Zkyslé mléko nevylévejte! Víme, jak ho skvěle využít

/
  • (archiv redakce)
    17. prosince 2022 ● 06:00

    Snažíte se neplýtvat potravinami, ale váš dobrý úmysl vám občas nevychází? Nezoufejte. Například zkyslé mléko nevyhazujte. Prozradíme vám, jak a kde se vám ještě může skvěle hodit...

    Tu a tam se stane každé z nás, že najde v kuchyni něco zkaženého. Například i mléko. To se k přímému pití už nehodí, ale chybu neuděláte, když ho použijete při vaření nebo jako prostředek k čištění šperků.

    Na co pozor? 

    Mléko by mělo zkysnout přirozeně při pokojové teplotě. V žádném případě by se nemělo jednat o mléko zkyslé v lednici. Tvaroh z takového mléka by nebyl příliš chutný.

  • 1.

    Vyrobte si tvaroh

    Autor: istock.cz

    Čerstvé mléko zkysne nejčastěji při pokojové teplotě. Takové pak můžete zpracovat například do tvarohu.

    A jak na to?

    Pokud chcete získat velice měkký tvaroh, zkyslé mléko zahřejte na 40 stupňů Celsia. Zahřejeteli ho ještě na vyšší teplotu, bude tvaroh tvrdší a především sušší. Tekutinu nechte odkapat v cedníku, který vyložte vhodnou textilií. Můžete použít obyčejnou látkovou plenu, tu doporučujeme předem vyvařit. Převařené mléko nechte přes noc odkapat a ráno máte hotový čerstvý tvaroh. Udělejte si chutnou snídani, namažte si ho na čerstvý chleba nebo housku.

  • 2.

    Vyleštěte šperky

    Autor: istock.cz

    Máte-li přesto obavy a do konzumace zkyslého mléka se vám nechce, máme pro vás ještě jeden tip. Doma máte určitě nějaké šperky, bižuterii nebo klenoty. Využijte ho na jejich vyleštění. Dejte je na noc do zkyslého mléka a nechte je stát na teplém místě, ráno je pečlivě omyjte a potom už jen doleštěte hadříkem a osušte. Uvidíte samy, jak hezky prokouknou.

  • 3.

    Do buchet či lívanců

    Autor: istock.cz

    Nechce se vám do výroby tvarohu? Nic se neděje, přesto zkyslé mléko hned nevylévejte. Umí skvěle nahradit kefír nebo kyšku. Použijte ho do lívanců, palačinek nebo buchet, jakmile projde bodem varu nebo se přepeče, bude opět poživatelné. Buchty, lívance i palačinky získají příjemnou svěží chuť.

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy