Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Neničte si zbytečně domácí spotřebiče. Jaké chyby dělá skoro každý?

/
  • spotřebiče
    spotřebiče (istock.cz)
    29. září 2020 ● 06:00

    Dělají nám velkou službu a ušetří spoustu práce a času, život bez nich si dokážeme jen těžko představit. Jenže tak nějak automaticky počítáme s tím, že stále a bez problému fungují. Jenže často se stává, že domácí pomocníky nechtěně a nevědomě používáme nesprávným způsobem, a zkracujeme jim tak životnost. Víte, co vážně nedělat?

    Nefunguje vám lednice či pračka tak jako dříve, přitom ještě nejsou vůbec staré? Bylo by určitě zbytečné investovat nemalé peníze do jejich opravy nebo do koupi nového spotřebiče. Je velmi pravděpodobné, že za tím vším je vaše nevhodná údržba nebo používání. Na co si tedy dát pozor a jak správně pečovat o důležité pomocníky v domácnosti?

  • 1.

    Lednice

    spotřebiče
    Autor: istock.cz

    - Nezvyšujte zbytečně spotřebu. Spotřebu spotřebiče můžete v mnohém ovlivnit teplotou v místnosti, kde máte lednici umístěnou. Čím je vyšší, tím samozřejmě musí lednice vynaložit více energie, aby dokázala ochladit svůj interiér na zvolenou teplotu. Obecně platí, že všechny domácí spotřebiče by měly být v místnostech, kde je teplota mezi 15 a 25 stupni Celsia. Také by lednice neměla být v sousedství trouby, sporáku či radiátoru. 

    - Neukládejte do lednice ještě teplé pokrmy. Tím také spotřebováváte mnohem více elektrické energie a zároveň se vám kazí jídlo okolo. 

    - Zapomeňte na otevírání bez madel. Na otevření lednice používejte výhradně madlo, a ne bok lednice. Touto chybou totiž můžete snadno poškodit těsnění dveří. A to by opět znamenalo zbytečný únik energie, a tím i vyšší spotřebu.

    - Dbejte na její čistotu. Nezapomeňte ji pravidelně čistit a čas od času ji zevnitř i zvenku pořádně „vypucovat“. Předejdete tak množení nežádoucích bakterií. Odborníci i výrobci doporučují přístroj – i když máme samoodmrazovací – umývat jednou měsíčně. Nezapomeňte také na často opomíjenou zadní část lednice, která bývá dost zaprášená. Lednice v těchto místech dost hřeje, a v případě velkého nánosu prachu či nečistot může dojít dokonce ke vznícení.

    - Dejte pozor i na správnou organizaci potravin. Nevíte, kam co správně patří? Uložení potravin má svá pravidla, která jsou mnohdy uvedena i v manuálech od výrobců spotřebičů. Ale jasně a přehledně jsme to popsali v tomto článku: Ledničková pravidla. Když víte, co kam patří, ušetříte zdraví i peníze! 

  • 2.

    Pračka

    spotřebiče
    Autor: istock.cz

    - Větrejte. Po každém praní nechávejte buben i zásobník otevřené. Tak, aby pračka pořádně odvětrala a vyschla, aby se v ní netvořily plísně a bakterie.

    - Dodržujte doporučované množství prádla. Životnost pračky zvýšíte také tím, že budete správně prát. Pokud pračku přeplňujete, extrémně ji tak namáháte. 

    - Hned pověste. Vyprané prádlo ihned po vyprání z pračky vyjměte. Mokré oblečení je velmi těžké, a pokud v pračce zůstane dlouho, může poškodit buben.

    - Nezatěžujte ji. Nikdy nepokládejte na pračku těžké předměty, neseďte na ní ani si na ni nestoupejte.

    - Důsledně kontrolujte oblečení. Než dáte oblečení do pračky, důkladně zkontrolujte všechny kapsy. Do pračky nepatří zejména mince a jiné kovové předměty. Vedle toho, že vám poškrábou buben, mohou také zapadnout hluboko do útrob pračky, kde mohou nadělat paseku. Pozor také na různé papírky či papírové kapesníky, které často zapomínáme po kapsách.

    - Nezapomínejte na čištění. Gumové části pračky omyjte a otřete po každém praní. Jednou měsíčně vyčistěte pračku celou. Nejdříve spusťte praní prázdné pračky při nejvyšší teplotě a zvolte také extra máchání. Při vyvářce můžete spotřebiči pomoct i použitím nějakého speciálního čističe pračky, který slouží k vyčištění hůře dostupných míst a odstranění vodního kamene a mastnoty. 

    - Myslete i na filtr. Zůstávají v něm totiž různé usazeniny a vodní kámen a při nedostatečné péči o něj má pak pračka problémy s napouštěním a vypouštěním vody, což značně snižuje efektivitu praní.

    - Pozor na chlupy. Pokud máte oblečení nebo pelíšek plný zvířecích chlupů, na pračku zapomeňte. Jinak vás může čekat velký průšvih. Mokré zvířecí chlupy totiž vytvoří chuchvalec, který se může v tom lepším případě nalepit na buben pračky, v tom horším ji ucpe nebo se zasekne v odtokových trubkách. Pračka tak bude nejspíš špatně prát a chlupy si také přenesete na další prádlo, které příště dáte do pračky.

  • 3.

    Myčka

    spotřebiče
    Autor: istock.cz

    - Do myčky nepatří vše. V první řadě do myčky nedávejte nádobí, které v ní nemá co dělat. Nejenže se myčka velmi rychle zničí, ale některé materiály, jako jsou například dřevo nebo některé plasty, do sebe natáhnou chemikálie z čisticích prostředků a ty se potom uvolní do jídel, která s nimi vaříte, což opravdu nechcete. 

    - Z nádobí odlepte všechny nálepky a etikety, mohly by ucpat filtry.

    - Pozor na správné uložení nádobí. Když ukládáte nádobí do myčky, dbejte na to, aby se věci navzájem nedotýkaly, a zkontrolujte, zda nepřekáží rotaci rozprašovače vody. Je důležité také chránit příbory a jiné malé předměty před poškrábáním. Když jsou uloženy nesprávně, mohou překážet rotujícím mechanismům myčky.

    - Používejte pouze speciální mycí prostředky a tablety. Obyčejné mycí prostředky na ruční mytí nádobí by mohly vést k selhání myčky.

    - Také myčka se bez čištění neobejde. Pokud se na údržbu myčky vykašlete, bude vám po nádobí rozmetávat bakterie a k tomu bude pořádně páchnout. V horším případě zanesené zbytky způsobí nefunkčnost. Pravidelně tedy čistěte filtr propláchnutím, které vám zabere pár minut. A čas od času vyčistěte myčku důkladněji. Na čištění si buď můžete pořídit speciální prostředky přímo na čištění myčky, nebo na to můžete jít ekologicky a podomácku. Více se dočtete v tomto článku ZDE.

    - Nepřeplňujte ji. Je chyba pouštět myčku poloprázdnou. Ale stejně tak je špatné, když s jejím zapnutím čekáte až na okamžik, kdy bude opravdu do posledního místečka zaplněna špinavým nádobím. Jen si přiděláváte práci, starosti, a zbytečně se navíc připravujete o peníze. Většinu nádobí totiž nakonec budete muset umýt ještě jednou. Pokud je totiž spotřebič přeplněný, voda se ke spoustě nádobí ani nedostane. 

  • 4.

    Mikrovlnka

    spotřebiče
    Autor: istock.cz

    - Na mikrovlnku nic neodkládejte. Pokud by některé předměty zakrývaly ventilátory, mikrovlnka by se přehřívala a mohlo by dojít k jejímu zničení.                                 

    - Používejte vhodné nádoby. Pro ohřev vybírejte pouze nádobí, které je určeno speciálně pro mikrovlnky. Jinak byste mohli způsobit požár. 

    - Nedávejte do mikrovlnky příliš těžké objekty. V manuálu najdete informaci o limitech vaší mikrovlnky.

    - Nezapomínejte pokrmy přiklopit. Pokud je to možné, používejte vždy poklop na potraviny. Jídlo, které při ohřívání prská, zanáší ventilační průduchy i celou mikrovlnku.

    - Čištění je velmi důležité. V případě, že zůstanou v mikrovlnce zbytky jídla nebo mastnota, odstraňte je z mikrovlnky hned po použití. A jednou za čas ji pořádně vyčistěte, aby se nemnožily bakterie, které se následně dostanou do jídla. 

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy