Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak se starat o dřevěné nádobí? Tohle nikdy nedělejte!

/
  • Nebojte se dřevěného kuchyňského nádobí, mže vám sloužit roky
    Nebojte se dřevěného kuchyňského nádobí, mže vám sloužit roky (istock)
    29. července 2019 ● 06:00

    Každý máme doma nějaké ty dřevěné pomocníky. Vařečky, prkénka či paličky na maso. Aby nám dobře a dlouho sloužily, je potřeba o ně také správně pečovat. Víte, jak o ně dbát, a co jim naopak nikdy nedělat? 

    Dřevo je velmi dobrý materiál, ale na rozdíl od ostatního nádobí je to s jeho údržbou trochu složitější. Neplatí zde stejná pravidla jako u ostatního nádobí. Možná i vy se dopouštíte častých chyb, kvůli kterým si dřevěné kuchyňské náčiní ničíte. Jaká je tedy správná péče?


  • 1.

    Zapomeňte na myčku

    dřevěné nádobí
    Autor: iStock


    To, že se dřevo nemá rádo s vodou, je známá věc. Přesto stále spousta lidí dělá velkou chybu a vkládá bez rozmyslu dřevěné náčiní spolu s ostatním nádobím do myčky. Přitom tam všechno rozhodně nepatří. Ani třeba příbory s dřevěnou rukojetí. Dřevo se totiž dlouhým pobytem v horké vodě a páře může lehko zkroutit a popraskat. A z dřevěných rukojetí příborů se brzy oprýská lak nebo barva. A tak pomůcky budete muset brzy vyměnit za nové. Dřevo také může nasát všechen zápach z myčky a z chemických přípravků. Chemikálie se pak, například v případě vařeček, vyvaří do jídla, které jimi mícháte.


    Které další nádobí do myčky nepatří? Přečtěte si článek zde.

  • 2.

    Myjte v ruce, ale šetrně

    dřevěné nádobí
    Autor: iStock


    Aby vám dřevěné nádobí a náčiní sloužilo opravdu dlouho, měli byste si dát pozor i při ručním mytí. Nemáčejte je ve vodě příliš dlouho, aby zbytečně nádobí nenasáklo vlhkost. Nenechávejte tedy dřevěné nádobí ani příbory s dřevěnými násadami nebo prkýnka odmáčet ani jen tak odložené v dřezu. Na omytí stačí horká voda se saponátem. Poté vše důkladně opláchněte.


  • 3.

    Pozor na teplo!

    dřevěné nádobí
    Autor: iStock


    Nakonec dřevěné nádobí otřete a nechte ještě dobře vyschnout. Náčiní je nejlepší pověsit na háček a prkénka opřete třeba o stěnu kuchyňské linky, aby nedošlo ke zkroucení. Určitě zapomeňte na urychlení sušení za pomoci přímého a intenzivního tepla, jinak si výrobky nenávratně zničíte. Tedy je nedávejte nikdy na topení nebo do mikrovlnné či klasické trouby.


  • 4.

    Myslete na péči

    dřevěné nádobí
    Autor: iStock


    Nezapomínejte dopřát svému dřevěnému nádobí olejovou péči. Jednou za čas ho potřete jakýmkoli jedlým olejem. Prodloužíte tak jeho životnost a zabráníte pronikání bakterií z jídla do struktury dřeva. Stačí rozetřít několik kapek a po chvíli působení  setřít papírovými utěrkami přebytečný olej.


  • 5.

    Jak si poradit se zápachem?

    dřevěné nádobí
    Autor: iStock

    Krájíte na prkénku aromatické potraviny, jako jsou například cibule nebo česnek, a poté prkénko nepříjemně zapáchá? Existují hned tři účinná řešení. Na pomoc si vezměte octový roztok nebo citronovou šťávu. Prkénko jimi vydrhněte a poté ho dobře opláchněte čistou vodou. Dobře vám také poslouží jedlá soda. A to tak, že lžičku přidáte do teplé mýdlové vody. Po pár minutách působení opět opláchněte.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy