Říkáme jim lidově slimáci, ale povětšinou jde o plzáky španělské. Když se přemnoží, jsou schopni „spást“ za pár dnů podstatnou část úrody, zlikvidovat cukety a dýně, ožrat zeleninu a nepohrdnou ani květinami.

VIDEO: Jak na provzdušnění trávníku? Zkuste i vertikutaci!

Video
Video se připravuje ...

Jak na provzdušnění trávníku? Zkuste i vertikulaci! Videohub

Prevence je top

Plzák španělský je zdatný nepřítel, dokáže přežít v prostorech, kde by jiným živočichům bylo těsno a nepohodlně. Navíc se vydatně množí. Bodují proti němu ti zahrádkáři, kteří co nejvíc omezili plochy, kde by se mohl slimák skrývat. Má totiž rád tmu a vlhko, takže pokud se někde na zahradě válí zapomenuté prkno, spolehlivě osídlí jeho spodní stranu. Úspěšní byli pěstitelé, kteří si dali práci a vystopovali, odkud plži lezou, kde se na zahradě berou. Pak jim zlikvidovali skrýš nebo – pokud slimáci lezli třeba od sousedů – jim přerušili „dopravní tepnu“ něčím ostrým, nepříjemným. Při ochraně záhonů proti plzákům se střetávají zastánci mulčování a ti, kdo tvrdí, že právě ve vysoké vrstvě mulče slimáci často rádi žijí a kladou vajíčka. Je tedy na nás, jestli si vybereme mulčování, které brání růstu plevelů a udržuje vláhu na záhonech, a riskneme větší výskyt plžů. Anebo se naučíme efektivněji zalévat, sehneme se k pletí a slimáky připravíme o příjemné bydlení.

Cesty, které bolí

Kdo nechce mít na zahradě chemii a odmítá trávit slimáky různými zakoupenými preparáty, ten volí přírodnější cestu. Některé jsou ale nevhodné – oblíbené solení plzáků způsobuje, že se sůl dostává do půdy. V miskách s pivem, na něž se nevítaní návštěvníci rádi slézají, zase často tonou třeba včely. Někdo obtáčí záhony ostnatým drátem, ale tak se mohou poranit lidé i domácí zvířata. Slimáci nemají rádi drsný povrch, mnozí pěstitelé se snaží zamezit jim cestu k zelenině různým ostrým „sypáním“. Ze zkušenosti víme, že taková metoda není stoprocentní, ale od plzáků přece jen uleví. Zemina se dá zdrsnit třeba suchým jehličím, lávovou drtí nebo drcenými vaječnými skořápkami.

Sbírat a sbírat

Důležité také je nevyhánět ze zahrad živočichy, kteří by nám mohli pomoci se škůdci úrody. Plzáci nemají moc přirozených nepřátel, ale někdy si na nich pochutnají ježci nebo žáby. Dobré je kombinovat všechny metody dohromady. Když už se ale slimáci objeví, nejvíc zabere je pravidelně sbírat.

Pomůžou vám kachny

Módní zbraní proti plzákům jsou v poslední době kachny, takzvaní indičtí běžci. Kdo si je pořídil, ví, že tito ptáci posbírají ze zahrady všechny slimáky. Stává se ovšem, že majitelé zahrad podcení chov kachen. Berou je podobně jako neživý prostředek k hubení slimáků a běžci u nich trpí. Ke svému životu toho totiž potřebují víc než jen plzáky v době sezony. Mimo jiné je třeba jim dopřát nádrž, kde se budou koupat, a také velký výběh – nejenže se rádi pohybují, ale dělá jim dobře společnost, takže byste si jich měli pořídit víc. Důležité je také vědět, jak se o ně budete starat přes zimu, kde je budete chovat a čím krmit.