Vůni a chuť právě sklizených bylinek nedokáže suchý prášek ze sáčku nikdy nahradit. Většina běžně používaných kuchyňských bylinek je nenáročných a můžete si je snadno pěstovat i v bytě. Na okenním parapetu budou mít dostatek světla, a až se oteplí, bude se jim dobře dařit venku. Pokud si chcete pěstitelskou sezonu urychlit, je právě teď vhodná doba připravit si vlastní sazeničky. Při pokojové teplotě klíčí semínka přibližně dvakrát rychleji než při výsevu venku, takže se na první sklizeň můžete těšit už v dubnu. A jaké bylinky jsou do bytové zahrádky nejlepší? Vsaďte na petrželku, pažitku a bazalku, které můžete vysít několikrát do roka. Máta, meduňka, koriandr a tymián budou prosperovat jak doma za oknem, tak na čerstvém vzduchu.

Rašelinové květináče jsou vyrobeny z přírodně nezávadného materiálu, který se při styku s vlhkostí pomalu rozkládá. Usnadňují přesazování sazenic. 34 Kč / 18 ks, www.jedinecnezbozi.cz
Autor: archiv firem

Od semínka k lístečkům

Nejlépe vzklíčí čerstvé osivo. Použijte proto buď semínka, která jste sami loni sklidili, nebo si kupte nová (i v této době je bez problémů seženete v supermarketech). Pak je řídce vysejte do lehké písčité půdy, případně si pořiďte speciální substrát pro výsev a množení. Po vysetí je opatrně zahrňte tenkou vrstvou hlíny. Dokud rostlinka nevyklíčí a nezakoření, zálivku řešte rosením, aby se semínko nevyplavovalo. Práci s následným přesazováním si ulehčíte, když budete semínka vysévat jednotlivě do rašelinových tablet či květináčků. S udržením optimální vlhkosti, kterou semena pro klíčení potřebují, vám zase pomůže pokojový skleníček, ale dobře poslouží i průhledné plastové víko nebo fólie. Jakmile se objeví první lístky, poklop odstraňte.

Nůžky na bylinky For_q padnou dobře do ruky a díky protiskluzové měkké a spodní rukojeti s ochranou rukou jsou bezpečné. 199 Kč, Hornbach
Autor: archiv firem

Než se venku oteplí

Vzešlé rostlinky potřebují dostatek světla, nejlépe tedy budou prosperovat na parapetu za oknem. Když se zvětší a zesílí, přesaďte je do květináčů či truhlíků. Pravidelně je zalévejte malým množstvím vody tak, aby půda nebyla přemokřená. S odtokem vody pomůže i drenážní vrstva na dnu pěstební nádoby (keramzit, kamínky, štěrk či hliněné střepy). Díky ní rostlinám nebudou uhnívat kořeny. Bylinky můžete bezpečně umístit ven (ať už na balkon či do záhonu) v květnu po zmrzlých, ale do té doby je otužujte – za slunečných dní jim dopřejte čerstvý venkovní vzduch a na noc je zase schovejte dovnitř.

 

Rádi byste si přečetli tipy pro dlouhou a bohatou sklizeň i rady odborníka? Celý článek a ještě mnohem více inspirativního čtení najdete v březnovém čísle Blesk Bydlení, jehož součástí je také speciální příloha o kuchyních. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete pohodlně objednat z domova v tištěné či elektronické verzi v našem iKiosku.