Mandle se řadí mezi oblíbené oříšky a vynikající pochutiny. Loupané mandle se používají na zdobení cukroví, do moučníků, na výrobu marcipánu. Skvělé jsou i jako zobání k televizi, pokud si je opražíte se solí.
Nejsložitější úkol při loupání mandlí je odstranění slupky přischlé na jádru. V suchém stavu se vám to s největší pravděpodobností nepodaří nebo vás to bude stát zbytečně moc času a úsilí. Proto je dobré znát rychlý a jednoduchý trik s vodou.
Co budete potřebovat?
malý hrnec
vodu
cedník
papírové utěrky
Jak spařit mandle?
1. Do kastrůlku dejte vařit vodu. Stačí tolik, aby mandle byly ponořené.
2. Až voda přijde k varu, nasypte do kastrůlku mandle a nechte je tam tak půl minuty až maximálně minutu vařit. Slupka při pobytu ve vodě přijme vlhkost a postupně povolí.
3. Poté mandle přeceďte a propláchněte studenou vodou.
4. Až budou chladné, můžete začít s loupáním do připravené misky. Budete překvapena, jak jednoduše to půjde. Každou mandli zlehka zmáčkněte a ona sama vyskočí ze slupky.
5. Nakonec oloupané mandle položte na papírovou kuchyňskou utěrku a pomocí přiklopení další je vysušte.