Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tyto věci nikdy nečistěte octem. Můžete je zničit!

/
  • (istock.cz)
    28. března 2024 ● 06:00

    Není pochyb, že ocet je skvělý a všestranný pomocník při úklidu domácnosti, a nejspíš už jste se o tom i sami přesvědčili. Ale na určité povrchy se kvůli své agresivitě přece jen nehodí. Kdy byste tedy měli být s jeho použitím opatrní?

    Je levný, dobře dostupný, zcela přírodní a dokáže pomoct v mnoha situacích. Velmi dobře totiž nahradí spoustu chemických přípravků. Ocet zajistí úžasně čistou a vydezinfikovanou domácnost. Je skvělý na odstranění skvrn, osvěžení prádla, mytí oken a spoustu dalších věcí. Jenže ne úplně všechny povrchy budou z tohoto kyselého pomocníka nadšené. A ocet je může nenávratně poškodit. V jakých situacích bychom si měli dát určitě pozor?

  • 1.

    Kamenné a mramorové povrchy

    Na tohle ocet nepatří!
    Autor: istock.cz

    Máte doma kuchyňskou mramorovou desku nebo podlahu z přírodního kamene? I když tyto materiály vypadají v interiéru krásně a jsou v mnoha směrech odolné, s octem se rádi opravdu nemají. Jejich struktura je totiž hodně pórovitá. A právě ocet, který je vlastně slabým roztokem kyseliny, je může nenávratně poškodit. Vzniklých skvrn a šmouh už se pak nikdy nezbavíte. Pro vyčištění kamene použijte raději teplou vodu, případně pH neutrální čisticí prostředky.

  • 2.

    Dřevěné podlahy

    Na tohle ocet nepatří!
    Autor: istock.cz

    Podlaha ze dřeva je kvalitní, krásná a jistě dlouho vydrží. Ale také je potřeba počítat s tím, že pořízení je mnohem dražší a údržba složitější. Některé hospodyňky radí umývat dřevěnou podlahu vlažnou vodou naředěnou octem, který dezinfikuje a dodá lesk. Jenže odborníci varují, že ocet může poškodit povrchovou úpravu. A to by vás jistě hodně mrzelo, protože náprava by určitě stála nemalé peníze. Proto raději investujte do čisticích prostředků výhradně určených pro dřevěné podlahy, a to podle jejich povrchové úpravy.

  • 3.

    Napařovací žehlička

    Na tohle ocet nepatří!
    Autor: istock.cz

    Možná už jste slyšeli o čištění žehličky nejednu babskou radu. A na povrch i vnitřek žehličky jste použili ocet. Ten vás sice účinně zbaví vodního kamene, který se v žehličce rád usazuje, ale zároveň může poškodit váš přístroj. A proto většina výrobců s používáním octa nebo soli k čištění nesouhlasí. Kyselina v octu totiž může vážně poškodit vnitřní části žehličky. A pokud byste ji následně reklamovali, budete mít smůlu a reklamaci vám neuznají. Přesné informace ohledně správné údržby proto raději prostudujte v přiloženém manuálu. Vyplatí se také pořídit si některý z novějších typů žehliček, které  jsou vybaveny odvápňovacími systémy (AntiCalc, Calc-Clean apod.). Ty vás zbaví starostí s odvápněním, samy bezpečně odstraní všechny usazeniny včetně vodního kamene.

  • 4.

    Některé skvrny

    Na tohle ocet nepatří!
    Autor: istock.cz

    Ocet je při čištění některých skvrn určitě skvělým pomocníkem. Ale naplatí opravdu na všechny nežádoucí fleky. Pokud potřebujete vyřešit skvrny od inkoustu, krve nebo trávy, tentokrát po octu nesahejte. Skvrny pak mají totiž tendenci se do tkaniny rychle "zažrat" nebo prostě na kyselinu nereagují. Sáhněte raději po čisticích prostředcích, které pomáhají odstraňovat skvrny.

  • 5.

    Skvrny od vajíček

    Na tohle ocet nepatří!
    Autor: istock.cz

    Pamatujte také, že pokud vám upadne vejce na podlahu, není dobré sáhnout po octu, který by vám měl pomoct vyčistit podlahu. Kyselina, kterou obsahuje, totiž způsobí, že se bílkovina srazí a odstranění bude ještě mnohem složitější.

  • 6.

    Elektronika

    Na tohle ocet nepatří!
    Autor: istock.cz

    Na pravidelné dezinfikování telefonu či tabletu bychom zapomínat určitě neměli, ale vzít si i v tomto případě na pomoc ocet určitě není dobrý nápad. Na choulostivé obrazovky může být příliš agresivní. Mnohem lépe uděláte, když si pořídíte speciální ubrousky, které jsou na tyto povrchy přímo určené.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy