Vítá nás sympatická a půvabná Žaneta Slámová, kterou můžete pod rodným příjmením Muchová znát z TV Barrandov, kde moderovala zpravodajství a vlastní Žaneta Show. Také uváděla zprávy v Českém rozhlase. Nyní působí jako moderátorka Večerních zpráv Televize Seznam a ve volném čase se věnuje dobročinnému projektu Fandi mámám. Ten založila spolu s kolegyní Petrou Květovou Pšeničnou v roce 2016 a od té doby neúnavně zajišťují materiální pomoc matkám samoživitelkám podle jejich konkrétních potřeb.

I přes velké pracovní vytížení si našla čas, aby nás provedla bytem ve starém pražském činžáku. S manželem si jej pořídili před čtyřmi lety. V době, kdy probíhala rekonstrukce, se už pár těšil na dceru Josefínu.  

Manželé měli nekompromisní požadavky na lokalitu i dispozici nového domova. Po roce marného hledání dostali tip od příbuzného na byt v pražských Holešovicích, jehož majitelé ho chtěli rychle prodat. Slámovi se do bytu o výměře 100 m2 okamžitě zamilovali i díky starým kachlovým kamnům a oželeli balkon či terasu, které patřily k jejich původním požadavkům.  

Byt byl tou dobou už zrekonstruovaný, ale neodpovídal představám nových majitelů. Ti si přáli velké otevřené prostory i kvůli večírkům, které často pořádají pro přátele a sousedy.

Ve vstupní hale se vařilo a prostor, jenž nyní zahrnuje obývák, jídelnu a kuchyň, byl rozdělený na dvě místnosti. Žanetu a jejího manžela tedy čekalo půl roku intenzivní rekonstrukce a úprav: obnažili stěny až na cihlu, položili novou dřevěnou podlahu, zbouráním příčky otevřeli obytný prostor a obnovili prostornou halu. Některé zásahy se neobešly bez výměn názorů mezi majiteli a řemeslníky.

„Do koupelny jsem chtěla betonovou stěrku a lesklé obložení. Kluci, co tu pracovali, říkali, že je to jako na diskotéce,“ vzpomíná, teď už s úsměvem, Žaneta. Někdy ale musela od původních představ ustoupit, jako v případě kuchyně, kterou nejprve chtěla od českých řemeslníků, ale nakonec zvítězila oproti všem očekáváním IKEA. „Čeští dodavatelé nebyli paradoxně schopni ji vyrobit tak na míru jako IKEA, a ještě by to vyšlo mnohem dráž,“ vysvětluje moderátorka.

Nedostatek místa trápí každého z nás a Žaneta se přiznala, že není výjimkou: „Stěhovali jsme se z bytu, který byl skoro dvakrát menší, a ze začátku jsme neměli skoro nic. Věci se ale postupně hromadí, obzvlášť od té doby, co jsme tři.“ Nelze však říct, že by manželé na úložné prostory nemysleli.

V hale sice nepřekáží žádná skříň, ale na poličkách pod stropem spočívají knížky a deskové hry. Kabáty, boty a oblečení jsou schované v samostatné šatně a nechybí ani komora. V obýváku si manželé nechali do výklenku po zazděných dveřích vsadit knihovnu a skříňku.

Na první pohled však zaujme hlavně robustní komoda pod televizí a zelená pomalovaná skříň v rohu u okna. „Ty máme od Snel Furniture. S jejich nábytkem jsem se setkala už před lety a vždycky jsem si říkala, že si od nich jednou něco pořídím. Teď od nich máme ty dvě skříně a stojací lampu u dveří,“ vypráví hostitelka. 

V závěru návštěvy nás Žaneta zavede do dětského pokoje, jehož stěny zdobí veselé obrázky a rodinné fotografie. Moderátorka přiznává, že na podobu pokojíku neměla její tříletá dcera zatím vliv a bojí se okamžiku, kdy přijde fascinace plastikovým světem barbín. Manželé však počítají s tím, že vybavení i dekorace se budou postupně měnit. Okno vede do zeleného vnitrobloku s lavičkami, stolky a houpací lavicí.

Byla to zarostlá džungle plná nepořádku,“ vzpomíná Žaneta. „Náš soused zahradní architekt Michal Nováček však vymyslel, jak prostor za domem zrevitalizovat. Všichni z baráku jsme se pustili do práce a jsme rádi, že teď tu máme klidné stinné místo, kde spolu můžeme trávit čas a děti si vyhrají.“

Sousedské vztahy si nemůže vynachválit, všichni spolu dobře vycházejí a navzájem si pomáhají. Má ráda též klidnou, ale plně občansky vybavenou lokalitu. „Často chodím pracovat do kaváren v okolí. Obsluha už mě zná a sotva se objevím, nesou mi cappuccino a vejce ve skle,“ usmívá se sympatická moderátorka.

Fotogalerie
11 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.