Ušetříte nejen svou peněženku, ale i své zdraví a životní prostředí. A možná také zjistíte, že váš byt bude zářit čistotou víc než v případě kupovaných prostředků. Vyzkoušejte osvědčené triky.

Soda

Dezinfikuje, rozpouští vodní kámen, pohlcuje pachy a hlavně je skvělým bojovníkem proti mastnotě. Nevhodná je jen na povrchy s obsahem hliníku a na textilní živočišná vlákna, jako jsou vlna a hedvábí. Nahradit ji můžete i jedlou sodou. Z ní můžete vyrobit nejen čistič, ale i pastu proti nepoddajné špíně. Připravíte ji tak, že hrnek jedlé sody smícháte s trochou vody, aby vznikla homogenní pasta. Je vhodná na čištění připáleniny v hrnci, ale i na spáry mezi dlaždicemi.

Příprava čističe z jedlé sody: Tři lžičky nastrouhaného jádrového mýdla smíchejte se 700 ml vody a nechte pomalu zahřívat. Míchejte, dokud se mýdlo nerozpustí. Po vychladnutí přidejte tři lžičky jedlé sody v prášku a přidejte pár kapek eukalyptového či tea tree oleje. Čističem naplňte lahev s rozstřikovačem.

Ocet

Má dezinfekční účinky, odmašťuje, rozpouští vodní kámen a likviduje plísně. Dobře si poradí i se zápachem, a proto se octová voda používá na mytí kuchyňských spotřebičů. Naopak není vhodné octem omývat hliníkové povrchy, protože by mohlo dojít k jejich naleptání. Nehodí se ani na silikonové spáry a gumová těsnění. Na přírodní kámen pak používejte pouze velmi zředěnou octovou vodu, aby se v něm nerozpustily vápenec a další minerály.

Příprava octového čističe: V lahvi s rozstřikovačem smíchejte 500 ml octa, 250 ml vody a přidejte pár kapek éterického oleje.

Jaké další obyčejné suroviny vám pomohou s úklidem? To se dozvíte v aktuálním čísle Blesku pro ženy. V časopise najdete vedle spousty  zajímavých článků také hodně inspirace a receptů. Tentokrát na vás čeká dokonce extra příloha, díky které si upečete domácí voňavý chléb a ty nejkřupavější rohlíky či housky. Časopis koupíte na novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Autor: archiv