Jeřabiny
Plody jeřábu ptačího dozrávají koncem srpna, ale sklízejí se začátkem září, protože čím jsou zralejší, tím lépe chutnají. Po usušení nebo tepelné úpravě jsou skvělým přírodním lékem.
➤ prospívají kloubům
➤ napomáhají trávení
➤ posilují obranyschopnost organismu
➤ užívají se jako podpůrná léčba při problémech s močovými cestami a ledvinových chorobách
➤ ulevují při zánětu dýchacích cest
Jak užívat?
Pro léčebné využití se z plodů nejčastěji připravují čaj, tinktura, sirup či víno a bylinné likéry. Používají se i sladší plody šlechtěných odrůd jeřábu, jako je například sladkoplodý jeřáb moravský.
JSOU JEŘABINY JEDOVATÉ?
Jeřabiny obsahují mj. velké množství vitaminu C, tříslovin, hořčin, silic, ale taky kyselinu parasorbovou a glykosid kyseliny kyanovodíkové, které ve větším množství mohou vyvolávat nevolnost, zvracení a bolesti hlavy. Sušení nebo tepelné zpracování negativní účinky odstraní.
Jeřabinové víno
POTŘEBUJETE: hrst bobulí jeřabin, hrst šípků, 0,7 l kvalitního bílého vína
POSTUP: Omyté plody šípků a bobule jeřabin zalijte vínem a vše nechte 14 dní louhovat při pokojové teplotě a za občasného protřepání. Poté obsah přeceďte přes jemné plátýnko a nalijte do čisté lahve. Víno se používá jako antirevmatikum.
Bezinky
Plody černého bezu se sbírají v září, kdy už jsou dozrálé. Zatímco na jaře jste mohli využít květenství, na podzim je čas na zpracování bezinek.
➤ podporují pocení, což je přínosem při infekcích a dalších diagnózách
➤ pomáhají při neuralgických potížích – při zánětech trojklaného nervu, migrénách, bolestech periferního nervstva, bolestech páteře, na ischiatické bolesti
➤ vysoký obsah flavonoidů má výborný účinek na pružnost cév, takže se bezinky používají na léčbu popraskaných žilek, křečových žil a hemoroidů
➤ podporují činnost ledvin, odvodňují, jsou tedy vhodné při nemocech ledvin, srdce a jater
➤ čaj z bezinek čistí krev.
Jak užívat?
Z bezinek se dělají marmelády a povidla, kompoty, sirupy a víno. Čerstvé plody jsou jedovaté, tepelná úprava ale jed neutralizuje. K léčivým účelům můžete bezinky také sušit buď v troubě, nebo v sušičce.
Bezinkový likér
POTŘEBUJETE: 1 l šťávy z bezinek – použijeme odšťavňovač, 50 dkg cukru, půlku celé skořice, 4 hřebíčky, 1 kávovou lžičku citronové kůry, 1 dl rumu, ½ l třešňovice nebo vodky.
POSTUP: Bezinkovou šťávu vařte mírným varem s kořením a cukrem čtvrt hodiny. Nechte proležet v chladu do druhého dne, pak směs sceďte a smíchejte s alkoholem. Nápoj dobře promíchejte a nalijte do čistých, vypařených lahví. Pevně uzavřete a uchovávejte v chladu a temnu. Lze ho používat jako lék proti nachlazení.
Tipy na zářijové výlety Videohub