Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč je dobré mít doma lahev vodky, i když alkohol nepijete? To vás překvapí

/
  • (iStock.cz)
    27. června 2023 ● 06:00

    Vodka patří mezi oblíbené alkoholické nápoje. A pokud zrovna patříte k abstinentům nebo tvrdému alkoholu neholdujete, prozradíme vám několik důvodů, proč je dobré mít jednu lahev doma. Budete překvapeni, jak široké využití může mít…

    Vodka obvykle obsahuje 35–70 % alkoholu (nejčastější obsah je 40 %). Málokdo ale ví, že nápoj vyráběný (většinou) z obilovin neslouží pouze k opojení mysli. V domácnosti má široké využití. Mnohdy překoná i čisticí prostředky, které jsou běžně k dostání v obchodě.

  • 1.

    Zápach z cigaret

    vodka
    Autor: iStock.cz

    Vadí vám cigaretový odér? Potřebujete se ho zbavit tam, kde někdo kouřil – v místnosti či autě? Vytvořte si postřik z vody a vodky v poměru 1:1. Poté vlijte do rozprašovače a postříkejte místa, kde je to potřeba. Klidně i čalounění, případně další zdroj zápachu. Vodkový postřik navíc dokáže vaši sedačku zbavit i nevzhledných skvrn.

  • 2.

    Voňavé oblečení a boty

    vodka
    Autor: iStock.cz

    Antibakteriální a dezinfekční účinky vodky můžete využít i v dalších směrech. Postřik s vodkou účinně funguje i na zapáchající boty. Stačí je vystříkat rozprašovačem naplněným čistou vodkou a nechat je vyschnout. Po ošklivém odéru nebude za chvíli ani památky. Postříkat můžete i oblečení, které si potřebujete vzít opakovaně ( třeba proto, že nemáte možnost praní) a na němž jsou i stopy potu. Vodkou zničíte bakterie, které způsobovaly nepříjemný zápach. Jako bonus navíc zbaví košili žlutých skvrn od potu.

  • 3.

    Plíseň

    vodka
    Autor: iStock.cz

    Trápí vás neustálá plíseň v koupelně? Pak si na pomoc vezměte alkohol. Čistou vodkou zničíte plíseň v koupelně nebo vybělíte spáry mezi kachličkami. Stačí, když vodku nastříkáte na postižená místa a necháte působit 10 minut. Pak přebytky tekutiny otřete pomocí houbičky. Plíseň bude pryč, a spáry budou dokonce i vydezinfikované.

  • 4.

    Čistič oken, zrcadel i lustrů

    vodka
    Autor: iStock.cz

    Rozčilují vás okna či zrcadla plná šmouh? Opět sáhněte po vodce. Stačí na čistý měkký hadřík nanést trochu alkoholu a okno jednoduše vyčistit a vyleštit. Účinek vás mile překvapí. Tento fígl samozřejmě funguje i na další skleněné věci – konferenční stolky, zrcadla, vázy, sklenice či křišťálové lustry.

  • 5.

    Výživa řezaných květin

    vodka
    Autor: iStock.cz

    Dostala jste krásný pugét a přejete si, aby vám vydržel co nejdéle? Pokud zrovna nemáte po ruce žádný pytlíček s výživou, nemusíte zoufat. Zachrání vás opět vodka. Stačí přidat několik kapek vodky a čajovou lžičku cukru do vody, ve které stojí květiny. Vodka pomůže zabránit růstu bakterií ve vodě a cukr květinám poskytne drobnou výživu. Čerstvou vodu s vodkou a cukrem přitom obměňujte každý den.

  • 6.

    Nálepky

    vodka
    Autor: iStock.cz

    Dostat z některých povrchů nálepky nebo cenovky bývá docela problém. Velmi dobře si s tímto problémem poradí vodka. Jak na to? Namočte kousek houbičky nebo vatového tamponku do vodky a pak přiložte na místo samolepky a nechte chvíli působit. Poté by měla jít nálepka bez problému sundat.

Přidat názor
Počet komentářů: 3

krapotkin: Občas si panáka dám, hlavně po zprávách, kdy nám vláda zlodějů nastiňuje naši "skvělou" budoucnost.

(02. 07. 2023 08:23)

pajato73: tak par triku urcite vyzkousim... zdaji se dobre a logicke... a jestli fakt pomuzou, bude o starost min, treba na motorkarskem vylete, na ktery se bere jen minimalisticky obleceni a neda se vyprat, pac by to na druhy den neuschlo... podvlikaci bunda treba...

(19. 11. 2019 07:15)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy