OPRAVDOVÉ »FRANCOUZSKÉ«

POTŘEBUJETE: ✔ 1 kg uvařených brambor ve slupce ✔ 400 g sýra Reblochon (můžete nahradit hermadurem/ romadurem) ✔ 5 cibulí ✔ 3 stroužky česneku ✔ kelímek tučné smetany ✔ sklenici vína ✔ 3 lžíce másla ✔ olivový olej ✔ sůl ✔ čerstvě mletý pepř.

POSTUP: Rozehřejte si nejdříve troubu na 200 °C. Poté začněte s přípravou cibule, kterou si nakrájejte na asi 1 cm silné plátky. Ty osmažte dorůžova na 2 lžících másla a 1 lžíci olivového oleje. Pak přilijte 2/3 sklenice vína a nechte odpařit.

Mezitím co se vám smaží cibule, si připravte zbytek ingrediencí. Brambory oloupejte a nakrájejte na centimetrové plátky, sýr na plátky o tloušťce půl centimetru. Zapékací misku vymažte máslem a smetanu smíchejte s prolisovaným česnekem.

Do mísy pokládejte nejprve plátky brambor, pak cibuli, potřete smetanou a poté dejte plátky sýra. Postup ještě jednou zopakujte a nakonec položte plátky másla. Pečte zhruba 30 minut, až se vám vytvoří krásná zlatavá kůrčička.

PODLE BABIČEK

POTŘEBUJETE: ✔ 1 kg brambor ✔ 1 velkou cibuli ✔ 300 g uzeného masa (použít můžete i dušenou šunku) ✔ 2 vejce ✔ 200 ml smetany na vaření ✔ 200 g tvrdého sýra ✔ olej na vymazání zapékací misky ✔ sůl ✔ pepř ✔ drcený kmín.

POSTUP: Nejdříve uvařte brambory v osolené vodě do poloměkka. Až zchladnou, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Stejně tak pokrájejte uzené maso, cibuli pak na kolečka. V misce rozmíchejte vajíčka se smetanou. Vyhřejte troubu na 200 stupňů, zapékací misku vymažte olejem (nebo kouskem másla) a začněte vrstvit nakrájené ingredience – dolů brambory, pak cibuli a uzené maso.

Postup ještě jednou zopakujte a navrch naskládejte zbytek brambor. Nakonec vše zalijte vaječno-smetanovou směsí a zasypte nastrouhaným sýrem. Zapékací misku vložte do trouby a pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne a vajíčka ztuhnou.

BEZMASÁ VARIANTA

POTŘEBUJETE: ✔ 1 kg brambor ✔ 400 ml smetany ke šlehání ✔ 500 g ementálu ✔ 1 vejce ✔ muškátový oříšek ✔ pepř ✔ máslo na vymazání zapékací misky

POSTUP: Pozor, tady je změna! Brambory dopředu nevařte! Syrové je oloupejte a nakrájejte na plátky zhruba o tloušťce mince. Smetanu nalijte do velké mísy. Myslete na to, že do nádoby se pak musejí vejít i všechny brambory. Smetanu opepřete a osolte, směs zamíchejte, přidejte trošku nastrouhaného muškátového oříšku.

Vmíchejte nastrouhaný sýr a jedno vejce. Do této směsi nakonec přidejte připravené bramborové plátky. Vše přendejte do zapékací misky vymazané máslem a pečte v troubě předehřáté na 140 stupňů přibližně 40 až 45 minut. Na posledních 5 až 10 minut můžeme pro zvýraznění barvy zvýšit teplotu na 200 °C.

Videorecept na americké brambory

Video
Video se připravuje ...

Americké brambory Videohub/recepty

Fotogalerie
4 fotografie