V bytě, kam se Filip Vaněk se svým partnerem Antonínem Petrskovským nastěhoval před osmi lety, toho lze obdivovat opravdu spoustu: vkusně sladěné vybavení, designové ikony, umění na stěnách… A také nový nábytek, který majitelé nedávno kupovali, protože, jak říká Filip Vaněk, za dobu, co tu bydlí, se vkus a trendy změnily a některé solitéry pro ně už byly okoukané.

Když si však partneři bydlení vybírali, vypadal letenský mezonet úplně jinak. „Byla to klasická nudná půdní vestavba bez stylu, kde bylo mnoho malých pokojů,“ vzpomíná stylista. Přesto jim padla hned do oka: „V podstatě to byl první byt, který jsme šli navštívit, a okamžitě jsme jej koupili. Byl zalitý sluncem a sálala z něj pozitivní energie, i když bylo jasné, že budeme skoro vše měnit a předělávat.“ Zasvé vzaly nevkusná hnědá okna, nevyhovující podlahy, cihly byly přemalovány nabílo, aby zmizely veškeré rustikální prvky a dispozice se maximálně otevřely. „Chtěli jsme světlý vzdušný prostor ve studených tónech, které mě uklidňují,“ vysvětluje Filip Vaněk.

Fotogalerie
15 fotografií

Inspirace z cest

Vzhledem k tomu, že se partneři toužili rychle stěhovat do nového, musely být všechny úpravy hotové během pár měsíců. „Nejsložitější bylo snížit podlahy, abychom získali maximální výšku v prostoru, ale zvládlo se to,“ upozorňuje majitel, kterého stejně jako v módě i v bydlení inspirují zejména jeho cesty do zahraničí. „Chtěl jsem, aby byt připomínal hotely, ve kterých rád trávím čas v Madridu, Londýně, Římě a jiných městech.

Přesto se nějaké dodělávky v interiéru uskutečňovaly až v následujícím roce, tedy v době, kdy už majitelé byt obývali. Bylo to, jak u nás bývá zvykem, zejména z důvodu opožděných dodávek od firem. S tím, jak úpravy nakonec dopadly, jsou však majitelé naprosto spokojení. „Je to byt, ve kterém jsme šťastní, ale musím přiznat, že i přes svou velikost je nám malý. Náš plán je proto byt ještě zvětšit, ideálně o podlaží pod námi. V nejbližší době se však na žádné změny nechystáme.“ 

Zajímá vás, kdo z páru se při zařizování ujal role interiérového architekta? Kolik vlastně měří byt, který je dvojici malý? A kde by oba partneři chtěli mít druhý domov? To vše a mnohem víc se dozvíte v aktuálním vydání Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v trafikách nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Blesk Bydlení květen 2021 Czech News Center