Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

I psi se mohou nachladit a onemocnět chřipkou. Bez léčby mohou nastat vážné komplikace

Autor: uá, kl - 
1. října 2022
05:10

S nástupem podzimního počasí přichází sezóna nachlazení a chřipek, které mohou potrápit i psy. Není dobré je podceňovat. I když nebývají život ohrožující, jejich zanedbání může vést ke komplikacím včetně zápalu plic.

Nejčastěji v tomto období trápí psy psí chřipka, známá také jako kotcový nebo psincový kašel. Jde o infekční zánět hrtanu, průdušnice a průdušek. Přenáší se kapénkovou infekcí a má obdobné příznaky, jako chřipka u lidí. „Psi vykazují kašel, dávení, mohou mít zvýšenou teplotu, trpět nechutenstvím a jsou malátní. Může se přidat i výtok z očí, nosu a zvracení,“ popsala veterinářka Daniela Králová.

I pes se může nachladit a onemocnět chřipkou I pes se může nachladit a onemocnět chřipkou | Jana Ulrichová

Dávivý kašel

Psí chřipka se nepřenáší ze psa na člověka, je ale velmi nakažlivá mezi ostatními psy. Nemocní psi by proto měli být izolováni a venčit by se měli jen na vodítku, aby se zabránilo styku s ostatními zvířaty. Nemoc se u psa projevuje nejčastěji nepříjemným suchým kašlem. Ten někdy přechází až k dávení. Mnoho majitelů se tak mylně domnívá, že pejskovi něco uvízlo v krku a snaží se tonvykašlat. Pes může být podobně jako nachlazení lidé malátný, ospalý a může trpět nechutenstvím. V těžších případech doprovází chřipku i hnisavý výtok z očí a nosu či zápach z tlamy.

Chřipka se mezi psy přenáší kapénkou, je velmi nakažlivá Chřipka se mezi psy přenáší kapénkou, je velmi nakažlivá | Jana Ulrichová

Pozor u štěňat a seniorů

U štěňat, velmi mladých nebo naopak starých a chronicky nemocných psů může onemocnění přejít až v nebezpečný zápal plic. Jako prevence je vhodné očkování, pokud nemoc už propukne, je potřeba ihned navštívit veterináře. Nemocný pes potřebuje být v klidu, vycházky by proto měly být omezeny jen na nejnutnější venčení. Vhodný je heřmánek, který má zklidňující účinky. Pomáhá i vitamín C, který je možné podávat ve speciálních sirupech. V akutních případech může pes dostat od veterináře léky na zklidnění kašle, snížení teploty nebo proti sekundární infekci.

Očkování a imunita

V boji proti chřipce pomáhá očkování. Protichřipková vakcinace se provádí nejčastěji u štěňat v období osmého týdne. Důležitá je také prevence v podobě budování dobré imunity. „Pes ji získá ze správné výživy, která je z kvalitních surovin bez chemie, lepku a dochucovadel. Vhodná jsou i probiotika, která podporují celkové zdraví psa, dobré trávení, zdravý mikrobiom ve střevech a tím i celkovou imunitu psa,“ uvedl odborník na psí výživu a imunitu Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Nemocný pes potřebuje klid. Od ostatních zvířat by měl být izolován Nemocný pes potřebuje klid. Od ostatních zvířat by měl být izolován | Jana Ulrichová

Kila navíc škodí

Imunitní systém je možné podpořit také doplňky potravy jako je lněný olej pro psy. „Pejska nepřekrmujte. Jedinci, kteří mají kila navíc, mají i horší obranyschopnost“, řekl Jiří Švihálek s tím, že chřipka napadá nejvíce starší pejsky s horší imunitou nebo naopak mladé psy, kteří si imunitu ještě nevybudovali.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi