Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šikovné fígle, jak rychle a snadno oloupat avokádo, kiwi, česnek, mandle a další potraviny

/
  • (iStock)
    4. dubna 2024 ● 05:00

    Zabírá vám při přípravě jídel loupání některých potravin spoustu času? Rozčilujete se nad tím, kolik vás to stojí úsilí a že výsledek není dokonalý? Vyzkoušejte osvědčené triky a uvidíte, že vaření vás s některými ingrediencemi bude bavit o mnoho více.  

    Loupání a okrajování ovoce a zeleniny není zrovna oblíbenou činností. A pokud nechcete trávit v kuchyni více času, než je nutné, je jasné, že se vám budou hodit tipy a triky, jak si práci zjednodušit. Víte, jak si poradit s množstvím cibule, česneku či rajčat, které potřebujete oloupat? Zajímá vás, jak se zbavit jednoduše slupky u kiwi či zázvoru, aniž byste ukrajovali zbytečně moc dužniny? To vše i mnohem více se dozvíte v našich tipech…  

  • 1.

    Kiwi a avokádo

    Autor: iStock

    Máte rádi kiwi, ale složité loupání slupky vás od konzumace odrazuje? A podobně také bojujete s avokádem? Máme pro vás šikovný tip, jak se k dužnině těchto plodů dostat nejlépe. Bude vám stačit obyčejná sklenička. Přeřízněte kiwi či mango napůl. Poté si vezměte do ruky skleničku, nejlépší je ta s tenčím sklem. Polovinu plodu přiložte ke hraně skleničky a vnitřek „vyloupněte“ dovnitř skleničky, zatímco slupka zůstane venku. To samé udělejte s druhou půlkou, a máte hotovo!

    O tom, že to není nic složitého, vás přesvědčí i následující video:

    Video
    Video se připravuje ...

     Adam Balažovič, Lenka Chvostová

     

  • 2.

    Mandle

    Autor: iStock

    Jasně, můžete si koupit už ty oloupané, ale pokud se vám nechce utrácet nebo je zrovna nemáte doma, klidně se pusťte do loupání mandlí sami. Není to žádná věda, stačí znát ten správný trik. Pokud jich nemáte moc, stačí brát jednu mandli po druhé a protřít mezi prsty. Slupka půjde prakticky sama dolů. Jestliže ale potřebujete připravit větší množství, urychlíte si práci tak, že do kastrůlku dáte vařit vodu. Stačí tolik, aby mandle byly ponořené. Až voda přijde k varu, nasypte mandle do kastrůlku a nechte je tam tak půl minuty vařit. Poté mandle přeceďte a propláchněte studenou vodou. Pak už slupky opravdu jednoduše sloupnete.

  • 3.

    Lískové oříšky

    Autor: iStock

    Zbavit se slupky u lískových oříšků také není nic složitého. Stačí, když vyloupané oříšky dáte na plech, vložíte do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Za 5–10 minut vyndejte a nechte vychladnout. Nakonec oříšky lehce promněte v utěrce a slupky se lehce odstraní.

  • 4.

    Zázvor

    Autor: iStock

    Možná jste byli dosud zvyklí loupat zázvor nožem a zbytečně jste tak okrájeli se slupkou také část dužniny. Příště si tedy vzpomeňte na tento jednoduchý trik. Pomocí klasické kuchyňské lžíce oloupete pouze tenkou vrstvu slupky a výrazně tak zredukujete vzniklý odpad. Navíc lžičkou oškrábete také všechny výstupky a prohlubně, které zázvorový kořen má.

  • 5.

    Česnek

    Autor: iStock

    Také s loupáním česneku se nemusíte zbytečně zdržovat a rozčilovat. Máme pro vás několik triků. Loupání si usnadníte, když stroužky česneku vložíte na chvíli do vroucí vody. Vyzkoušet můžete také mikrovlnnou troubu. Asi po 20 vteřinách v mikrovlnce se slupka česneku odloupne jen při lehkém doteku. Pomáhá také krátké opražení česneku na pánvi. Anebo můžete vyzkoušet fígl se sklenicí. Stroužky vhodíte do uzavíratelné sklenice. Následným třesením se sklenicí se stroužky budou třít o sebe a slupky se samy postupně svléknou.

  • 6.

    Cibule

    Autor: iStock

    Cibuli sloupnete rychleji, když ji na 3 minuty ponoříte do studené vody. Slupka zvláční a netrhá se. Triky, jak cibuli rychle nakrájet bez potoků slz, si můžete přečíst v tomto článku

  • 7.

    Rajčata a broskve

    Autor: iStock

    Chcete si připravit omáčku z čerstvých rajčat a chcete je raději zbavit tuhé slupky? Ta má totiž tendenci se při jídle přilepit na patro nebo uvíznout v krku. A dokáže nám požitek z dobrého jídla úplně zkazit. Ulehčete si práci i v tomto případě. Slupku lehce nařízněte ostrým nožem do tvaru X a na několik minut je vložte do hrnce s vroucí vodou. Poté rajčata vyndejte a na chvíli je dejte do hrnce s ledovou vodou. Nakonec slupku už jen jednoduše sloupnete nožem. Stejný postup můžete vyzkoušet i v případě zralých broskví, ze kterých si přejete připravit výborný džem. 

  • 8.

    Brambory

    Autor: iStock

    Trik, který se vám bude hodit hlavně v případě, že nemáte škrabku na loupání brambor. Slupku na syrových bramborách v polovině opatrně nakrojte po celém obvodu. Poté dejte brambory do hrnce, zalijte vařící vodou a uvařte je jako obvykle. Počítejte však s tím, že brambory v celku se vaří déle než nakrájené na kostky, ale vařením ve slupce získávají bohatší chuť. Po uvaření vylijte horkou vodu a nahraďte ji studenou vodou. Může být klidně i s ledem a stačí vložit na pár vteřin. Poté už jen brambory lehko vysvlečete ze slupky. Nejlépe vám to půjde u nových brambor, které mají tenkou slupku.

Články odjinud

Dnešní horoskopy