Od starostí o trávník si odpočineme jen v zimě, kdy odpočívá i příroda. Po zimě ale zůstane pokrývka zahrady ve špatném stavu. Hlavní problém je nahromaděné množství plsti, která trávu dusí. Co s tím?

Dostat trávník do kondice

První, do čeho se po zimě dáme, je vertikutace, neboli provzdušnění trávníku. V podstatě jde o prořezání drnů a odstranění nežádoucích částí trávníku, již zmíněné plsti, plevelu, nebo dokonce mechu. Pokud máme zahrádku malou, vystačíme si s vertikutačními hráběmi. Pokud je plocha vaší zahrady větší, doporučujeme pořídit si elektrický nebo benzinový vertikutátor (ideálně i se sběrným košem, z nějž pak nasbírané zbytky snadno odstraníme). U některých vertikutátorů si můžeme nastavit i hloubku zářezu podle typu trávníku, což je šikovné.

Hořká pilulka

Nebojme se toho, že po vertikutaci vypadá trávník velmi rozrytě. Je to jen známka toho, že vertikutace byla provedena správně, takže kořeny trávníku teď mají přístup ke vzduchu, vláze, světlu, ale i hnojivu. Ještě než se dostaneme k hnojení, pojďme si odpovědět na otázku, jak opravit holá místa, kde se trávník přes zimu neudržel.

Bude potřeba i vysévat

Hlínu v takových místech nejdříve načechráme hráběmi a pak na ni vysejeme semínka. Na menší plochy bude stačit vysévat ručně, na větší použijeme ruční rozmetač a na ještě větší vozík. Doporučené dávkování je 20 gramů na metr čtvereční. Po vysetí je vhodné semínka lehce zahrabat hráběmi a pak přejet hlínu válcem. A hned zaléváme. Jakmile semínka vzklíčí, nesmějí uschnout. Výsev nové trávy provedeme co nejdříve. Jedině tak pak nebudou znát přechody mezi starým a novým trávníkem.

Celý článek včetně dalších důležitých rad a tipů na dokonalý trávník najdete v aktuálním čísle Blesk Hobby, které je právě na stáncích.  V časopise najdete vedle dalších zajímavých článků velké zahradní plány. Podle nich můžete dát do pořádku jak okrasnou, tak užitkovou a zeleninovou část zahrady. Blesk Hobby koupíte v trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

blesk hobby
Autor: archiv