můžete užít i jinak než jen ve váze? Zkuste z něj připravit osvěžující šeříkový sirup!  Stejně tak můžete vyzkoušet i sirupy z květů černého bezu nebo levandule.

  • 1.

    ŠEŘÍKOVÝ

    Potřebujete: 10 malých květenství šeříku, 1 zralé granátové jablko, 250 g třtinového světlého cukru, ½ lžičky kyseliny citronové.

     

    Postup: Oberte květy od stonků a vložte do hrnce. Granátové jablko rozpulte a do hrnce na květy vymačkejte vše, zrníčka i šťávu. Přidejte na špičce lžičky kyselinu citronovou. Dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem, poklicí a nechte v chladu a tmě den louhovat.

     

    Přes stejné plátýnko směs přeceďte, pečlivě vyždímejte. Oslaďte a zahřívejte, dokud tekutina nezíská konzistenci sirupu. Pro přípravu limonády sirup řeďte sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidejte citrusy a čerstvé bylinky.

  • 2.

    BEZOVÝ

    Potřebujete: 4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 1 lžičky kyseliny citronové, 4 bio citrony nebo citrony bez kůry, bezové květy.

    Postup: Den předem svařte vodu a nechte ji zchladnout – mít vše vyvařené, nejlépe vydezinfikované alkoholem je předpokladem, že se sirup nezkazí. Do vody naložte květy, přidejte plátky ze dvou citronů a kyselinu. Druhý den sceďte a pořádně vymačkejte. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povařte s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. Doslazujte podle chuti.

     

    Lahve i víčka dobře umyjte a naplňte vroucí vodou, kterou tam necháte, než je budete plnit sirupem, alkoholem otřete hrdlo a zadělejte víčky vytřenými čistým alkoholem. Lahve obraťte dnem vzhůru a nechte tak do vychladnutí.

  • 3.

    LEVANDULOVÝ

    Potřebujete: 100 g levandulových květů, 1 bio citron 200 g, bio třtinového želírovacího cukru, 150 g třtinového cukru, 1 lžičku kyseliny citronové.

     

    Postup: Květy oberte ze stonků a vložte na dno hrnce. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené, ale zchladlé vody. Pod pokličkou nechte louhovat 24 hodin. Poté přes plátýnko sceďte květy a pečlivě vyždímejte.

     

    Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do lahviček, pevně zavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Dnešní horoskopy