Začíná to u plotny
Vejce určená na vaření natvrdo by měla být stará alespoň týden. Pod skořápkou v širším místě se jim vytvořila malá vzduchová bublina, díky které jde skořápka lépe od bílku oddělit. Vejce nedávejte do vroucí vody přímo z lednice, kvůli teplotnímu šoku by skořápka popraskala.
Nalijte do hrnce vodu a pořádně ji osolte (alespoň 5 lžic soli na litr vody). Přidejte lžíci octa, která zamezí, aby žloutky ztmavly. Vejce vložte do připravené studené vody a přiveďte k varu, plotýnku pak ztlumte, aby voda lehce pobublávala, a vařte 10 minut.
Hned po dovaření dejte vejce do ledové vody (ideálně do misky se studenou vodou a ledem) a nechte 2–3 minuty. Musí se zchladit šokem, aby se pak dobře loupala skořápka.
Od širšího konce
Obecně je lepší vejce loupat od širšího konce. Ostrou hranou čepele nožíku vejce z boku po celém obvodu naťukejte. Poté jej položte na kuchyňskou linku a jemně poválejte. Následně oloupejte.
Ja na samoloupání?
Do třetiny (ideálně uzavíratelné) sklenice o objemu cca 300 ml nalijte vodu a vhoďte do ní vejce. Sklenici zakryjte dlaní, nebo zašroubujte víčkem a nad dřezem několikrát silně zatřepejte nahoru a dolů. Skořápka by během toho měla z vajíčka opadat. Pokud chcete oloupat víc vajec najednou, dejte je do uzavíratelné mističky, naplňte ze třetiny vodou, zavřete a několikrát zatřeste.
Pomocí lžičky
Snadno oloupat vejce natvrdo lze i pomocí čajové lžičky. Nejprve naťukejte širší stranu vejce a odloupněte kousek skořápky. Poté lžičku opatrně vsuňte pod skořápku a pomalu obkružte obvod vejce.
Vejce vyfoukněte
Oba konce vejce naklepejte a oloupejte rozbité kousky skořápky. Do užší části několikrát silně foukněte. Nezapomeňte vejce chytat!
Klasika, která nezklame
Máte doma kopu vařených vajec? Vyzkoušejte oblíbenou a rychlou bufetovou klasiku – vajíčkový salát! Poslouží jako chutná svačina nebo rychlá odlehčená večeře.
Vajíčkový salát
Ingredience: 6 vajec natvrdo, 1 šalotka, 40 g nakládaných okurek, 100 g bílého jogurtu s obsahem tuku okolo 3,7 %, 2 lžíce majonézy, ½ lžičky dijonské hořčice, ½ lžíce vinného octa, sůl a pepř dle chuti a čerstvé bylinky na ozdobu
Postup: Oloupaná vejce a okurky nakrájejte na kostičky, šalotku nakrájejte nadrobno a smíchejte ve větší míse. V menší misce smíchejte jogurt, majonézu, hořčici, ocet a pepř. Dresink vmíchejte k vaječné směsi a dochuťte solí. Hotový salát můžete ozdobit čerstvými bylinkami a podávat s žitným nebo celozrnným pečivem.
Recept: Vaječná tlačenka Videoredakce ženských titulů