Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

14 skvělých triků do domácnosti. Tyhle vám usnadní život, a ještě ušetříte!

/
  • (istock.cz)
    15. prosince 2023 ● 06:00

    Máme pro vás super tipy, jak díky jednoduchým fíglům ušetřit nejen čas, ale i peníze. 

    V domácnosti se nám každý den přihodí tisíce drobných potíží, které nám ztrpčují život. U mnoha z nich však existují snadné a rychlé způsoby nápravy. Následující triky určitě stojí za vyzkoušení...

  • 1.

    Zbytky šamponů

    Autor: istock.cz

    Zbytky šamponů a sprchových gelů nevyhazujte. Pokud nechcete používat ty, které jsou lehce prošlé, můžete jimi velmi dobře vyčistit vanu, umyvadlo nebo toaletu. Dobře odmašťují. Když vypláchnete lahvičku od kvalitního šamponu (používejte ty, které nezatěžují přírodu), vyperete třeba jemné svetry. 

     

  • 2.

    Čajové sáčky

    Autor: istock.cz

    Sáčky od černého čaje, z nichž jste si udělali nápoj, nechte vystydnout a použijte je jako obklad na unavené oči. Otoky snáz splasknou. 

     

  • 3.

    Šikovná izolepa

    Autor: istock.cz

    Široká izolepa nejen spraví rozpadlou knížku nebo pomůže zabalit balík, ale poslouží i místo „lepivého“ válečku, jímž odstraňujeme z oblečení vlasy, zvířecí chlupy a jiné nečistoty. Stačí si jí kus ustřihnout, nelepivou stranou si ji obtočit kolem prstů a „tupovat“ s ní svetr nebo sako. 

     

  • 4.

    Voda od nakládaček

    Autor: istock.cz

    Lák od okurek by bylo škoda vylít, zvlášť pokud je domácí. Můžete ho použít pod dušené nebo pečené maso, bude pak pikantnější. Také se v něm dají umýt ruce, krásně po láku zjemní. 

     

  • 5.

    Suchý zip netradičně

    Autor: istock.cz

    Suchý zip se hodí i na věšení malých obrázků. Pokud nechcete pracně zatloukat hřebíky do zdi, nalepte jednu část suchého zipu na zadní stranu obrázku, na zeď přijde ta druhá. Nechte zaschnout a pak už stačí jen přiložit části zipu k sobě. 

     

  • 6.

    Trik s bramborami

    Autor: istock.cz

    Brambory vařené ve slupce snadno oloupete a nebudete mít zbytečný odpad, když uvařené brambory kolem dokola naříznete nožem a vložíte je do studené vody. 

     

  • 7.

    Obyčejná křída

    Autor: istock.cz

    Obyčejná bílá křída vám pomůže zbavit se zápachu. Kupte si krabičku za pár korun a několik kříd vložte na noc třeba do bot. 

     

  • 8.

    Ztvrdlý sýr nevyhazujte

    Autor: istock.cz

    Ztvrdlý sýr se dá ještě dobře použít, když ho na chvíli ponoříte do mléka. 

     

  • 9.

    Zázračná cibule

    Autor: istock.cz

    Šťáva z cibule vám pomůže vyčistit sklokeramickou desku sporáku. Na běžné nečistoty nemusíte kupovat speciální přípravek, stačí rozkrojenou cibulí pořádně natřít desku, nechat působit několik hodin, nejlíp do druhého dne, a pak dobře umýt a očistit. 

     

  • 10.

    Lak nejen na nehty

    Autor: istock.cz

    Bezbarvý lak na nehty zachrání ženám punčochu. Stačí jím potřít začátek a konec právě puštěného oka a to už se dál nerozjede. 

     

  • 11.

    Obaly od vajec nevyhazujte

    Autor: istock.cz

    Plastové obaly od vajec využijí hlavně zahrádkáři. Do dna mističek jednoho obalu udělejte dírky a naplňte je zeminou. Pak je vložte do druhého obalu, který bude sloužit jako podmiska. A malé květináčky pro klíčení semen jsou na světě. 

     

  • 12.

    Neposedné oblečení

    Autor: istock.cz

    Dvě gumičky stačí k tomu, aby vám nesjížděly jemné lesklé halenky z ramínek. Na každý konec ramínka namotejte jednu gumičku a budete mít po problému. 

     

  • 13.

    Kávová sedlina umí zázraky

    Autor: istock.cz

    Lógr z kávy se dá využít různě. Někdo jím hnojí květiny, jiný díky němu v sezoně odhání slimáky od záhonů. Větší množství kávové sedliny (můžete ji střádat třeba do sklenice v lednici) odpudí taky venčící se psy od vaší branky nebo plotu. 

     

  • 14.

    Lahev od kečupu

    Autor: istock.cz

    Lahev od kečupu můžete vyhodit do tříděného odpadu, nebo ji dobře vymýt a dál používat. Ty menší s užším dávkovačem se hodí třeba ke zdobení dortů a stříkání zákusků čokoládou. Díky těm velkým si snadno uděláte palačinky. Přímo do lahve dejte všechny potřebné suroviny, tedy mouku, mléko, vejce a tak dál. Dobře uzavřete a řádně protřepejte, aby se všechny přísady spojily a vytvořily těsto. Z lahve ho dávkovací hubičkou lijte rovnou na pánev. 

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy