Ne, nemusíte běhat po čtyřech a cenit řezáky. Jen si představte, jak jste maličcí, jak máte obrovský hlad a je vám zima. A s tímto pohledem obejděte chalupu od sklepa až po půdu.

Teplý úkryt

Chalupa nesmí být tiché a klidné místo, kde v teple, chráněni před živly, přečkají malí vetřelci zimu. A na jaře třeba i vyvedou mladé. Najděte proto všechny skuliny a škvíry a opravte je. Soustřeďte se nejen na ty, které jsou u země, ale třeba i na mezeru u soklu provětrávané fasády nebo na podbití střechy. Tam, kde to musí větrat, by měla být alespoň kovová síťka jako bariéra. A kdyby se přece jen dostali dovnitř, ukažte jim, že tam pohodu a klid nenajdou.

Teplý podzim nahrává hlodavcům
Autor: profimedia.cz

Jak se s nimi vypořádat?

Světlo

● Kunám vadí třeba led světlo se senzorem pohybu, které je vyděsí.

Zvuk

● Myším a kunám znepříjemníte pobyt ultrazvukovou plašičkou. Seženete ji i s napájením na baterie pro případ, že v chalupě vypínáte na zimu proud. Prodávají se i odpuzovače pachové ve formě spreje. 

Velká šlema

● Pohodu malým vetřelcům pokazí i to, že v místě už bydlí jiná velká šelma. Sežeňte třeba několik pytlíků psích chlupů z psího kadeřnictví a rozmístěte je do prostoru.

Žádné all inclusive

To, že jste vyprázdnili ledničku a schovali lančmíty v plechovce ještě neznamená, že pro myšáky není vaše chata lákavá. Vžijte se do jejich kůže a hledejte jejich jídlo. Nezatoulaly se třeba pod linku psí či kočičí granule? Nejsou náhodou ve váze suché slunečnice včetně semínek?

Jako učiněné hody mohou myši vidět téměř vše, od pytlíku s cukrem přes zrní pro ptáky až po hřejivý polštářek naplněný pohankou.

Další tipy

● Vše, co nemůžete odvézt, zkuste vzduchotěsně uzavřít alespoň do skleněných šroubovacích lahví.

● Pokud používáte klasické pasti, dejte si pozor, abyste právě jimi nenalákali hlodavce dovnitř. Lepší než kostka sýra, jak ji známe z animovaných filmů, je třeba burákové máslo nebo kůže ze slaniny

Kunu odpuzujte, ale nelovte!

Mimo období od listopadu do března se kuny nesmí lovit. A i v tomto období by je měl lovit myslivec v honitbě, což vaše chalupa určitě není. Když se budete snažit kunu ulovit, může to být považováno za pytláctví, tedy za trestný čin. I v minulosti doporučované otrávené vejce či sklopec patří mezi zakázané způsoby lovu.