Jako národ chatařů a chalupářů máme pocit, že jsme už viděli snad všechny typy víkendového bydlení. Moderní maringotka od studia Miramari Design však dokáže překvapit, a to nejen svým moderním a zároveň na tradici navazujícím designem, ale zejména funkčností a dotažením detailů, díky čemuž může být i život na 24 metrech čtverečních dostatečně komfortní.

Jak říkají samy architektky studia Miramari Design, pro něž byla maringotka pilotním projektem: „Jde o víkendové bydlení pro všechny, kteří hledají něco nového, neobvyklého, chtějí být maximálně spojeni s přírodou a ač nepotřebují příliš metrů čtverečních, nejsou ochotni dělat kompromisy v komfortu a kvalitě.“ To, že na svém pozemku s přítelem budou mít maringotku, si vymyslela jedna z designérek - Monika.

Pro inspiraci se vydaly do Francie, avšak místní maringotky je příliš nezaujaly. Až moc lpí na tradici a tak šlo v podstatě pouze o repliky maringotek, které známe z cirkusových filmů.

Na plochu 24m2 se dostalo vše důležité pro pohodlné bydlení
Autor: Miramari Design

Nakonec vedle starého kravína na Šumavě vyrostla maringotka, která sem krásně zapadá, a přesto budí zvědavé pohledy kolemjdoucích. Jako základní materiál bylo použito smrkové dřevo, a to jak na konstrukci, tak na vnitřní obklad. „Základy“, tedy podvozek a kola, jsou ocelové a okna a dveře jsou vyrobené na míru jako dvojskla opatřená hliníkovými rámy. Díky proskleným dveřím mají majitelé přímý kontakt se zahradou, a když odjíždějí zpátky do města, zabezpečí je posuvnou okenicí. Kočovat se totiž s touto maringotkou nedá, ač má kola. Lze ji však celou naložit na velký přepravník a tak ji, včetně veškerého vnitřního zařízení, převézt jinam.

Již zmiňovaný komfort, který z maringotky dělá nadstandardní víkendové bydlení, zajišťují v zimě přímotopy (i když majitelé raději využívají stylová kamínka). Ani hygienu nemusejí o víkendech zanedbávat - maringotka je napojena na vodu i elektřinu, nechybí koupelna se sprchovým koutem. Jen napojení na odpad tu není, a tak musí stačit chemické WC. Majitelka navrhla vnitřní uspořádání pro vlastní potřeby - velký jídelní stůl s výhledem na zahradu, postel s úložným dílem na lůžkoviny, kterou je přes den možné využít jako „válendu“, a plnohodnotnou kuchyň s elektrickou pečicí troubou, plynovou varnou deskou, dřezem i ledničkou.

Pro vás ji však ve studiu Miramari dokážou navrhnout s přihlédnutím k potřebám na míru. Jde o to, zda ji chcete využívat jako „chatu“ pro rodinu s dětmi, kdy bude kladen víc důraz na úložné prostory a větší počet variabilních lůžek, nebo třeba jako dependance pro návštěvy na zahradě vašeho pozemku.

Fotogalerie
6 fotografií