Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cukr může být i velmi prospěšný. Tyhle netradiční triky vás nadchnou!

/
  • (iStock)
    4. června 2019 ● 06:00

    Obyčejný cukr má doma každý. Jen s jeho konzumací bychom to neměli nijak přehánět. Věřte, že mnohem větší užitek budete mít, když ho nepoužijete ke slazení, ale jako pomocníka v domácnosti. Máme pro vás několik šikovných tipů.

    O cukru se mluví jako o zabijákovi 21. století. Možná i vy se snažíte se této surovině co nejvíce vyhýbat nebo ji aspoň zdravě nahrazovat. I tak je dobré si doma trochu toho klasického cukru ponechat. Existují totiž situace, kdy se vám bude skvěle hodit, a přitom vaší figuře ani zdraví nijak neublíží. Tyhle triky stojí za to vyzkoušet!

  • 1.

    Vzpruha pro řezané kytky

    cukr
    Autor: iStock

    Dostala jste krásnou kytici a přejete si, aby vám ve váze dělala radost co nejdéle? I když nebyl přiložen pytlíček s výživou, nemusíte zoufat. Stačí, když do vázy nalijete asi jeden litr vlažné vody, přidáte 3 lžičky cukru a 2 lžíce octa, důkladně zamícháte a vložíte květiny. Cukr dodá květinám potřebnou výživu, zatímco ocet zabrání množení bakterií. Uvidíte, že vydrží dlouho krásné a svěží.

  • 2.

    První pomoc pro spálený jazyk

    cukr
    Autor: iStock

    V prvé řadě můžete lžičku cukru využít k „hašení úst" po požití velmi pálivého pokrmu. Pálení v ústech by se mělo výrazně zmírnit nebo úplně zmizet. Ale cukr vás také zachrání, když jste si nepříjemně popálili jazyk třeba od horkého nápoje nebo jídla. Pokud se vám něco takového přihodí, rychle jednejte. Buď „namočte“ do cukru jazyk a nechejte chvíli působit, nebo si položte na jazyk kostku cukru a cucejte. Po chvíli se vám určitě uleví – bolest se rychle stane mnohem snesitelnější.

  • 3.

    Odstraní skvrny

    cukr
    Autor: iStock

    Cukr si také skvěle poradí se skvrnami. Odstraní například ty od trávy, a to bez únavného drhnutí. Pokud i váš potomek přišel se zelenými koleny, nerozčilujte se a vezměte si na pomoc cukr. Jak na to? Smíchejte půl šálku krystalového cukru s takovým množstvím vody, aby vznikla hustá kašovitá hmota. Hustou kašičku pak naneste přímo na skvrnu. Nechte jednu až dvě hodiny působit a pak oděv běžným způsobem vyperte. Nežádoucí skvrny by měly být pryč!

  • 4.

    Nahradí kartáček

    cukr
    Autor: iStock

    Pracovali jste v dílně nebo na zahradě a potřebujete si pořádně umýt ruce? Jenže není po ruce kartáček, který by udělal svou práci? Sáhněte po troše cukru. Namydlete ruce s cukrem a dopřejte si takový malý přírodní peeling.

  • 5.

    Past na mouchy

    cukr
    Autor: iStock

    Otravují vám doma život mouchy i malé mušky? Vytvořte si přírodní mucholapku. Připravíte si ji jednoduše. A to smícháním dvou dílů cukru s jedním dílem vody. Uvařte sirup, dejte ho vychladit a nakonec ho nalijte do keramické misky a umístěte například na parapet. Budete překvapeni, jak tento lektvar bude účinkovat. Mouchy a mušky by se měly chytit do pasti a vám dají pokoj.

  • 6.

    Sýry bez vlhkosti

     

    cukr
    Autor: iStock

    Sýry obecně nemají rády vlhkost. Hlavně ty plísňové bychom měli uchovávat dobře zabalené nebo pod poklopem. Ochráníte je ale ještě víc, když vyzkoušíte trik s cukrem. Zavřete k sýru pár kostek cukru – je skvělým "absorbérem" vlhka. 

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy