Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trápí vás ucpaný odpad? Zachrání vás levné ingredience z vaší kuchyně

/
  • (iStock)
    23. února 2020 ● 06:00

    Nejspíš jste se s tím také setkali. Zapáchající odpad, který neodtéká, je velkou nepříjemností. Určitě  to ale není taková katastrofa, aby bylo potřeba kvůli tomu volat instalatéra. Stačí znát užitečné a jednoduché triky.

    Zbytky jídla, tuk, vlasy a chlupy... To vše denně splachujeme. Není tak divu, že se odpad v kuchyni a koupelně brzy ucpe špínou a nečistotami. A znemožňuje nám další používání. Co s tím? Jak tomu předejít? A jak tuto situaci řešit? Věřte, že to vůbec není složité, a nejspíš vás překvapí, že účinným pomocníkem můžou být i jedlé suroviny, které máte běžně doma ve spíži.

  • 1.

    Prevence

    odpad
    Autor: iStock

    Abyste podobné problémy řešit vůbec nemuseli, nejlepším řešením je prevence. Větší kusy jídla a nečistot vždy házejte do koše, nesnažte se je procedit do odtoku. Do odpadů v kuchyni i koupelně nainstalujte sítka, která zachytí mechanické nečistoty a také vousy a vlasy, které dělávají největší neplechu. Tahle vychytávka nestojí víc než pár desítek korun a pořídit si můžete sítka plastová v nejrůznějších barvách nebo kovová. Nesmíte ale zapomínat sítka pravidelně čistit.

  • 2.

    Zvon

    odpad
    Autor: iStock

    První věc, kterou v případě potíží vyzkoušejte, je klasický gumový zvon na odpady. Pokud ho doma nemáte, jeho pořízení není nic drahého. Vybírat můžete z několika typů – gumové s dřevěnou rukojetí, gumové s plastovou rukojetí i celoplastové. Jejich cena zpravidla nepřevyšuje částku 100 korun, což je mnohem levnější, než kdybyste k úplně ucpanému odpadu hned volali profesionála. S pomocí zvonu vytvoříte silný tlakový ráz, který ucpávku prorazí. Jak ale správně na to? Důležité je dobře ucpat přepadový otvor. Pokud nemáte zrovna nikoho po ruce, použijte třeba kuchyňskou houbičku nebo hadřík. Pak se silnými pohyby snažte nečistoty nebo pevné překážky odstranit. Se zvonem pracujte do té doby, než začne voda hezky odtékat.

  • 3.

    Místo chemie soda

    odpad
    Autor: iStock

    Na uvolnění odpadu si můžete koupit některý z chemických prostředků. Ale měli byste vědět, že jde většinou o přípravky na bázi hydroxidu sodného. Jde o louh, který leptá pokožku a obzvlášť nebezpečný je pro oči. Proto raději celý proces absolvujte v gumových rukavicích a s maximální opatrností. Také se nikdy nenaklánějte obličejem k odpadu, protože žíravina může prudce vybublat. Mnohem lepším, levnějším a ekologičtějším řešením je, když si na pomoc vezmete sodu a ocet. Jak na to? Jedlou sodu nasypte do sifonu, který vás trápí. K tomu přilijte 1 hrnek octa a asi po 20 minutách nalijte do sifonu vroucí vodu. Lepší je postup znovu zopakovat. Místo jedlé sody můžete použít také prášek do pečiva nebo zcela obyčejnou kuchyňskou sůl. Účinek bude stejný.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy