V dubnu zahrádkáři nevědí, kam dřív skočit. Kromě prořezávání a stříhání stromů i keřů a péče o trávník je čas na výsev a sázení květin, bylinek i zeleniny. A přitom nepřijdou zkrátka ani ti, kteří se pěstitelské vášni oddávají pouze na balkoně. Jakmile se denní teplota pohybuje okolo patnácti stupňů, pusťte se do práce.

Příprava záhonů

Před výsadbou vyplejte ze záhonů plevel, kterému se začíná dařit, jakmile přestane mrznout. Pokud se vám nepodaří vyrýt či vytrhat všechny nežádoucí oddenky, pomozte si selektivním herbicidem. Záhony důkladně prokypřete. Tím nastartujete příznivou činnost mikroorganismů v půdě. Semínka lépe klíčí a zakořeňují v lehké zemině. Buď můžete záhony doplnit o speciální substrát, nebo do nich zapracujte prsť z kompostu.

Správný výběr

Se svými rozmary počasí, kdy se slunečné dny mohou střídat s vánicí, není duben zdaleka vhodný pro všechny odrůdy. Rozhodně se ale nemusíte bát vysít odolné druhy, jako jsou kořenová a listová zelenina a hrách. V první polovině dubna můžete vysazovat česnek a v té druhé přichází čas na výsadbu raných brambor.

Brzké jaro přeje také odolným bylinkám, jako jsou petrželka, pažitka, kopr, saturejka, estragon, oregano, meduňka, máta, šalvěj, libeček, yzop a fenykl. Záhonu už se nemohou dočkat ani předpěstované sazeničky chřestu, brokolice, zelí, kedlubny, květáku a pórku. A hned se můžete pustit do pěstování sazenic teplomilných odrůd, jako jsou okurky, cukety, papriky a jahody, které přijdou ven ve druhé polovině května.

A co ovoce a okrasné květiny? Duben přeje výsadbě vinné révy, maliníku, ovocných stromů i živého plotu. Na konečné stanoviště ve druhé polovině dubna vysejte také odolné letničky, jako jsou astry, chrpy, len, lichořeřišnice, měsíček a slunečnice. Zároveň zasaďte řízky růží, které jste si připravili loni.

Ať dobře rostou

Důkladnější péče při výsevu vám ušetří námahu do budoucna. Semínka nesejte příliš hustě, abyste si nepřidělávali práci s jednocením. Nachystejte si řádky a semena do nich umístěte tak, aby mezi nimi byla mezera minimálně dva centimetry. Zasetá semínka přikryjte tenkou vrstvou půdy, kterou budete udržovat neustále vlhkou. Dejte však pozor na přelití a taky na vyplavení semínek.

Klíčení urychlí překrytí bezbarvou fólií nebo netkanou textilií, která výsev ochrání před výkyvy teplot. Na dostatečnou vlhkost dbejte i u mladých stromků – před výsadbou je namočte na několik hodin do vody a výsadbovou jámu důkladně zavlažte. Zasazené stromky zalévejte alespoň měsíc.

Radost na balkoně

Ani absence zahrady vás nemusí připravit o potěšení z vlastních výpěstků. Bylinky, zeleninu i pestrobarevnou květenu si můžete vypěstovat na balkoně nebo terase. Pozornost je třeba věnovat výběru odrůd, pěstebních nádob, substrátu, hnojiva a samozřejmě také správné zálivce.

Záleží rovněž na orientaci balkonu. Směřuje-li na jih, vsaďte na aromatické bylinky ze Středomoří, jako jsou rozmarýn, oregano, levandule, bazalka, tymián, šalvěj, majoránka a bobkový list. Balkon orientovaný na východ či západ poskytuje během dne stín, což ocení třeba stévie, máta či meduňka. Jen balkon na sever představuje pěstitelský oříšek. Vyzkoušet můžete odolné odrůdy, jako jsou máta, petrželka, kerblík či libeček.

Bylinky jsou nejvděčnějšími balkonovými obyvateli. Nemají velké nároky na prostor ani na živiny a jejich voňavé listy v kuchyni využijeme po celé vegetační období. Ze zeleniny lze na balkoně pěstovat rajčata, papriky, ředkvičky a listovou zeleninu. Typickými balkonovými květinami jsou pak muškáty, fuchsie, afrikány a hvozdíky.

Samozavlažovací truhlík Berberis Trio, 1356 Kč, nejceny.cz
Autor: archiv firem

Před výsevem a sázením buď pořiďte nové květináče, nebo ty stávající důkladně vydrhněte zevnitř i zvenku. Žíznivé druhy zabydlete v samozavlažovacích květnících a truhlících, suchomilným se bude dařit v klasických hliněných květináčích. Dno nádoby vysypte vrstvou štěrku, keramzitu či perlitu a doplňte substrátem. Pak už můžete zasadit sazeničky nebo do půdy rovnou vysít semínka. Sazeničky nejlépe koupíte v zahradnictví, na farmářských trzích či v hobbymarketech. Bylinky v květináčích, které prodávají supermarkety, jsou určeny k rychlé konzumaci a po přesazení se většinou neujmou.

A kterými rostlinami sezonu začít? Dubnové počasí zvládnou listová zelenina, ředkvičky, pažitka, petrželka, oregano, estragon, bazalka, meduňka a máta. S choulostivějšími druhy počkejte až na květen.

Ideální kombinace

Rostliny, stejně jako my lidé, prospívají ve společnosti přátel, zatímco jiné odrůdy jim mohou škodit. Petrželce se nedaří vedle máty a fenykl může zajít v sousedství koriandru, kopru a kmínu. Dbejte tedy na správné párování. Je to třeba:

  • bazalka + rajčata, okurky, cibuloviny
  • kerblík + saláty a ředkvičky, neboť aromatická bylinka odpuzuje slimáky
  • koriandr + košťáloviny, okurky, jahody, červená řepa
  • levandule + saláty, růže
  • majoránka + mrkev
  • saturejka + fazole a cibuloviny
  • tymián + veškerá zelenina, především listová.

Tento článek pro vás připravila redakce časopisu Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Blesk Bydlení na duben 2021 Czech News Center