Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žrouti oblečení i peněz: Takhle poznáte, že váš šatník okupují moli. Co s tím?

/
  • Moli vám dokážou zničit oblíbené oblečení, zbavte se jich s jednoduchými domácími triky
    Moli vám dokážou zničit oblíbené oblečení, zbavte se jich s jednoduchými domácími triky (iStock)
    8. června 2023 ● 06:01

    Jde o noční můru snad každé ženy. Stačí chvilka nepozornosti a nenápadný mol vklouzne oknem do vašeho příbytku. Jak to zjistit a co dělat, když vaše vytoužené módní kousky okupují šatní moli? Vyžeňte je levandulí nebo pepřem a dalšími přírodními způsoby.

  • 1.

    Ze skříně vyletěl malinký bělásek…

    A je to tu. Po otevření dveří od skříně z ní vyletěl maličký motýlek s lesklými šedými křídly. Neexistuje větší důkaz o tom, že je vaše oblečení v ohrožení, než je tento. Jde o mola šatního, který sice na první pohled vypadá jako malinký roztomilý motýl, zdaleka ovšem není tak nevinný, jako na první pohled vypadá. Je to tedy jeden z nejjistějších signálů, že budete muset zasáhnout a svůj šatník zbavit nevítaných škůdců. Alespoň s dospělým molem v podobě motýla už zápasit nemusíte. Vaše ošacení požírají pouze jeho housenky do doby, než se z nich vylíhnou motýli.

    VIDEO: Co by vám nemělo chybět v šatníku? Podívejte se:

    Video
    Video se připravuje ...

    Základy šatníku: Co vám nesmí chybět a jak nadčasové kousky kombinovat? Adam Balažovič

  • 2.

    Díry na málo nošeném oblečení

    Další jasnou známkou toho, že vaši šatní skříň obývají moli, jsou nenápadné dírky v oblečení, které jste buď ještě neměla na sobě vůbec, nebo které jste zatím vynesla ven pouze párkrát. Tak poznáte, že pravděpodobně nepůjde jen o běžné opotřebení. Pokud se navíc ještě jedná o kousky z bavlny nebo vlny, máte téměř jistotu, že za nežádoucími dírami v oblečení stojí tito škůdci.

  • 3.

    Všechno oblečení pečlivě vyperte nebo zmrazte

    Pokud se v šatníku objeví moli, budete ho muset pořádně provětrat. Molům se dobře daří na zatuchlých místech, kam nejde mnoho světla a čerstvého vzduchu. Všechno oblečení ze skříně jedno po druhém vyperte ideálně na 60 °C nebo ho nechte profesionálně vyčistit v čistírně, abyste ho zbavila vajíček molů. Ještě účinnější možností, jestli se vám nechce chodit do čistírny, je dát oblečení v igelitovém pytli na odpadky alespoň na tři dny do mrazáku, abyste larvy zmrazila. Poté nechte oděvy jeden den venku, aby rozmrzly při pokojové teplotě, a následně je vyperte v pračce. Protože zárodky molů budou již zahubeny, můžete už oblečení vyprat při nižší doporučené teplotě.

  • 4.

    Předcházejte molům levandulí

    Kromě ověřených chemických přípravků můžete molům předcházet také s pomocí přírodních pomocníků. Jedním z nich je levandule. Její vůně moly odrazuje, takže se ve skříni neusadí ani nerozmnoží. Stačí dát větvičky usušené levandule do látkového sáčku nebo jen tak do skříně. Nejenže bude váš šatník chráněný před moly, ale ještě bude také krásně vonět. Pomoct mohou i jakékoliv jiné vůně, protože jim moli nebývají příliš nakloněni.

  • 5.

    S moly bojujte prosvětlením šatníku

    Moli nemají rádi světlá místa, drží se tam, kde je tma a vlhko. Pro uchránění vaší šatní skříně ji proto dostatečně často větrejte a prosvětlete ji. Co nejčastěji ji otevírejte a větrejte zároveň, aby se do ní mohlo dostat co nejvíce čerstvého vzduchu. Pomůže, když do skříně umístíte i nějakou trvalou vůni nebo mýdlo, které moli stejně jako světlo a čerstvý vzduch nesnášejí.

  • 6.

    Přestaňte do skříně dávat nošené oblečení

    Mnoho jedinců nejčastěji chybuje v tom, že do skříně vrací již nošené nevyprané oblečení. Jde o zásadní chybu lákající moly na zbytky kůže a odér potu, který pro jejich rozmnožování vytváří ideální prostředí. Pro odkládání ještě čistého, přesto už použitého oblečení si raději pořiďte zajímavé pomocníky a stojany, jako je například němý sluha. Můžete na ně párkrát oblečené nevyprané kousky volně zavěsit pro další nošení předtím, než je znovu vyperete.

  • 7.

    Babské rady sázely na pepř i chmel

    Podle babských rad s moly účinně zatočí také kuličky celého černého pepře. Ten by se měl vysypat na dno šatníku. Je silně aromatický, takže moly od zabydlení ve skříni odrazuje. Jeho menší nevýhodou je fakt, že poměrně rychle vyčichá. Musí se tak často měnit za nový. Moly spolehlivě zapudí také chmel. Vůně jeho větviček podobně jako levandule v odhánění molů zaručeně funguje.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy