Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Úroda v srpnu. Víme, na co nesmíte zapomenout!

/
  • (iStock)
    19. srpna 2022 ● 06:00

    Mnohé plodiny právě teď končí s vegetací a zůstávají po nich volné záhony. Čím je zaplnit?

    V tuzemském sortimentu najdete poměrně bohatou nabídku ozimých druhů, které se vyplatí vzhledem k vysoké zimovzdornosti vysít. A na jaře je budete sklízet jako první zeleninu.

  • 1.

    Salát

    Z ozimých odrůd se nejčastěji vysévá Humil. Ozimý salát výborně přezimuje, slibuje rané zavíjení hlávek, které jsou žlutozelené. Obalové listy se mírně zvedají, takže netrpí podehníváním. Vysévejte ho koncem srpna až začátkem září, pokud zvolíte sazenice, pak máte čas až do poloviny října.

  • 2.

    Cibule

    Ozimé druhy oceníte nejen kvůli raným sklizním cibule s natí (Augusta), ale i té na uskladnění (Hiberna). Při sklizni nazeleno dozrává ozimá cibule dřív než cibule pěstovaná ze sazečky. Semínka vysévejte od poloviny srpna do začátku září. Po výsevu myslete hlavně na dostatek vláhy, aby rostlinky do zámrazu dosáhly tloušťky minimálně 5 mm.

  • 3.

    Špenát

    Pokud jste ho nevyseli brzy na jaře ke sklizni v květnu, máte šanci v srpnu – na špenátu si pak pochutnáte ještě letos. Nebo ho vysévejte v září pro sklizeň od března do května. Špenát má krátkou vegetační dobu pouze 50 až 60 dnů. Vyžaduje humózní zásadité půdy s dostatkem dusíku, snáší i chladné polohy a velmi dobře přezimuje. Přímo do řádku tedy vysévejte odrůdy Matador, Monores, Herkules, Lambada F1.

  • 4.

    Ředkvičky

    Ředkvičky mají velmi krátkou vegetační dobu, 30 až 40 dní, podle odrůdy. Mezi nejvyhledávanější patří Kvarta, Kvinta, Duo, Slovana, Faraon... Jen si dejte pozor, abyste je ve druhé polovině srpna nevyseli příliš hustě; jednotlivé rostlinky po vyjednocení mají být od sebe asi 3 cm, pak si nebudou konkurovat.

  • 5.

    Kapusta

    Odrůdu Arkta budete sklízet příští rok v květnu a červnu, kdy doplní nebo nahradí ranou kapustu z předpěstované sadby. Vysévejte ji přímo na stanoviště na přelomu srpna a září nebo z předpěstované sadby od poloviny září.

  • 6.

    Mangold

    Když ho v srpnu vysejete, brzy na jaře sklidíte listy pro přípravu mangoldového špenátu. Stačí si jen vybrat odrůdu, například Lucullus (lze ho využít i jako chřest), Gagor nebo směs barev Mixture Colour.

     

    Tento článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním čísle najdete tipy, jak na letní řez stromů, a zdarma získáte zeleninové recepty včetně samolepek. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy