Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyžeňte plevel ze své zahrady. Tyto triky zabírají!

/
  • (istock.cz)
    23. června 2020 ● 06:00

    Zahradník má tři největší nepřátele na život a na smrt. Krtka, slimáky a plevel. Poslední jmenovaný je snad jediný, kterého se při dobré a cílevědomé péči můžete zbavit. Poradíme vám, jak nejlépe na to!

    Existují dvě možnosti. Buď na boj s plevelem rezignujete a budete se tvářit, že hospodaříte čistě ekologicky, nebo se do něj pustíte všemi zbraněmi. V našich podmínkách je evidováno kolem dvou set rostlin spadajících pod označení plevel. Jedná se o všechny rostliny, které v prostředí rostou proti vůli pěstitele mezi zamýšlenou výsadbou. Uzurpátorské plevely berou vašim zvoleným rostlinám vodu, půdu, vzduch, světlo a veškeré živiny. Takže se často stane, že pěstovaná rostlina zajde a plevel zvesela vegetuje. Co tedy s otravným plevelem?

  • 1.

    Uhajte trávník

    plevel
    Autor: istock.cz

    Při zakládání nového trávníku pozemek ošetřete neselektivním systémovým herbicidem. Když už trávník máte, zvolte herbicidy selektivní, které hubí pouze dvouděložné plevely. Platí to i pro pampelišky. Když máte zvířata, je vhodný třeba Travin, který rozhodíte jako granule. Jedna dávka má tu výhodu, že nejen zničí plevel, ale i posílí trávník. Správné dávkování vám zaručí sypací vozík nebo rozmetadlo.

  • 2.

    Bez chemie

    plevel
    Autor: istock.cz

    Ale ne každý je příznivcem chemie. V takovém případě zkuste mechanickou cestu a vyzbrojte se některým z vytrhávačů plevelů. Berte to jeden za druhým, a to pěkně i s kořeny. Je to sice pracné, ale účinné. Problém je jen v tom, že plevel roste mnohem rychleji než pěstované rostliny. Pokud tedy nechcete, aby se vám zahrada proměnila v zarostlý prales, budete muset odstraňovat plevely pravidelně. Do odstraňování plevelů se pouštějte, když je půda mírně vlhká a plevel jde snadno vytáhnout i s kořínky. Po odplevelení záhonek nikdy hned nezalévejte.

  • 3.

    Zkuste přírodní cestu

    plevel
    Autor: istock.cz

    Na hubení plevelů fungují vyrobené roztoky, které jsou biologicky odbouratelné. Jsou to výluhy z kopřiv, ocet nebo sůl. Nastříkáte je na záškodníky a necháte působit. Dobře funguje také obyčejná horká voda. Stačí ji na rostliny nalít, nechat je uschnout a pak odstranit jejich zbytky. Zajímavý je způsob boje pomocí igelitu. Větší zaplevelené plochy pokryjte průsvitným igelitem a nechte na ně několik dnů působit slunce. Půda pod igelitem se rozpálí a vysoké teploty plevely zničí i s půdními patogeny.

  • 4.

    Vsaďte na prevenci

    plevel
    Autor: istock.cz

    • Při výsevu nového trávníku dbejte na výběr těch nejkvalitnějších travních semen, abyste plevelům zbytečně nezvyšovali šanci usadit se.
    • Trávník nesečte na méně než 4 cm, aby mohla tráva vytvářet stín, a tím bránit klíčení plevelných rostlin.
    • Účinnou prevencí je také časté okopávání půdy.
    • Snažte se rostliny vždy vytrhávat už v raném stadiu, než dospějí, vykvetou a vysemení se.
    • Nenechávejte na zahradě rozsáhlá neosázená místa, která plevelem snadno zarostou.
    • Vyčištěné plochy co nejdříve osázejte domácími nebo neinvazivními druhy pokryvných rostlin.
    • Na jaře a na podzim provádějte vertikutaci, kterou se případných nežádoucích plevelů zbavíte.
  • 5.

    Nejhouževnatější plevely

    plevel
    Autor: istock.cz

    • PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ - Plevel je zároveň skvělou léčivkou. Plody jsou ochmýřené nažky. Stačí, aby zafoukal vítr, a rozletí se po trávníku. Je třeba se jí zbavit dřív, než vysemení.
    • PÝR PLAZIVÝ - Vytrvalá plevelná tráva, která je při přemnožení velmi nebezpečná. Nejlépe se mu daří na pozemcích s vlhkou půdou, ale zvládá i suchou a propustnou.
    • KOPŘIVA ŽAHAVKA - Jednoletý plevel má na rozdíl od kopřivy dvoudomé tupě pilovité listy. Všechny chloupky jsou silně žahavé. Roste všude a množí se semeny.
    • ŠŤOVÍK TUPOLISTÝ - Vytrvalý plevel, který dokáže vytvořit souvislé porosty v řídkých nevyrovnaných kulturách na loukách i pastvinách. Regeneruje i z rozrušených kořenů.
    • PCHÁČ ROLNÍ, NEBOLI OSET - Jeden z nejúpornějších plevelů známý jako bodlák má hluboký kořen. Abyste ho porazili, musíte zamezit kvetení, protože se jinak velmi rychle rozšíří.
    • PTAČINEC ŽABINEC- Velký potížista se množí semeny. Na jedné rostlině jich uzrává několik tisíc. Klíčí i při teplotách lehce nad bodem mrazu. Mělce koření.

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním  červnovém čísle na vás čeká spousta zajímavých článků například o třešních a růžích nebo o tom, jak správně nasušit květiny. Najdete tu i návod na stavbu pergoly. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

    Autor: iStock

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy