Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Nizozemsku otevřeli nový terminál na zemní plyn. Fiala: Pokryje třetinu roční spotřeby ČR

Aktualizováno -
8. září 2022
21:15
Autor: ČTK - 
8. září 2022
13:16

K novému terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v nizozemském přístavu Eemshaven dnes dorazil první tanker s plynem. Informovala o tom agentura Reuters. Mluvčí energetické společnosti Gasunie uvedla, že posádka plavidla zahájila vykládku u plovoucí jednotky na zpětné zplynování kapaliny. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika. Slavnostního zahájení provozu terminálu se účastnila i česká výprava v čele s premiérem Fialou (ODS).

První loď se zkapalněným zemním plynem (LNG) dorazí do terminálu v Nizozemsku ze Spojených států, řekl dnes při slavnostním zahájení provozu terminálu v přístavu Eemshaven český premiér Petr Fiala. Česká republika si prostřednictvím ČEZ pronajala zhruba třetinu kapacity, pokryje tak až třetinu roční spotřeby plynu České republiky.

Tanker Murex byl naložen zkapalněným zemním plynem v terminálu Sabine Pass na pobřeží Mexického zálivu ve Spojených státech.

Terminál na LNG patří společnosti Gasunie, která je mimo jiné provozovatelem nizozemské plynárenské soustavy. Její šéf Han Fennema dnes ve svém vystoupení připomněl, že vybudovat terminál trvalo půl roku, jednat se o něm začalo v březnu. Rychlost, s jakou terminál vznikl, označil za výjimečnou.

„Otevření tohoto LNG terminálu je pro Českou republiku historickým okamžikem. Posouvá nás to na dlouhou cestu k energetické nezávislosti na Rusku,“ uvedl v Nizozemsku Fiala.

ČR jedná o účasti v terminálech na LNG v Německu a Polsku, podotkl Fiala. Jedná se o nově vznikající terminály, nebo rozšiřování současných.

Síkela odcestoval do Bruselu

Svou účast na slavnostním zahájení provozu terminálu v Nizozemsku nakonec zrušil ministr průmyslu a obhodu Jozef Síkela (za STAN).

„Dobře jsem se na dnešek připravil a vzal si na slavnostní otevření LNG terminálu Oranjes kravatu. Opravdu jsem se těšil, jde totiž o vyústění mé několikaměsíční práce a o historický okamžik pro energetickou bezpečnost,“ uvedl na twitteru.

„Teď ale musím udělat maximum pro zajištění přijatelných cen elektřiny. Proto jsem se vzhledem k důležitosti zítřejšího jednaní mimořádné Rady ministrů rozhodl slávu přenechat jiným a vydám se přímo do Bruselu. Čeká mě dlouhá noc a další jednání a já chci být co nejlépe připraven,“ dodal Síkela.

Nový terminál v Eemshavenu posílí možnosti dovozu LNG před nadcházející zimou. To je klíčové v situaci, kdy Evropa prochází energetickou krizí vyvolanou zhoršením vztahů mezi Ruskem a Západem po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Prudký růst cen energií způsobil, že některé evropské ekonomiky jsou na pokraji recese. Vlády jsou tak nuceny urychlit využití plovoucích terminálů, které se dají vybudovat rychleji než podobná zařízení na pevnině.

Třetinu roční kapacity nového terminálu v Nizozemsku si prostřednictvím energetické společnosti ČEZ pro své účely pronajala Česká republika. Státu pomůže pokrýt až třetinu roční spotřeby plynu, a snížit tím závislost na této surovině z Ruska.

Síkela už dříve uvedl, že plyn z terminálu v Nizozemsku prodlouží spotřebu plynu v České republice o jeden a půl až dva měsíce. Podle něj se podaří ještě v nadcházející topné sezoně přepravit do Česka až 1,5 miliardy metrů krychlových suroviny.

Video  Drahé energie a zastropování cen  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 9. září 2022 22:13 )

Expert odpovídá, proč máme 15x dražší plyn 🧣👘
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=SqxH­Cssew­B4&t=1­18s

Jirik-ta ( 9. září 2022 21:52 )

ty prodali i svou hrdost, zloději.

Jirik-ta ( 9. září 2022 21:50 )

tak nějak

jajas ( 9. září 2022 12:46 )

Zoufalci.....

Jirik-ta ( 9. září 2022 12:25 )

Vláda se bojí. Neví si rady. Najala tři firmy, vlastněné ze zahraničí, aby zpracovaly regulaci cen.. (you)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa