Zavařovat je možné všechno

Ať už připravíte ze zeleniny a ovoce čatní, marmelády nebo je zavaříte vcelku, v zimě takové zásoby zajisté oceníte. Aby úroda skutečně vydržela a ve sklenicích se předčasně nezkazila, je nutné držet se několika osvědčených rad.

Video
Video se připravuje ...

Marmelády a džemy: jaký je mezi nimi rozdíl a jak poznat kvalitní 

Důležité kroky 

  1. Při opakovaném používání zavařovacích sklenic s klipem vždy dobře prohlédněte těsnění, které lehce napnete. Zjistíte tak, zda je neporušené a neobsahuje trhliny. Poškozené kusy vyměňte za nové.
  2. Sklenice plňte 1,5 až 2 cm pod okraj. Při zavařování je třeba dbát na to, aby se okraj sterilovaných sklenic nedostal do kontaktu se zavařeninou a byl perfektně čistý. Jinak hrozí, že zavařenina zplesniví. Pomůže vám speciální naběračka se zúženou nálevkou.
  3. Pro bezpečné vyjmutí horkých sklenic všech rozměrů poslouží praktické kleště.
  4. Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž zjistíme, zda víčka dobře těsní. Poklepem by měla vydávat dutý zvuk.
  5. Sklenice opatříme štítkem s názvem a hlavně datem výroby a uložíme je v suchu, chladnu a temnu.
  6. V průběhu prvního týdne po zavaření sklenice raději zkontrolujte. Pokud některá víčka netěsní, můžete sklenici znovu zavařit, jistější ale je obsah rovnou spořádat. 

Fotogalerie
20 fotografií

Nemáte zavařovací hrnec? Najdete ho na našem Bazaru Blesk.

Náš tip: Pokud byste chtěli vyzkoušet nový způsob zavařování, povolejte do práce myčku. Není to nic složitého. Přesvědčte se v našem článku: Jak zavařovat v myčce? Je to překvapivě rychlé a jednoduché