Neplýtvejte zbytečně a vypěstujte si zeleninu ze zbytků
-
Zelenina je dražší a dražší, tak proč si ji nevypěstovat doma? A víte, že to u určitých druhů jde i z odřezků, které byste jinak vyhodili do koše?
Také nemáte rádi plýtvání potravinami a bráníte se vyhazování zbytků? Jistě vám uděláme radost zprávou, že je můžete dále využít a získat z nich nové výpěstky. Nebojte, zvládne to i úplný začátečník.
- 1.
Petržel a mrkev
Autor: iStock.czZískejte chutné zelené lístky petržele či mrkvové natě. Až budete odkrajovat vršky mrkve či petržele, ze kterých rostla nať, schovejte je. Položte je na vatový tamponek do skleničky a zalijte trochou vody, tu pravidelně doplňujte. Po několika dnech uvidíte, jak začínají růst nové lístky. Nevyroste vám kořen, ale čerstvá nať, kterou zužitkujete do polévek, salátů, pomazánek či na brambory. Nebo ji ocení domácí zvířátka jako morčata či králíci.
- 2.
Jarní cibulka a pórek
Autor: iStock.czVezměte odkrojené bílé konce cibulky, měly by být zhruba dva a půl centimetru dlouhé, a ponořte je z větší části do sklenice s vodou. Tu pravidelně vyměňujte. Sklenici postavte na okno a zhruba po týdnu zpozorujete, jak se kořínky zvětšují a množí. Po deseti dnech můžete sklízet první úrodu. Stejně tak lze pěstovat pórek.
- 3.
Žampiony
Autor: iStock.czHodí se pod maso, do omáček i polévek, takže i je se vyplatí pěstovat stále dokola. Odlomené nožičky žampionů zasaďte do květináče, nejlépe do vlhké půdy, aby jim koukaly jen vršky. Poté je pravidelně zalévejte, už za několik dní začnou znovu růst.
- 4.
Salát
Autor: iStock.czBylo by velká škoda vyhodit také odříznutou spodní část této křupavé zeleniny. Zasaďte ji do květináče a pravidelně zalévejte. Za několik dní zpozorujete, jak zprostředka začínají vyrůstat nové salátové listy, které jsou plné železa, vitaminu C a vlákniny.