Slané cuketové recepty:
1. Cuketové pesto
2. Rychlý cuketový koláč
3. Plněné cuketky
4. Cuketové placičky s koprovým dipem
5. Bylinkový koláč
6. Cuketová polévka s tofu
7. Těstoviny s pikantními cuketami
Extra tip: Cuketové hranolky podle Koko

 

Cuketa je skvělý letní parťák pro případ, že chcete odlehčit jídelníček. Je příbuzná s okurkami, dýněmi i melounem. Proto není překvapením, že se z devadesáti procent skládá z vody a zbytek tvoří vláknina, vitaminy, minerály a antioxidanty. Nakupujte spíš menší, pevné plody s lesklou a neporušenou slupkou. Čím mladší a menší cukety, tím intenzivnější a svěžejší budou mít chuť. Mladé navíc nemusíte loupat. V lednici vydrží několik týdnů. Na zamrazování se ale pro vysoký obsah vody příliš nehodí.

Cuketové pesto

Autor: iStock.cz

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

1 středně velkou cuketu 
10 lístků čerstvé bazalky
40 g mletých loupaných mandlí
4 lžíce olivového oleje
60 g parmazánu
sůl

POSTUP:

Neloupanou cuketu nastrouhejte najemno a nechte ji okapat v sítku. Dejte ji do nádobky tyčového mixéru. Přidejte olivový olej, lístky bazalky, nasekané mandle, parmazán a sůl. Směs důkladně rozmixujte. Hotové pesto můžete pár dní uchovat v lednici. Dejte ho do sklenice a zakapejte olivovým olejem. Cuketové pesto se dá použít na těstoviny nebo k pečenému masu.

Rychlý cuketový koláč

Autor: iStock.cz

POTŘEBUJETE (na 1 kulatou formu):

1 balení chlazeného listového balení těsta
300 g ricotty
1 vejce
300 g vyzrálých rajčat
1 středně velkou cuketu 
sůl
100 g plátků šunky
olivový olej

POSTUP:

Šunku nakrájejte na kostičky a krátce ji opečte na pánvi potřené olejem. Listové těsto přeneste do formy. Přebytečné okraje zahněte nebo seřízněte. Rajčata a cukety nakrájejte na plátky. Ricottu osolte, opepřete a vyklepněte do ní vejce. Důkladně prošlehejte a hotovou směs rozetřete na dno těsta. Navrch naskládejte plátky rajčat, cukety a šunku. Zakapejte olejem a podle chuti můžete ještě navrch osolit a opepřit. Pak koláč vložte do trouby. Pečte ho 20–25 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Ihned podávejte.

Plněné cuketky

Autor: iStock.cz

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

4 kulaté cuketky
300 g kuřecích prsních řízků
5 sušených rajčat
2 stroužky česneku
150 g kuskusu
sůl, pepř
olivový olej
20 cherry rajčátek

POSTUP:

Cukety seřízněte a dužninu vydlabejte. Kuskus připravte podle návodu. Maso nakrájejte na kousky, osolte, opepřete, na oleji opečte dozlatova. Vyndejte z pánve a místo masa vložte nasekanou dužninu. Přidejte prolisované stroužky česneku, směs osolte a orestujte. Vmíchejte k ní nakrájená sušená rajčata, vraťte do pánve maso a přidejte kuskus. Směs důkladně promíchejte. Hotovou směsí napěchujte cuketky. Přiklopte je a poskládejte do olejem vymazaného pekáčku. Přidejte cherry rajčátka a vložte do trouby. Pečte 35–40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

Náš tip:

Cuketky můžete také upéct s konzervovanými sekanými rajčaty, která jste předtím osolili, opepřili a dochutili bylinkami.

Cuketové placičky s koprovým dipem

Autor: iStock.cz

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

4 brambory
1 větší cuketu 
1 stroužek česneku
1 lžíci ovesných vloček
1 vejce
1 šalotku
špetku mletého římského kmínu
sůl, pepř
olej na smažení
250 ml zakysané smetany
1 lžíci nasekaného kopru
1 lžíci citronové šťávy
1 lžičku cukru

POSTUP:

Do velké mísy nastrouhejte nahrubo oloupané brambory. Cuketu nastrouhejte zvlášť, trochu vymáčkněte šťávu a přidejte k bramborám. Do směsi vyklepněte vejce, přidejte vločky, nadrobno nasekanou šalotku, prolisovaný stroužek česneku a nakonec vše osolte, opepřete a dochuťte římským kmínem. Směs důkladně promíchejte a nechte chvíli stát. Pokud je příliš řídká, můžete přidat ještě ovesné vločky. Pak z ní tvarujte placičky, které postupně opečte na oleji dozlatova. Skládejte je na papírový ubrousek, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Mezitím připravte dip. Zakysanou smetanu prošlehejte s cukrem a citronovou šťávou, nakonec přidejte nasekaný kopr.

Náš tip:

Na zahuštění směsi můžete použít i uvařený kuskus. 

Bylinkový koláč

Autor: iStock

POTŘEBUJETE (na 2 obdélníkové formy):

1 balení chlazeného listového těsta
2 středně velké cukety 
400 g krémového kozího sýra
1 vejce
1 lžíci směsi nasekaných bylinek podle chuti
1 lžičku lístků tymiánu
6 lžic olivového oleje
sůl, pepř

POSTUP:

Olej smíchejte s tymiánem, solí a pepřem. Cukety nakrájejte pomocí škrabky na tenké plátky. Nechte je rozložené a potřete je ochuceným olejem. Kozí sýr osolte, opepřete, přidejte bylinky a prošlehejte spolu s vejcem. Těsto překrojte na 2 obdélníky. Každý vložte do formy tak, aby vznikly okraje. Dno potřete sýrem a navrch dejte cukety. Koláče pečte 20–25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Náš tip:

Na koláč můžete přidat ještě 100 g dozlatova upečených plátků slaniny.

Cuketová polévka s tofu

Autor: iStock.cz

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

1 lžíci másla
1 cibuli
1 větší cuketu 
1 větší bramboru
100 g rukoly
1 lžičku mletého kmínu
1 l zeleninového vývaru
100 ml smetany
150 g pikantního marinovaného tofu
čerstvý koriandr na zdobení
olivový olej
sůl, pepř

POSTUP:

Na másle opečte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte kmín a nechte ho provonět. Pak vložte do hrnce nakrájenou cuketu, brambory, orestujte a zalijte vývarem. Polévku vařte asi 20 minut. Když jsou měkké i brambory, přidejte do polévky rukolu a vše rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Polévku podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte do ní smetanu. Dál už nevařte. Tofu nakrájejte na kostičky a opečte ho na pánvi potřené olivovým olejem. Polévku podávejte s pečeným tofu, koriandrem a nakonec zakápněte olivovým olejem.

Náš tip:

Pokud nejste milovníkem tofu, dozdobte polévku opečenou schwarzwaldskou šunkou. 

Těstoviny s pikantními cuketami

Autor: iStock.cz
POTŘEBUJETE (na 4 porce):

400 g širokých nudlí
1 mladou zelenou cuketu 
1 mladou žlutou cuketu 
2 stroužky česneku
1 cibuli

sůl, pepř
1 chilli papričku
1 lžíci nasekané petrželky
olivový olej

parmazán na posypání

POSTUP:

Cukety nakrájejte na plátky a dejte do mísy. Osolte, opepřete, přidejte prolisované stroužky česneku, nasekanou chilli papričku a vše zakapejte olivovým olejem. Promíchejte a směs nechte chvíli stát. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu. Cibuli nasekejte nadrobno a po chvíli přidejte cukety. Důkladně je opečte. Nakonec do pánve vmíchejte scezené těstoviny a nasekanou petrželku. Posypte parmazánem a podávejte.

Náš tip:

Tento pokrm můžete zkombinovat i s kousky opečeného kuřecího masa nebo pečeného lososa. 

VIDEORECEPT: Vyzkoušejte také pečené cuketové hranolky podle Koko. Jsou křupavější než bramborové originály!