Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zahraniční cesta roku. Fiala má letět do Bílého domu!

Aktualizováno -
29. dubna 2022
16:44
Autor: Jakub Tomek, Jakub Kopřiva - 
29. dubna 2022
16:35

Do srdce světové politiky by se měl vypravit premiér Petr Fiala (57, ODS). Podle dobře informovaného zdroje Blesku by ho ještě v tomto roce měla čekat cesta do Bílého domu, tedy do sídla prezidenta Spojených států Joea Bidena (79).

Česko je jedním z lídrů pomoci válkou devastované Ukrajině, také prosazuje co nejtvrdší sankce vůči Rusku. Fiala spolu s dalšími dvěma premiéry byl také první západní lídr v ostřelovaném Kyjevě, kde jednal s prezidentem Volodymyrem Zelenským (44). Navíc Česko čeká předsednictví Evropské unie. A toho všeho si zřejmě všimli i ve Spojených státech.

„Ano, cesta premiéra do Bílého domu by měla proběhnout ještě v tomto roce. Zatím se připravují témata,“ řekl Blesku dobře informovaný zdroj z okolí premiéra. Že se cesta chystá, potvrdil Blesku také zdroj z diplomacie. „Zájem o setkání je,“ doplnil mluvčí vlády Václav Smolka. Podle všeho se plánuje návštěva na dobu, kdy bude Česko šéfovat sedmadvacítce.

Za americkým prezidentem v Bílém domě byl naposledy Fialův předchůdce ve funkci Andrej Babiš (67, ANO). Toho v Oválné pracovně před třemi lety přijala tehdejší hlava Spojených států Donald Trump (75).

Fiala už se s Bidenem potkal na summitu Severoatlantické aliance v Bruselu koncem března krátce po své cestě do Kyjeva. Podle snímků z jednacího sálu NATO to vypadalo na velice přátelské setkání.

Video  Petr Fiala v Blesku: O základně USA, pomoci Ukrajincům i rekordním zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pindal ( 6. května 2022 19:47 )

Jo,za Čechy nemluví,máte pravdu.

sarina ( 1. května 2022 13:59 )

megy

megy ( 30. dubna 2022 23:58 )

nezapomenout kýbl gelu a gumový brejle, aby bidetovi nezpůsobil anální fisuru..... a možná i baterku, aby nevlez do řiti hned třeba vrátnýmu.......

verka1 ( 30. dubna 2022 11:06 )

Kuliočko 👍😁

verka1 ( 30. dubna 2022 11:05 )

Babiš čekal delší dobu než ho pozval prezident Trump.
Hlavně ať k nám nepřijde válka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa