Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Konec otravného žehlení. Tipy, které vám usnadní práci

/
  • (iStock)
    26. září 2018 ● 06:00

    Žehlení prádla nepatří k oblíbeným domácím činnostem. Jenže spousta oblečení se bez pravidelného zásahu žehličky neobejde. Pokud vyzkoušíte naše triky, žehlení vám půjde lépe a hlavně rychleji od ruky.

    Dobrá rada hned na začátek: Pokud možno, žehlete oblečení průběžně. Čím víc to bude odkládat a čím větší bude halda prádla, tím míň se vám do toho bude chtít. Pokud nepatří žehlení k vašim koníčkům, zpříjemnit si tuto činnost můžete třeba hezkou hudbou či nějakým nenáročným televizním pořadem či seriálem. Nebudete se tolik soustředit jen na samotné žehlení a hora prádla vám zmizí pod rukama rychleji.

     

    A jaké další tipy vám usnadní žehlení? Čtětě dál...

  • 1.

    Přemýšlejte už při praní

    Tipy, jak si usnadnit žehlení
    Autor: iStock

    O tom, jak velkou hromadu žehlení budete muset zdolat, rozhoduje v první řadě praní.  Pokud to není potřeba, nenastavujte ždímání na příliš otáček (naprogramujte méně než 1200). Jakmile prádlo vyndáte, před pověšením ho pořádně protřepte, aby se narovnalo. Pokud máte lněné oblečení, je dobré dát do pračky před posledním mácháním tekutý škrob. Pak ho žehlíme naruby, aby nám na povrchu nevznikla lesklá místa.

     

  • 2.

    Správné sušení a věšení

    Tipy, které vám usnadní žehlení
    Autor: iStock

    Další důležitý bod. Sušení a věšení prádla totiž výrazně rozhoduje o tom, jako dobu strávíte s žehličkou v ruce. Některé hospodyňky se už naučily prádlo prověšovat tak pečlivě, že se k žehlicímu prknu postaví jen výjimečně. Zkuste dodržet také několik zásad:

     

    • Šňůry či sušáky  příliš nepřeplňujte. Důležité je, aby  prádlo mělo dost místa a bylo pověšené napnuté.
    • Naučte se používat ramínka, které vám ušetří nejen místo na sušáku. Na oděvu udrží šev na rameni a tvar. Na ramínka věšte věci z jemných materiálů jako halenky nebo svetříky. Na oblečení ze silnější materiálů použijte ramínka silnější a delší, aby se nezlomily a látka se zbytečně moc nevytahala. 
    • Pořiďte si také kvalitní kolíčky, které dělají výrazné otlaky a vždy dávejte na místa švů. 
    • Prádlo zbytečně nepřesoušejte. Napařovací žehlička by měla prádlo změkčit, ale pokud je příliš přesušené a hodně pomačkané, dá vám žehlení zabrat. V tom případě je dobré prádlo před žehlením ještě navlhčit rozprašovačem. V drogériích dokonce seženete speciální přípravek pro snadné žehlení. Díky obsahu speciálních aktivních složek změkčuje vlákna tkaniny a zvyšuje jejich pružnost. Tím usnadňuje žehlení a zkracuje dobu potřebnou k vyžehlení prádla.
    • Prádlo po sundávání ze sušáku hned skládejte a pečlivě uhlaďte. Hezky vyskládané do komínků se ještě „vyžehlí“ vlastní vahou.
    • Skvělým pomocníkem, který výrazně usnadní žehlení, je sušička. Ta tkaninu prádla změkčí, oblečení načechrá a dokáže vyrovnat. A proto pak většinu běžného oblečení, jako jsou trička, mikiny či kalhoty, ale také mnoho košil vůbec žehlit nemusíte a můžete je hned ze sušičky šoupnout do skříně. A u zbylých kousků, které budete muset žehličkou trochu přejet, bude žehlení určitě mnohem méně namáhavé a zabere minimum času. Takže pokud na ni máte v domácnosti místo, určitě neváhejte s jejím pořízením. Její výhody oceníte v mnoha ohledech.


  • 3.

    Prádlo si roztřiďte dle teploty žehlení

    Tipy, které vám usnadní žehlení
    Autor: iStock

    Ještě než se pustíte do samotného žehlení, je dobré prádlo roztřídit. Možná jste to dosud dělala podle toho, jak dobře se vám jednotlivé kousky žehlí. A košile jste si kvůli náročnosti nechala až nakonec. Jelikož se ale žehlička mnohem rychleji ohřívá než stydne, je nejlepší nejprve žehlit věci, které snesou nejnižší teplotu, tedy z umělých materiálů (silon, příměsi s lycrou). Poté bavlněné a nakonec plátěné oblečení, na které je potřeba nastavit vysokou teplotu. Jelikož existuje velké množství tkanin a každá má jiné vlastnosti a požadavky na žehlení, je určitě dobré si dopředu prohlédnout cedulku a dodržovat doporučenou teplotu pro žehlení.

  • 4.

    Další užitečné rady

    Tipy, které vám usnadní žehlení
    Autor: iStock

     

    • Pokud potřebujete vyžehlit nějaké složitější a menší části, jako jsou například límečky, volánky či rukávy, pusťte se do nich jako první. Velké plochy si nechte nakonec.
    • Svršky s nejrůznějšími ozdobami, nášivkami a potisky žehlete naruby a na nízkou teplotu. Pokud chcete mít jistotu, že se vám žehlicí plocha nepoškodí, žehlete přes vlhké froté ručníky. 
    • Vyžehlené věci nedávejte do skříně ještě teplé, ale nechte vychladnout. Jinak by se znova pomačkaly.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy