Jak Jana říká, už jedenáct let bydlí v poslední pražské vesnici. „Na metro dojedeme autem v řádech jednotek minut, všude kolem nás příroda, jsme tady moc rádi,“ vysvětluje. Dům si nechali postavit na pozemku zároveň se dvěma dalšími, které patří ostatním členům rodiny.

„Chtěli jsme, aby všechny byly průchozí suchou nohou, a to se opravdu podařilo. V prostředním domě bydlí rodiče a v krajních domech já a brácha s našimi rodinami. Děti probíhají k babičce a dědovi, kteří nám s nimi hodně pomáhají. A až budou jednou potřebovat pomoc naši, budeme je mít hned za rohem. Vícegenerační bydlení zvládáme bez problémů, ctíme soukromí každé z rodin,“ pochvaluje si praktické uspořádání sympatická moderátorka.

Návrh trojice domů je od architektky Ivy Knappové a částečně do celkové koncepce zasahoval také architekt z jižní Francie. Jejich finální podoba je výsledkem mnoha měsíců zrání. Zvenku jsou si stavby velmi podobné. „Plně jsme respektovali místní požadavky, proto všichni máme šikmé střechy,“ ukazuje Jana.

Každá rodina má však svůj styl, takže interiéry včetně vnitřní dispozice se naopak dost liší. „Když jsme architektům na počátku spolupráce vysvětlovali naše požadavky, tak se jim trochu protočily panenky, ale nakonec si vše krásně sedlo a s výsledkem jsme všichni moc spokojeni,“ dodává. A my se jdeme podívat, jaký je výsledek.

Fotogalerie
8 fotografií

Na první pohled je interiér domu vzdušný a prosvětlený. Z hlavního obytného prostoru je přímý vstup na zahradu a zeleň hraje velkou roli také uvnitř. „Já jsem měla pokojové rostliny všude, kde jsem bydlela. Některé fíkusy, které tu máme, jsou i 20 let staré a už se mnou prošly víc bytů a domů. Moc se o ně ale nestarám, spíš si je užívám a nechávám je žít. I když samozřejmě pravidelně zaléváme. Hodně se o ně teď stará náš Pepíno, který chce být zahradníkem. V dětském pokoji má parapet plný květináčů, pěstuje si vlastní kytičky,“ usmívá se moderátorka.

A právě zeleň je jedním z nejvýraznějších dekoračních prvků v tomto domě. Jinak je Jana Havrdová spíš minimalistka. „Mám ráda textilní dekorace, polštáře, deky, příjemné tlumené osvětlení z více zdrojů, většinou nám někde hoří svíčky. Občas si také přivezu nějakou drobnost z Francie. Ale hodně nákupů si už rozmyslím, člověk za roky posbírá spoustu hloupostí a pracholapů. Méně je rozhodně více,“ říká.

K zařizování interiéru už manželé architekty nepřizvali. Vše vybírali sami a nijak nespěchali. „Dům jsme nechtěli mít plně designově vyřešený hned, postupně si každý prostor řekl přesně o to, co potřebuje,“ vysvětluje Jana. Navíc tu určité změny probíhají stále.

„Já mám nyní po deseti letech novou pracovnu s knihovnou, použila jsem i ergonomické prvky, jsem z ní nadšená. A manžel už se brzy chystá na tu svou,“ upozorňuje Jana na novinky v domě. Změnou také nedávno prošla barevnost některých stěn. „Původně jsme měli v kuchyni i v chodbě výraznou tmavě červenou výmalbu. Se šedou to byl trochu risk, ale nyní jsme ji použili i v dalších prostorách. V kombinaci se dřevem a jednoduchými doplňky je nádherná,“ vysvětluje majitelka.

Vybavení domu ovlivňuje také to, že manželé mají tři děti a jde o sportovně založenou rodinu. „Dětské hračky jsou tu pořád s námi. Stále máme ve velké kuchyni dětskou kuchyňku a v obýváku domeček pro panenky,“ ukazuje nám Jana. V suterénu pak najdeme sportovní místnost.

„Tam já ale nechodím,“ přiznává. „Moji kluci tam mají čistě mužské prostředí, žebřiny, kettlebelly, TRX. Já mám svůj prostor v podobě jógové podložky v ložnici. Bydlí mi tam na zemi stále a s ní i meditační polštář. Teď už mi jen chybí těch pravidelných x minut denně, kdy bych si udělala čas jen na dýchání a vnímání sebe sama. Ale to známe asi každá,“ uzavírá naši návštěvu sympatická hostitelka.

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Blesk Bydlení na duben 2021 Czech News Center