Naklíčená semínka a mikrozelenina skvěle oživí zimní a jarní jídelníček. Není třeba je kupovat, vypěstujete si je snadno sami. Zajistíte si tak stálý přísun vitaminů, enzymů, minerálů a dalších výživových složek. Přidávat je můžete na ozdobu snad do každého jídla, výborně se hodí i na chleba s máslem nebo s vaší oblíbenou pomazánkou. Ačkoli syrové jsou nejzdravější, nic nebrání ani tepelné úpravě, která by však měla být rychlá a co nejšetrnější, aby se zachovalo maximum cenných látek. Obzvláště luštěniny, které se běžně musí dlouho vařit, budete mít po naklíčení hotové během chviličky.

V hlavní roli voda

Při klíčení hraje ústřední roli voda, jakákoli semínka je proto nutné nejprve na několik hodin namočit a nechat nabobtnat. Drobnějším semínkům stačí několik hodin, luštěniny namáčejte minimálně přes noc. Potom je třeba se několik dní starat o zavlažování vzcházejících semen. Klíčící semínka je nutné proplachovat alespoň dvakrát denně, pokud je to možné, i častěji. Zároveň je třeba dbát na dobrou hygienu a všechny pomůcky, které při klíčení používáte, udržovat v perfektní čistotě. K dezinfekci případně použijte ocet. Nezapomeňte si také před manipulací s klíčky důkladně umýt ruce. Semínka obvykle nejlépe klíčí při teplotě 18 až 21 °C, při nižších teplotách bude klíčení pomalejší, při vyšších naopak hrozí zapaření a rozvoj plísní.

Semínka jen kvalitní

Ke klíčení lze použít běžné luštěniny (např. mungo, cizrna, čočka, fazole adzuki) dostupné v prodejnách zdravé výživy nebo supermarketu. Pokud máte možnost, dávejte přednost semenům v bio kvalitě. Ve specializovaných obchodech na internetu seženete celou řadu méně obvyklých semínek vhodných ke klíčení, jako jsou vojtěška, ředkvička, rukola, brokolice, červená řepa, zelí, jetel a další.  Nepoužívejte ke konzumaci klíčky ze zahradnických osiv, mohou být chemicky ošetřena.

V čem klíčit?

Semínka po ukončení fáze namáčení dobře propláchněte. V tuto chvíli byste již měli mít rozmyšleno, kde budou semínka klíčit. K dostání jsou různé typy vícepatrových klíčicích misek, otevřené misky se sítkem nebo sklenice s prodyšným víčkem. Jinou možnost pro opravdové nadšence představují elektrická automatická klíčidla, která se sama postarají o pravidelné zavlažování. Patrové klíčicí misky a sklenice ke klíčení se hodí pro luštěniny, obilniny a většinu drobnějších semínek. Vícepatrové misky se zalévají shora, přičemž voda volně protéká mezi miskami do spodní sběrné nádobky, kterou je třeba vylévat. Při pěstování klíčků ve sklenicích nalijete vodu přímo do sklenice přes perforované víčko. Obrácením sklenice necháte vodu odtéct a následně ještě okapat. Některé sklenice jsou vybaveny i praktickou odkapávací miskou. Při tomto způsobu pěstování se hotové klíčky konzumují celé. Klíčky oproti semenům zvětší několikanásobně svůj objem, nádoby na klíčení proto nepřeplňujte. Brzy přijdete na to, kolik semínek správně použít.

Na sítku

Klíčení na otevřené misce se sítkem se hodí jen pro některé typy semínek, jako jsou řeřicha, bazalka, lněné semínko nebo rukola, která kolem sebe po nabobtnání vytvoří slizovitou hmotu. Semínka je možné na sítku proplachovat vodou, případně se pravidelně postřikují. Klíčící rostlinky zároveň sítkem protáhnou své tenké kořínky a přijímají vodu také ze spodní misky. Voda by měla sahat asi centimetr pod úroveň sítka. Když výhonky dosáhnou požadovaného vzrůstu (obvykle malé rostlinky s klíčními listy), můžete je ostříhat. Kořínky se v tomto případě obvykle nekonzumují.

Na zkoušku

Jestliže si chcete klíčení zatím jen vyzkoušet, použijte běžné věci z kuchyně. Postačí vám zavařovací sklenice, klíčky budete proplachovat přes cedník a k uzavření sklenice použijete kousek plátna či gázy. Řeřichu vypěstujete na talířku s vatou nebo papírovými utěrkami.

Kdy je jíst?

Jak klíčky rostou, mění se i jejich chuť. Brzy přijdete na to, v jaké fázi vám ten který druh chutná nejvíce. Někdy se stane, že vám klíčky trošku přerostou a nebudou už tak dobré. V takovém případě je zkuste povařit v polévce nebo osmahnout na pánvi. Případně ještě počkejte, než dorostou v mikrozeleninu, a skliďte jen zelené části. Klíčky by měly být pěkně křupavé. Před konzumací je vždy ještě pořádně propláchněte nebo je můžete pro jistotu namočit na pár minut do vody s trochou citronové šťávy či jablečného octa. Doporučovaná doba klíčení je nejčastěji od 3 do 5 dní. Mikrozelenina se sklízí za 7 až 12 dní, v některých případech to trvá i déle. Růst klíčků zastavíte, když je uložíte do lednice, kde vydrží až týden. Nezapomeňte je však každý den propláchnout.

Elixír zdraví: zelené obilí

Obilniny jako ječmen a pšenici si můžete vypěstovat jako klíčky, které budete mít k dispozici asi za dva až tři dny. Stále větší oblibu si však získává především mladý zelený ječmen sklizený přibližně za dvanáct dní. Ze zeleného osení se v odšťavňovači připravuje nápoj, který bývá označován jako elixír zdraví. Malé množství zelených lístků můžete rovnou přidat i do oblíbených smoothies.

Fotogalerie
6 fotografií

Tento článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Také v aktuálním vydání najdete spoustu zajímavých informací, rad i inspirace. Koupíte ho v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE. 

blesk hobby
Autor: iStock