Chalupa textaře Michala Horáčka na vás dýchne útulností a pohodlím. Sto let staré, zvenku nenápadné stavení skrývá relativně velký, zatravněný dvůr a za chalupou prostornou a příjemnou zahradu. „Sdílíme tuhle chalupu s mými rodiči, kteří nám přenechali podkroví, spodní část, kde je kuchyně, užíváme společně,“ říká Horáčkova žena Michaela.

Aby bylo možné užívat dům vícegeneračně, prošel před několika lety rekonstrukcí. „Museli jsme předělat a zateplit celé podkroví, dostavěli jsme rohovou část, která dnes spojuje dům se stodolou, a tam vznikl dětský pokoj,“ vysvětluje Michal Horáček. Interiéry budoucího podkroví a dětského pokoje navrhla manželka, která vystudovala brněnskou JAMU a jejím hlavním oborem byla scénografie, které se věnuje. „Samozřejmě jsem ale na návrzích spolupracovala s architekty, kteří vše dovedli do konce,“ upřesňuje Michaela.



Rekonstrukce trvala víc než rok. V přízemí prošla úpravami světnice, kde se vaří a schází se tu celá rodina. Ta dostala novou podlahu, kuchyňskou linku, ale zachovala si tradiční kachlová kamna. V zadní části chalupy vznikl dětský pokoj s velkými francouzskými okny, přičemž jedno z nich nabízí výhled na zahradu a druhé do zrenovované stodoly.

Zajímavým prvkem je tady také prosklený strop. „Je to sice trochu jako v reality show Big Brother, ale Julinka je takhle spokojená a my jsme dosáhli toho, že má v pokojíčku dostatek světla,“ popisuje Michaela. Z dětského pokoje pak může malá Julie vyjít schodištěm do podkroví k rodičům, aniž by musela rušit babičku s dědou, kteří mají svou ložnici v přízemí vedle ní.

Prostorné podkroví, které mohlo vzniknout díky zateplení střechy a zabudování velkých střešních oken, poskytuje dostatek místa pro vše, co člověk při odpočinku na chalupě potřebuje. Do obývacího prostoru s pohovkou a pracovním stolem se vešla i postel pro hosty, takže tu manželé Horáčkovi mohou trávit čas se svými přáteli.



„A mám tady super koutek i pro své malířské plátno,“ ukazuje Michaela. Začala totiž znovu malovat, aby to, co umí, naučila i svou dceru Julinku. A na dceřinu prosbu teď kreslí v dětském pokojíku na tabuli Julinku, jak jí to bude za pár dní slušet se školní brašnou, až půjde do první třídy. A protože je Julinka s výsledkem spokojená, může obrázek zdobit její dětské království, jehož zařizování si maminka Michaela užila.

„Vymyslela jsem postel v dřevěném výklenku jako pelíšek, kde se dá zatáhnout závěs a Julinka má soukromí, což se jí hrozně líbí,“ usmívá se výtvarnice. Sama sem také ušila a vyrobila mnoho látkových dekorací, které holčičímu pokojíčku skutečně sluší.

„Strašně ráda dům dekoruji a oblékám“, říká. A její slova potvrzuje i „zavařený“ šicí stroj, na kterém chtěla ještě před focením chalupy došít nový potah na pohovku, což se kvůli poruše bohužel nepodařilo. Ale vůbec ničemu to nevadí. Chalupa Michaely Hořejší a Michala Horáčka je totiž útulná a krásná i tak.

Fotogalerie
103 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulka Blesk Bydlení na prosinec 2019
Autor: archiv Blesk Bydlení