Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak prát černé prádlo, aby nevybledlo. Vyzkoušejte osvědčené tipy!

/
  • Tmavé prádlo
    Tmavé prádlo (iStock)
    6. července 2020 ● 06:00

    Černé oblečení je krásné a elegantní, ale většinou syté a jasné nevydrží dlouho. Důvodem může být špatná péče. Poradíme vám, jak tmavé prádlo správně prát a sušit, aby si uchovalo barvu…

    Jistě se vám to několikrát stalo. Nový černý kousek oblečení se po několika praních změnil v nevzhledný šedý či vybledlý hadr. A tak možná skončí zbytečně na dně skříně nebo je rázem pasováno na domácí. A to je velká škoda. Stačí přitom znát pár zásad. Díky našim tipům bude vaše černé oblečení černé ještě dlouho…

  • 1.

    Čistá pračka

    Tmavé prádlo
    Autor: iStock

    Ještě než se vrhnete na samotné praní. Je potřeba myslet na jednu důležitou věc, která má vliv na výsledek nejen u tmavého prádla, ale u jakéhokoli. A to je stav vaší pračky. Pokud ji nebudete pravidelně čistit, počítejte s tím, že na černém prádle budou nalepené nejrůznější nečistoty. O tom, jak vyčistit pračku, už jsme psali v tomto článku a stojí za to rady dodržovat. Určitě nezapomínejte čistit vlhkou houbičkou nebo hadříkem i prostor pod gumovým těsněním. Budete možná překvapeni, kolik usazenin, ale třeba také drobností, které jste třeba zapomněli v kapsách, tento prostor skrývá. Největší paseku na černém oblečení nadělají žmolky z papírového kapesníčku. Proto nezapomeňte kapsy před samotným praním důkladně zkontrolovat. Pokud nechcete mít na černém prádle ani drobné chloupky, nikdy ho neperte, pokud byly předchozí várkou ručníky nebo deky.

  • 2.

    Správné roztřídění

     

    Tmavé prádlo
    Autor: iStock

    Dalším důležitým krokem je pečlivé roztřídění prádla. Pokud jste doposud prala své černé oblečení společně s hromadou barevného prádla, byla to chyba. Jestliže toužíte mít prádlo opravdu dlouho sytě černé, perte ho samostatně. Zabráníte také tomu, aby se vám obarvily světlejší kousky. Při třídění byste se dále měli zaměřit na štítky, protože každý materiál vyžaduje jiný stupeň a způsob praní. Bavlněná trička vyžadují jiný způsob praní než vlněné svetry. Po roztřídění všechny kousky nezapomeňte otočit naruby. Třením s ostatními kusy látek se totiž narušuje povrch vláken látky, a tak dochází k rychlejšímu blednutí.

  • 3.

    Vyberte vhodný prací prostředek

    Tmavé prádlo
    Autor: iStock

    Pokud jste dosud neřešila ani prací prostředek, je jasné, že vaše černé kousky rychleji blednou. V tomto případě se vyplatí nešetřit a koupit speciální gel na černé prádlo. Univerzální prací prostředky nebo prací prášky na bílé prádlo nejsou samozřejmě na tmavé oblečení vhodné, neboť obsahují bělidla a jiné rozjasňující složky. Ty speciální určené na černé oblečení naopak obsahují látky, které si dovedou s vyblednutím poradit. Dokonce po několika vypráních se barva oblečení začne vracet. Určitě vyberte ten v podobě gelu. Lépe se rozpustí a nehrozí, že na prádle budou bílé fleky. Dodržujte ale dávkování pracího prostředku a nedávejte ho zbytečně mnoho.

  • 4.

    Jak prát?

    Tmavé prádlo
    Autor: iStock

    Pračku zbytečně nepřeplňujte, jinak se vám prádlo nikdy dobře nevypere. Optimální množství prádla je takové, aby se vám do bubnu vešla do prázdného prostoru dlaň na výšku.

  • 5.

    Tmavé prádlo
    Autor: iStock

    Možná už jste sama zjistila, že sluneční paprsky mohou na černém prádle udělat paseku v podobě nehezkého vyšisování. Proto nesušte tmavé prádlo venku na sluníčku. Vyhněte se ale raději také sušičce. I silné teplo vede k rychlejšímu blednutí. Ideální je tedy samovolné sušení na sušáku – na vzduchu a ve stínu. A nechte ho sušit naruby, tak, jak jste ho vyndala z pračky. Lícová strana nebude tak podléhat opotřebení.

  • 6.

    Extra tipy navíc

    Tmavé prádlo
    Autor: iStock

    Pokud už je vaše černé oblečení vybledlé a nechce se vám s ním nadobro loučit, ještě existuje záchrana. Šanci, jak barvy znovu oživit, máte díky speciální černé barvě na textil. Tu zakoupíte v drogerii a obarvíte s ní většinu materiálů.

    Vyzkoušet ale můžete i babské rady. Stačí do pračky přidat trochu vody s octem (asi 2–3 lžíce octa s trochou vody). Vložte přímo k oblečení do bubnu pračky na začátku pracího cyklu. Ocet černou barvu v prádle zafixuje a ta pak nešedne.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy