Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Už zase zničený svetr? Tohle jsou chyby, které děláte v péči o pleteniny!

/
  • Jak správně pečovat o pleteniny?
    Jak správně pečovat o pleteniny? (iStock)
    30. ledna 2023 ● 06:00

    Sezona pleteného oblečení je v plném proudu, a tak nejspíš přemýšlíte, jak o své svetry pečovat, aby se nevytahaly, nesepraly a nebyly plné žmolků. Podívejte se na nejčastější chyby, které se při praní a sušení dělají.

    Bojíte se, že po vyprání oblíbeného svetru vytáhnete z pračky kousek oděvu, který přinejmenším ztratil tvar nebo se v horším případě srazil na dětskou velikost? Věřte, že péče o svetry nemusí být náročná, ale chce to znát pár triků a vyvarovat se některých zásadních chyb.

    Ještě než se pustíte do praní svého oblíbeného svetříku nebo jiného vlněného kousku, prostudujte si velmi dobře štítek a symboly na údržbu. Měli byste tam najít důležité informace o složení, které jsou velmi zásadní pro další zacházení. Nejčastěji to bývá ovčí vlna, ale v kombinaci s dalšími přírodními nebo i syntetickými materiály. Mezi přírodní patří například kašmír nebo mohér, mezi umělé například elastan, polyamid nebo akryl.

    Jaké nejčastější chyby tedy při praní a sušení vlněných kousků děláme?

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak poznat kvalitní vlněný svetr a jak o něj správně pečovat? Videohub


  • 1.

    Vkládáte je bez rozmyslu do pračky

    Autor: istock

    Pokud své svetříky jen tak vložíte mezi běžné prádlo, abyste si ušetřili čas, děláte velkou chybu. Hrozí, že se dříve či později srazí nebo zplstnatí. Určitě ale neplatí, že se vlněné věci nesmějí dávat do pračky. Mohou, ovšem jen za předpokladu, že etiketa na oblečení obsahuje symbol „lze prát v pračce“. A vaše pračka má speciální programy na vlnu nebo ruční praní se ždímáním na nejnižších otáčkách. Důležité je i dbát na to, aby pračka byla jen ze dvou třetin plná.

     

    Naše rada! Velký pozor si dejte hlavně v případě kašmírových kousků. Pokud už jste investovali nemalé peníze do luxusního kašmírového svetříku, měli byste mu taky dopřát speciální péči. V opačném případě máte během chvilky z velikosti M nenositelnou velikost XXS a oči pro pláč. Pamatujte, že kašmírové kousky rozhodně nepatří do pračky ani do sušičky nebo na přímé slunce. Zkrátka nemají vůbec rády teplo. Vyšší teplotou se materiál sráží a plstnatí. Už teplota nad 20 °C může být problém. Nejlepší je vyprat je v ruce ve vlažné vodě s jemným práškem. A pak usušit na rovném povrchu. Na ramínko tedy zapomeňte, jinak se vám vytahají do ošklivého tvaru.

  • 2.

    Používáte univerzální prášek na praní

    Autor: istock

    Ani v tomto případě se nevyplatí šetřit. Pamatujte, že běžně používané prací prostředky jsou zásadité a pro praní svetrů se nehodí. Pořiďte si proto speciální prostředek na vlnu a jemné prádlo, který vytvoří navíc pěnu. Ta obalí vlněná vlákna jako polštář a chrání je před škodlivým mechanickým působením, takže zůstanou jako nové. U vlny se nemusíte bát použít aviváž, tyto zjemňující prostředky jí nijak nevadí.

  • 3.

    Při ručním praní střídáte teplotu vody

    Autor: istock

    Hlavně svetry z přírodních materiálů vyžadují zvláštní péči. A je u nich jistější zvolit raději ruční přeprání. (Například kašmír do pračky rozhodně nepatří.) Jen při ručním praní dávejte pozor na velmi běžnou chybu, a to praní v teplé vodě a máchání ve studené vodě. Vlivem teplotních šoků totiž dochází k zdeformování tvaru svetru. Proto myslete na důležité pravidlo – praní i máchání ve stejně teplé (vlažné) vodě.

    A jak dále správně postupovat? Napusťte si umyvadlo s vodou teplou maximálně 40 °C. Přidejte speciální prací gel a vodu důkladně promíchejte, aby se prostředek úplně rozpustil. Pak do lázně vložte svetřík a chvíli šetrně mačkejte. Poté vodu vyměňte za čistou. V ní už svetřík jen proplachujte a vodu dle potřeby měňte, dokud voda není dokonale čistá.

  • 4.

    Vypraný svetr příliš ždímáte

    Autor: istock

    Mačkáte a kroutíte vypraný svetr tak, abyste z něho dostali i poslední kapku vody? Tak to jste na dobré cestě si ho zdeformovat nebo úplně zničit. Kroucením totiž poškozujete strukturu vláken. Pamatujte, že vlněné výrobky jsou velmi citlivé a také se nesmějí příliš ždímat jako třeba bavlna. Nikdy při něm nepoužívejte násilí. Všechnu zbylou vodu raději vymačkejte froté ručníkem, do kterého svetr zabalíte. Jemně mačkejte v rukou jednotlivé části svetru tak dlouho, dokud vám z něj teče nebo kape voda.


  • 5.

    Svetr věšíte nebo sušíte na ramínku

    Autor: istock

    Pokud nechcete mít ze svého svetříku nevzhledný a vytahaný hadr, mějte na paměti, že výrobky z vlny se nikdy nevěší na šňůru nebo sušák. Vhodné není ani věšení na ramínka nebo přehození přes opěradlo židle. Váhou absorbované vody by se totiž materiál rychle vytáhl a zdeformoval. Po vyprání rozložte volně na vodorovnou plochu a nechte pozvolna uschnout. Je také dobré po nějaké době svetr převrátit spodní stranou nahoru, opět pečlivě vyrovnat a nechat doschnout. Vždy ale bez působení přímého slunečního světla a tepla! Pamatujte také, že vlna nepatří do sušičky, protože by plstnatila. Působením kombinace tepla, tření a tlaku by se také oděv mohl srazit. Některé vlněné materiály můžete i žehlit, ale dejte opět na pokyny výrobce. Na případné žmolky použijte elektronický odstraňovač žmolků, který si s nimi skvěle poradí.

     

    Potřebujete koupit pračku? Vyzkoušejte náš Bazar Blesk a ušetříte!

Články odjinud

Dnešní horoskopy