Před více než třiceti lety se tohle místo zalíbilo i známému českému šéfkuchaři Jaroslavu Sapíkovi. Našel v něm starou polorozpadlou stavbu, která mu připomněla rodný dům a hospodu na Moravě, a tak se s rodinou dal do práce. Vyklidil sklepy plné haraburdí a pustil se do rekonstrukce přízemí, zde otevřel hospůdku. Ta se brzy díky dobrému jídlu stala vyhlášeným podnikem a později k ní přibyly i rodinný penzion a škola vaření. Teď se s námi do Klokočné pojďte podívat i vy.

Ačkoli svůj podnik Jaroslav nazval hospůdkou, zvenku i uvnitř spíš připomíná útulný rodinný restaurant. Když pospícháte, sednete si do Formanky k výčepu, která připomíná staročeskou domácí kuchyni. A pokud máte dost času, usadíte se ve větším sále se spoustou obrazů a ocenění, která Jaroslav Sapík během své profesionální kariéry dostal. A když jste jen ve dvou, možná na vás vyjde místo u stolu Karla Vágnera. Stěnu nad ním zdobí obraz českého herce Jiřího Sováka v roli rytíře Brtníka z Brtníku v oblíbené rodinné komedii Ať žijí duchové.

Tajemství z kuchyně

Když nahlédnete do jídelního lístku, zjistíte, že je v něm hodně klasických jídel. Z předkrmů doporučujeme vepřový sulc s cibulovo-octovým salátkem, z polévek zkuste račí krém s lanýžovým toustem a jako hlavní jídlo byste neměli minout zdejší svíčkovou nebo vídeňský telecí řízek s dolnorakouským salátem. A pokud vám zbude trošku místa v bříšku, jsou tu jako dezert Mozartova palačinka nebo povidlové taštičky. Jídlo zde chutná pokaždé stejně dobře. Je to nejen mistrovskou kuchyní, ale i surovinami. „Maso si vybírám sám a dbáme i na kvalitu dalších potravin, používáme regionální výrobky, pravidelně vozíme ryby z Rakouska a na podzim tu lze ochutnat pravé francouzské beaujolais,“ vysvětluje Jaroslav.

Spoustu dalších zajímavostí a fotek z této návštěvy najdete v prosincovém čísle časopisu Blesk Hobby. Nechybí tu ani dva skvělé recepty od Jardy Sapíka, které stojí za vyzkoušení. A také se můžete těšit na číslo plné vánoční a jiné inspirace a užitečných rad. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

 

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka Blesk Hobby 12/2021 Czech News Center