Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ořešák: Král zahrady. Vše důležité, co byste o něm měli vědět!

/
  • ořešák
    ořešák (istock.cz)
    7. září 2022 ● 06:00

    Podzim je nejvhodnější čas pro výsadbu jednoho z nejmohutnějších stromů – ořešáku. A také tu je období, kdy nastává sklizeň. Tu ale neuspěchejte, počkejte, až začnou plody samy padat.

    Ořešák nedostal své druhové jméno náhodou. Po několika letech se z něj stane opravdu mohutný strom, který bude tvořit přirozenou dominantu zahrady. Díky své velikosti dokáže poskytnout cenný stín. Výškou mu mohou konkurovat snad jen třešně, oproti nim je ale jeho koruna obvykle mohutnější, a tak se také stává domovem pro ptáky. V září a na začátku října poskytne úrodu, u mohutnějších stromů to může být skutečně pořádné množství ořechů.

  • 1.

    Řez nechte na jaro

    Autor: istock.cz

    I mezi zkušenějšími zahrádkáři dnes stále ještě přežívá přesvědčení, že nejvhodnější dobou pro řez ořešáku je srpen až září. Není to ale pravda a řezem v tomto období stromu spíše ublížíte, než byste mu pomohli. Otevřené rány se do zimy nestihnou zahojit a stanou se vstupní branou pro houbové choroby. I přes svou velikost je ale ořešák poměrně citlivý na poškození mrazem.

    Pokud pro něj na podzim chcete udělat něco opravdu dobrého, spíše mu přidejte nějaké hnojivo. Ideální je kombinace hnojiv na bázi fosforu a draslíku, jejich nabídka v obchodech je poměrně široká. Stejně jako u zeleniny i tady platí, že na podzim už bychom neměli do půdy vpravovat dusíkatá hnojiva, ta používáme v březnu až červnu.

    V průběhu září, v chladnějších lokalitách klidně až začátkem října, začnou ořechy na stromě dozrávat. Tady je důležité se sklizní zbytečně nespěchat, nenechte se vylekat ani tím, když se objeví nenadále brzké mrazíky. Plody na stromě to neohrozí. Mnoho zahrádkářů si chce ušetřit práci a snaží se plody co nejdříve setřást, nebo je dokonce klátí z větví. Tenhle přístup není úplně nejvhodnější. Na rozdíl od ostatních stromů na zahradě, u nichž se snažíme plody očesat dříve, než spadnou, u ořešáku je naopak sbírání ze země tím nejlepším způsobem. Má to ale jeden docela drobný zádrhel. Aby ořechy uvnitř silné slupky nezačaly zahnívat, neměly by na zemi ležet déle než dva dny. Postupný sběr tak můžete praktikovat jen v případech, kdy vám roste ořešák na zahradě u domu nebo někde, kde můžete skutečně obden vše důkladně vysbírat.

  • 2.

    Se sklizní nespěchejte

    Autor: istock.cz

    V případech, kdy ho máte na chatě či třeba v zahrádkářské kolonii, kam se dostanete jen o víkendu, je praktičtější si ořechy setřepat. Přesto ale vyčkejte, slupka zralých plodů změní barvu z jasně zelené na tmavě hnědou. Ideálním časem pro očesání ořešáku je pak okamžik, kdy už samovolně opadala alespoň čtvrtina či lépe třetina plodů. Pokud si chcete aspoň trochu ušetřit práci, dobře si plochu pod stromem vyhrabte. Ještě lépe ji vyložte plachtou podobně, jako to dělají například pěstitelé oliv. Pak se vám úrodu podaří mnohem jednodušeji dostat na jedno místo. Tím ale práce ještě nekončí, nyní je potřeba všechny plody zbavit slupek a dobře je od nich očistit. Je to trochu špinavá práce, proto raději použijte rukavice.

    Pokud jste plody setřepali na plachtu, můžete zkusit hromadu párkrát prohrábnout hráběmi. Aspoň části slupek se takto zbavíte. Zbytek ale bude na vás. Oloupané ořechy poté rozložte ideálně v jedné vrstvě na suchém místě a nechte je alespoň měsíc vyschnout. Pak teprve je můžete uskladnit. Ale pozor, myši je mají velmi rády.

  • 3.

    Myslete na velikost

    Autor: istock.cz

    Září je také vhodným měsícem pro ty, kterým zatím ořešák na zahradě chybí. Podzimní výsadba se doporučuje na většině lokalit, s výjimkou těch opravdu chladných. Tam je lepší počkat do jara. Najděte mu nějaké slunné stanoviště, kde bude mít dostatek světla. Ale co je mnohem důležitější – také prostor pro svůj budoucí růst.

    Jak již bylo řečeno, může to být mohutný strom dorůstající klidně i přes čtyřicet metrů. A jeho velikosti odpovídají také kořeny. Dostatečný odstup od všech staveb, ale i dalších stromů je proto opravdu důležitý. Dejte pozor, aby stanoviště bylo chráněno před mrazivými větry. Pak již není ořešák na pěstování příliš náročný, má rád písčitou hlinitou půdu bohatou na humus a dobře držící vlhkost. Mladý stromek sázejte do jámy hluboké asi půl metru a se stejně velkým poloměrem. Zasypte ho dobře nakypřenou půdou vylepšenou kompostem. V prvních týdnech je potřeba stromek důkladně zalévat.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním zářijovém vydání se dozvíte, jak sušit křížaly nebo připravit bylinky na zimu. Na návštěvu se tentokrát podíváte k moderátorovi Petru Říbalovi. A jako bonus dostanete speciální přílohu o živých plotech. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku.  

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy