Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

10 skvělých způsobů, jak využít formu na led nejen v kuchyni

/
  • (iStock)
    22. června 2021 ● 06:00

    Tvořítko na led nejspíš v těchto horkých dnech používáte často. Ale věděli jste, že tahle šikovná věcička nemusí vytvářet jen ledové kostky, které vám zchladí nápoje? Pojďte se s námi podívat na spoustu zajímavých triků…

    Možná vás už napadlo, že do jednotlivých přihrádek můžete nechat zamrazit nejen vodu. Vytvořit si můžete i vlastní bonboniéru nebo úschovnu na bylinky. Ale tuhle formu využijete i mimo lednici. Na co všechno se hodí tento obyčejný kuchyňský pomocník? Čtěte dál a určitě nezapomeňte vyzkoušet…


  • 1.

    Ovoce do drinku

    forma na led
    Autor: iStock

    Chystáte se pořádat nějakou párty a chcete se blýsknout skvělými drinky? Zamrazte si ovoce, které máte rádi – skvěle se hodí třeba jahody, maliny nebo hroznové víno. Na osvěžení jsou také výborné šťáva z limetek nebo kousky máty. Poskládejte jednoduše do formičky a zalijte vodou a vložte do mrazáku. Tyto netradiční kostky nejen ochutí letní drinky, ale také budou ve sklenici vypadat velmi efektně.

     

    Dobrá rada! Na tento i další triky, při nichž zmrazené kostky budete potřebovat dostat ven z tvořítka, se vám bude mnohem víc hodit silikonová formička, ze které jdou mnohem lépe vymáčknout.

  • 2.

    Víno do omáčky

    forma na led
    Autor: iStock

    U nápojů ještě zůstaneme. Máte oblíbený nějaký recept například na omáčku, kam patří i víno? A nechce se vám pokaždé otevírat novou lahev? Jednoduše to vyřešíte, když si nějaké zbylé víno necháte zamrazit a pak ho prostě použijete dle uvážení. Kdykoli a v množství, které zrovna potřebujete.

     

    Do formiček na led můžete také přelít zbytky vývaru. Velmi to oceníte při přípravě polévek či omáček. Jednolivé zmrazené kostky jsou jistě lepší a praktičtější než to, kdybyste zmrazovali jednu velkou porci.

  • 3.

    Bylinky vždy čerstvé

    forma na led
    Autor: iStock
     

    Ve formičkách na led si také můžete uschovat bylinky, které nestíháte zpracovat a které se vám budou hodit hlavně v zimním období. Nastříhejte nebo nasekejte oblíbené bylinky do formiček na led. Poté zalijte olivovým olejem a nechte zmrznout. Po rozmrazení budou krásně voňavé a čerstvé a můžete je použít třeba k masu, do omáček nebo polévek.

  • 4.

    Vlastní bonboniéra

    forma na led
    Autor: iStock

    Milujete ovoce v čokoládě? Nemusíte utrácet za drahé bonboniéry. Velmi snadno si doma vytvoříte vlastní lahodné pralinky. Vyberete si své oblíbené ovoce a vložíte ho vždy po jednom kousku do jednotlivých přihrádek. Poté rozehřejete čokoládu ve vodní lázni a zalijete ovoce. Nakonec dáte zamrazit. Až dostanete chuť nebo se budete chtít předvést před návštěvou, myslete na to, že je potřeba vyndat pralinky tak půl hodiny předem, aby povolily a byly tak akorát k jídlu. Určitě vás toto mlsání nadchne.

     

  • 5.

    Ledové kostky z kávy do vaší ledové kávy

    Už žádná rozředěná káva! Lepší než obyčejný led z vody. Dobrý fígl, co říkáte? Prostě navařte silnou rozpustnou kávu a vlijte do formiček. Frappé si pak vychladíte stylově.

  • 6.

    Roztříděné šperky

     

    forma na led
    Autor: iStock

     

    Formičky na led využijete také mimo kuchyň. Co třeba jako pořadač do šuplíku na nejrůznější drobnosti, které máte rozházené všude možně? Pořádek si jistě zaslouží také vaše šperky. Když si dáte práci a hezky je roztřídíte, už se nebudete rozčilovat nad smotanými chuchvalci, ale také nebudete hledat třeba náušnici do páru.


  • 7.

    Pro malé malíře

    forma na led
    Autor: iStock

    Pokud vaše děti rády malují temperami, můžete jim jedno tvořítko na led vyhradit místo palety. Do každé nádržky můžete dát jeden odstín a případně ho rozředit vodou dle potřeby. Tato vychytávka má své výhody. Barvy se nebudou nijak míchat dohromady a také se nemusíte bát případných škod. Díky praktickým formičkám by se nemělo nikde nic rozlít.

  • 8.

    Pořadač na léky

    forma na led
    Autor: iStock

    Chcete mít jistotu, že jste každý den sezobli všechny potřebné léky a vitaminy? Stačí si je připravit do jednotlivých přihrádek formičky na led. Pokud chcete mít přehled i o jednotlivých dnech, není problém si ke každé přihrádce dopsat nesmazatelnou fixou názvy dnů v týdnu. A pak jen doplňovat pilulkami dle potřeby. Jen pozor, ať se k této otevřené krabičce nedostanou děti nebo vaši domácí mazlíčci.

  • 9.

    Na součástky

    Když montujete nábytek, rozebíráte klávesnici a máte po ruce různé díly a součástky, odkládejte si je do formy na ledové kostky. Nic se vám nezakutálí a budete mít vše po ruce.

  • 10.

    Zasaďte si rostlinky

     

    Stačí jen trochu hlíny a semínka. Jakékoliv bylinky vám vyklíčí a ze zásobníku na led se stanou minikvětináče. Později je samozřejmě musíte přesadit.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy