Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

6 nejčastějších chyb při úklidu. Děláte je také?

/
  • (iStock)
    19. února 2019 ● 06:00

    Nebaví vás neustálý kolotoč uklízení, který je neefektivní? Máte rádi uklizený a čistý byt, ale nechcete trávít všechen volný čas s hadrem v ruce? Možná si to sami zbytečně komplikujete. Jakých chyb byste se měli vyvarovat?

    Většina  z nás si přeje mít dokonale uklizený byt, ideálně bez velké námahy. Pokud se do úklidu pouštíte až tehdy, když je nejhůř, nebo čekáte návštěvu, je jasné, že výsledek bude podle toho také vypadat. I když úklid samotný pravděpodobně mezi vaše oblíbené aktivity nepatří, o čistou domácnost, do které se vždy budete rádi vracet, je zkrátka nutné průběžně a pravidelně pečovat. A jak zařídit, aby byl úklid co nejefektivnější? Stačí se vyvarovat několika základních chyb. Které to jsou?

  • 1.

    Chaos bez plánu

    úklid
    Autor: iStock

    Chaotické pobíhání po bytě, kdy se snažíte uklidit vše naráz a rychle, opravdu nikam nevede. Úklid se zbytečně protáhne a nebude nijak efektivní. Mnohem lepší je, když si kompletní úklid naplánujete. A také se dobře připravíte. Pokud uprostřed úklidu zjistíte, že vám třeba došly sáčky do vysavače nebo prostředek na mytí podlah, jen váš to zbytečně zdrží. Nejefektivnější je uklízet postupně jednotlivé místnosti. A od těch nejméně používaných, jako jsou ložnice či pracovna. Nakonec si pak nechte kuchyň, chodbu a koupelnu.

  • 2.

    Špatně postupujete při úklidu

    úklid
    Autor: iStock

    Možná vás často napadá české úsloví, které říká, že bychom to měli vzít pěkně od podlahy. Jenže ve skutečnosti je tomu přesně naopak! Pokud začínáte úklid luxováním, či vytíráním a potom se vrhnete na útírání prachu, dopouštíte se jedné z nejčastějších chyb. Vaše práce nejspíš rázem přijde vniveč. Podlahu si totiž s největší pravděpodobností zašpiníte. A můžete začít znova. Začínejte tedy u stropu – stíráním prachu z lustru, a pokračujte směrem k podlaze.


  • 3.

    Myjete okna za slunečného dne

    úklid
    Autor: iStock


    Pokud vám sluneční paprsky odhalily špinavá okna, nepouštějte se do jejich mytí hned. Této činnosti bychom se totiž měli vyhýbat nejen v mrazu, ale i za slunečného počasí. Pokud totiž bude na okna pražit sluníčko, můžete si být jistí, že na nich kvůli rychlejšímu vypařování vody zůstanou šmouhy. Počkejte si tedy raději na příjemnější den, kdy teplota vzduchu bude alespoň 5 °C, nejlépe však okolo dvaceti stupňů, kdy na ně nesvítí slunce. Zapomeňte také na klasický jar či jiný prostředek na mytí nádobí. Ten sice okna odmastí, ale zanechá na nich lepkavou vrstvu, na které poté ulpívají nečistoty a okna se zase rychle zašpiní.


  • 4.

    Používáte nesprávný čistící prostředek

    úklid
    Autor: iStock

    Chcete ušetřit peníze a čas tím, že na všechny povrchy použijete jeden univerzální čisticí prostředek? Věřte, že taková úspora se nevyplácí. Nejhorší špíny se sice zbavíte, ale můžete si také uškodit. Nejen že na některých plochách můžou zůstat fleky či otisky, ale třeba na nerezových plochách byste mohli vytvořit i škrábance, které určitě nepotěší. Univerzální prostředek může při dlouhodobém působení poškodit třeba i dřevěnou podlahu. Mnohem účinnější a lepší je zvolit specializované prostředky na každý povrch a využit jejich potřebných vlastností - ty kuchyňské dezinfikují, přípravky proti prachu zabraňují jeho usazování, vosky a leštěnky prodlužují životnost dřeva. Je pravda, že více prostředků vás stojí více peněz a potřebujete větší místo na jejich ukládání, ale za ten výsledek to určitě stojí.


  • 5.

    Důkladně nečtěte návody!

    úklid
    Autor: iStock

    Aby vám úklidové přípravky udělaly nejlepší službu, měli byste si také přečíst návod, jak správně je používat, a také se ho držet. Například některé povrchy musíte důkladně opláchnout, aby se netvořila plíseň, jiné se oplachovat nesmějí, protože by ztratily účinnost. 

  • 6.

    Používáte nevhodný hadr na úklid

    úklid
    Autor: iStock

    Otíráte jedním hadříkem kuchyňskou desku, stůl či koupelnu? Používáte na čištění kus starého oblečení? A divíte se, že nic z toho nezáří čistotou? Zbytečně nešetřete a úklid si neztěžujte zásadními chybami. I když mezitím hadr propláchnete nebo použijete jiný čisticí prostředek, některých bakterií či jiných nečistot, které hadřík zachytil, se nezbavíte. Naopak, roznášíte je zbytečně na další povrchy. Pořiďte si také speciální hadříky na úklid, které jsou z materiálů, které nezanechávají vlákna, perfektně utřou prach a nenasáknou tolik čisticího přípravku. Vyrábí se dokonce sady, kde jsou jednotlivé utěrky popsány, a tak nespletete povrch či místnost, kde mají být použity.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy