Začíná to u plotny

Vejce určená na vaření natvrdo by měla být stará alespoň týden. Pod skořápkou v širším místě se jim vytvořila malá vzduchová bublina, díky které jde skořápka lépe od bílku oddělit. Vejce nedávejte do vroucí vody přímo z lednice, kvůli teplotnímu šoku by skořápka popraskala. 

Nalijte do hrnce vodu a pořádně ji osolte (alespoň 5 lžic soli na litr vody). Přidejte lžíci octa, která zamezí, aby žloutky ztmavly. Vejce vložte do připravené studené vody a přiveďte k varu, plotýnku pak ztlumte, aby voda lehce pobublávala, a vařte 10 minut.

Hned po dovaření dejte vejce do ledové vody (ideálně do misky se studenou vodou a ledem) a nechte 2–3 minuty. Musí se zchladit šokem, aby se pak dobře loupala skořápka.

Od širšího konce

Obecně je lepší vejce loupat od širšího konce. Ostrou hranou čepele nožíku vejce z boku po celém obvodu naťukejte. Poté jej položte na kuchyňskou linku a jemně poválejte. Následně oloupejte.

Ja na samoloupání?

Do třetiny (ideálně uzavíratelné) sklenice o objemu cca 300 ml nalijte vodu a vhoďte do ní vejce. Sklenici zakryjte dlaní, nebo zašroubujte víčkem a nad dřezem několikrát silně zatřepejte nahoru a dolů. Skořápka by během toho měla z vajíčka opadat. Pokud chcete oloupat víc vajec najednou, dejte je do uzavíratelné mističky, naplňte ze třetiny vodou, zavřete a několikrát zatřeste.

Dejte vejce do krabičky a naplňte ji ze třetiny vodou.
Autor: scom

Pomocí lžičky

Snadno oloupat vejce natvrdo lze i pomocí čajové lžičky. Nejprve naťukejte širší stranu vejce a odloupněte kousek skořápky. Poté lžičku opatrně vsuňte pod skořápku a pomalu obkružte obvod vejce.

Vejce vyfoukněte

Oba konce vejce naklepejte a oloupejte rozbité kousky skořápky. Do užší části několikrát silně foukněte. Nezapomeňte vejce chytat! 

Klasika, která nezklame

Máte doma kopu vařených vajec? Vyzkoušejte oblíbenou a rychlou bufetovou klasiku – vajíčkový salát! Poslouží jako chutná svačina nebo rychlá odlehčená večeře.

Vajíčkový salát

Ingredience: 6 vajec natvrdo, 1 šalotka, 40 g nakládaných okurek, 100 g bílého jogurtu s obsahem tuku okolo 3,7 %, 2 lžíce majonézy, ½ lžičky dijonské hořčice, ½ lžíce vinného octa, sůl a pepř dle chuti a čerstvé bylinky na ozdobu

Postup:  Oloupaná vejce a okurky nakrájejte na kostičky, šalotku nakrájejte nadrobno a smíchejte ve větší míse. V menší misce smíchejte jogurt, majonézu, hořčici, ocet a pepř. Dresink vmíchejte k vaječné směsi a dochuťte solí. Hotový salát můžete ozdobit čerstvými bylinkami a podávat s žitným nebo celozrnným pečivem.

 

Video
Video se připravuje ...

Recept: Vaječná tlačenka Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
8 fotografií