Na internetu najdete takových vzdechů spoustu. „Připadá mi, že za jídlo moc utrácíme, a cítím se neschopná. Nějak prostě neumím vařit levná jídla. Nechápu, jak někdo může vyjít se čtyřmi tisíci na měsíc,“ píše třeba maminka dvou dětí. Podobných příspěvků je tu mnoho. Na čem se dá fakt ušetřit a na čem ne? Třeba se vůbec nevyplácí vykrojit z broskve nahnilý kousek a zbytek dát do ovocného salátu. I když ušetříte, jsou potraviny, které do žaludku nepatří.

VIDEO: Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí?

Video
Video se připravuje ...

Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí? Videohub

Nakupovat v malém

„Velmi často si pleteme pojmy ‚minimální trvanlivost‘ a ‚spotřebujte do‘. Tyhle dva termíny ale nezaměňujte,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo. Datum spotřeby je doba, do jejíhož uplynutí je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, po uplynutí je ale potravina neprodejná. Po vypršení lhůty minimální trvanlivosti je potravina zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její jakost se může změnit. U některých potravin samozřejmě k horšímu, u jiných paradoxně k lepšímu. Třeba u jistých druhů salámu. Každopádně je mnohem lepší nakupovat menší množství jídla vícekrát za týden.

Neomývat uzeniny

I když někteří omývají salámy a buřty s lepivým povrchem a tvrdí, že těm potravinám vlastně nic není, je to chyba. Uzeniny, které začnou pouštět nakyslou tekutinu, patří do koše. Stejné je to, pokud zapáchají nebo se na nich zvenku začala objevovat plíseň. Maso, které se kazí, poznáte podle toho, že má tmavší barvu, než je obvyklé.

Hlídat si kalendář

Vejce by se správně měla zkonzumovat do osmadvaceti dnů od snůšky. Dobu trvanlivosti jim prodloužíte, pokud je dáte do chladu (ideální je lednice) a zachováte nepoškozenou skořápku. Pokud vejce rozklepnete a žloutek s bílkem v něm začne tvořit stejnorodou konzistenci, tedy nejsou od sebe oddělené, rozhodně vejce vyhoďte.