Hanka bydlí ve vnitrobloku, který vznikl při stavbě komplexu na začátku minulého století v Holešovicích. Původně tam byl uprostřed i bazén, ale ten pak komunisté nechali zasypat, aby náhodou někdo neměl takový luxus. Zůstaly tam alespoň stromy, kvetoucí keře, lavičky a klidová zóna.

Bazén nevydržel, ale spousta věcí ano. Které slouží už jedno století?

Například dlažba v kuchyni, která je protažena až na balkon. Nic jí ani po tolika letech není, a navíc je hezká. Nebo mě nepřestává fascinovat vestavěná špajzka v kuchyni. Ta má své odvětrávání okénkem. Úložné prostory nad WC a koupelnou, vestavěný botník v předsíni, všechno takto plně funguje i dnes.

Fotogalerie
18 fotografií

Na jednu stranu jste ctila stopu minulosti, na druhou jste zmenšila či změnila původní využití pokojů.

Přepažila jsem místnost, která dřív sloužila jako ložnice, vytvořila jsem si tam skvělou prostornou šatnu a zbylý prostor využívám jako pracovnu. A ložnici jsem si udělala z původního pokojíku pro služku. Vejde se tam nejen postel, ale i police s knihami, stolek na šminky a nic víc tam nepotřebuji.

Obklopujete se květinami a obrazy, je to vášeň?

Ano. Jako zpěvačka v normální době pořád cestuji, bydlím po hotelích, takže se velmi ráda vracím do svého hájemství, domů, kde jsem obklopena věcmi, které mám ráda. Miluji obrazy od Egona Schieleho a Ivy Hüttnerové. Iva je moje kamarádka, takže její úžasné obrazy často k narozeninám nebo k premiérám dostávám. Také mám velkou slabost pro keramiku, pro díla Petra Kracíka nebo Hanky Doušanové, ale vystavuji si i keramické práce dětí z dětských domovů. Další mojí láskou jsou květiny. Nedávno jsem zjistila, že mi podle feng-šuej jde kolem okna nějaká zóna, ve které nemají být kytky s ostrými listy, tak jsem je stěhovala tam, kde být mohou. Také mám ráda svíčky, vůně a kamínky.

Zato fotografie našly své místo v pracovně...

Je tam i pár obrazů, ale ano, mám tam hlavně návrhy kostýmů, které jsem měla na jevišti, či fotografie z představení. Je to pracovna, tak jsou tam věci s prací související.

Toužila jste po modré kuchyni, nebo to byla náhoda?

Modrou jsem moc chtěla, ale měla jsem jen deseticentimetrový vzorek, takže jsem trnula strachy, dokud ji nepřivezli. Ale vše dobře dopadlo, je skvělá. Dokonce jsem do kombinace k této barvě dobře vybrala olši. Přesně tak, jak jsem si to představovala. Všechno dopadlo tak, jak mělo.

Které místo máte v bytě nejraději?

Stolek u okna se židlemi, který jsem si sehnala přes internet. Je tu nějaká pohodová zóna, dobře se mi tady přemýšlí, učí i píše. Mám tu nápady. Když si sednu v pracovně k počítači, tak nic. Přijdu s papírem sem ke stolečku a už jedu.

Je to tu zařízené s láskou, každičká věc má svůj prostor, přesto přemýšlíte o stěhování. Proč?

Koketuji s tím, že se přestěhuji za Prahu. Ráda bych velkou terasu nebo předzahrádku. Můj celoživotní sen je ráno vyjít a šlápnout do trávy. Věřím v sílu myšlenky, takže věřím, že se mi podaří najít takový byt. Uvidíme. Třeba se mi můj sen splní.

Rozhovor s Hankou Křížkovou vyšel v časopise Blesk Hobby. Časopis plný skvělých rad, tipů a inspirace koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.