Jahodové recepty     jahody a zdraví

Jahody jsou bezesporu nejoblíbenější ovoce v našich zahradách. Milují je děti i dospělí, a to hlavně pro jejich lahodnou chuť a aroma. Jahody ovšem nejen výborně chutnají, ale také mnoha způsoby prospívají zdraví, takže je můžete mlsat bez výčitek svědomí.

Jaké vitaminy mají jahody?

Jahody obsahují vysoké množství vitaminu C, ale třeba také vitaminu B. Zároveň jsou v nich obsaženy minerální látky jako draslík, železo nebo vápník. Pozitivně působí např. na kardiovaskulární systém (posilují srdce), pomáhají při chudokrevnosti, cukrovce, dně, revmatismu a posilují nervovou soustavu. Kromě toho je lze vyzkoušet při překyselení žaludku a účinkují rovněž při ledvinových, močových a žlučových kamenech. Také přispívají ke zvýšení sexuálního apetitu. Jejich konzumace je vhodná, i pokud se snažíte shodit přebytečné kilogramy. Obsahují totiž jen minimum cukru, a naopak velké množství vody.

Dobrá rada: Při nákupu si všímejte, jestli nejsou pomačkané nebo z nich neteče šťáva. Pokud jahody sbíráte sami, pusťte se do sklizně už ráno a nasbírané ovoce hned zchlaďte na 4 až 6 °C, díky tomu vydrží několik dní. Jahody skladujte nejlépe rozložené po ploše, aby se vzájemně nedotýkaly. Spotřebujte je do pěti dnů nebo je ihned zavařte.

Kam na samosběr?

Náš tip: Podívejte se, kde si ve vašem kraji můžete koupit či sami nasbírat čerstvé jahody. Jejich sklizeň trvá obvykle až do července. Než však pro jahody vyrazíte, vždy si ověřte otevírací dobu a dostupnost, které se často mění podle počasí. Velký přehled z celé ČR najdete na těchto stránkách

Jahodové recepty

Pokud máte letos velkou úrodu nebo jste jahod nakoupili větší množství, nejspíš přemýšlíte, jak je nejlépe zpracovat. Máme pro vás několik lahodných receptů.

Jahodová šťáva

Budeme potřebovat:

  • 1 kg vyzrálých jahod
  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 l vody
  • 1 lžičku kyseliny citronové                                                      

Postup: Jahody omyjeme, rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Jahodovou šťávu zředíme vodou, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme na mírném ohni zhruba 10 minut, pak ve šťávě rozmícháme kyselinu citronovou, sebereme z hladiny pěnu a šťávu nalijeme do lahví, necháme zchladnout a pak uzavřeme.

Jahodové smoothie

Ke snídani i jako lehkou svačinku oceníte jahodové smoothie.

Budeme potřebovat:

  • 200 g měkkých zralých jahod
  • 250 ml jogurtového nápoje bez příchuti
  • 2 lžíce medu
  • hrst nasucho opražených ovesných vloček

Postup: Vločky rozmixujeme, pak k nim přidáme pokrájené jahody, jogurtový nápoj a med a vše znovu promixujeme. Před podáváním necháme vychladit. Porce zdobíme jahodami a drcenými vločkami.

Jahodová marmeláda s vanilkou

Budeme potřebovat (na 8 sklenic po 250 ml):

  • 1,5 kg jahod
  • 600 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • špetku kyseliny citronové

Postup: Jahody očistíme, omyjeme a osušíme v čisté utěrce. Pak je nasypeme do většího kastrolu a přidáme krupicový cukr. Vanilkový lusk podélně nakrojíme, nožem vyškrabeme dřeň se semínky a přidáme ji i se zbytkem lusku k jahodám. Směs vaříme za stálého míchání na mírném ohni, až začne želírovat. Během vaření čistou lžící odebíráme z hladiny pěnu. Ke konci vaření vmícháme do marmelády kyselinu citronovou, vyndáme z ní lusk a marmeládu nalijeme do připravených čistých sklenic. Uzavřeme víčky nebo převážeme celofánem. Uchováváme na suchém tmavém místě.

Letní bowle s karambolou

Budeme potřebovat:

  • 1 kg menších pevných jahod
  • 1 l suchého růžového vína
  • 1 l stolní vody nebo minerálky
  • 500 ml jahodového džusu
  • 100 ml bílého rumu
  • 5 lžic třtinového cukru nebo medu
  • led
  • 2 karamboly

Postup: Omyté jahody nasypeme do velké skleněné mísy na bowli. Přilijeme víno, vodu, rum a džus a bowli dochutíme medem nebo třtinovým cukrem a citronovou šťávou. Bowli podáváme vychlazenou, každou sklenku ozdobíme plátkem karamboly.

Jahodový crumble

Budeme potřebovat (na 4 porce):

  • 600 g jahod
  • 150 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g jemně mletých ovesných vloček
  • špetku mleté skořice
  • špetku mletého kardamomu
  • kousek másla na vymazání                                                                      

Postup: Omyté jahody pokrájíme a rozdělíme do zapékacích misek vymazaných máslem. V misce smícháme nasekané máslo, mouku, ovesné vločky, cukr a koření a vše ručně zpracujeme na drobenku. Tu rozdělíme na jahody. Crumble pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Crumble servírujeme horký s kopečkem husté kysané smetany.