Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chaty a chalupy jsou mezi Čechy i díky covidu hit. Zdražily a do září se jich prodalo 4800

Autor: ČTK - 
15. listopadu 2020
11:30

Počet prodaných chat a chalup v Česku letos do konce září meziročně vzrostl o 12,6 procenta na 4800. Jejich hodnota se zvýšila o 28,5 procenta na 6,23 miliardy korun. Nejvíce se jich prodalo v červnu (755), nejméně v dubnu (349). Z jednotlivých regionů prodeje nejvíce stouply v Libereckém kraji, téměř o třetinu. Naopak na Pardubicku téměř o pětinu klesly. Vyplývá to z údajů společnosti Reas, která mapuje realitní trh v ČR na základě dat z katastru nemovitostí.

„Velkému zájmu o rekreační nemovitosti nahrává kromě koronavirové krize rovněž snížení úrokových sazeb z hypoték a také předpokládané zrušení daně z nabytí nemovitosti. Dá se očekávat, že dokud banky nezpřísní podmínky, prodeje nejen chat a chalup, ale také bytů, budou i nadále rekordní,“ sdělil ČTK ředitel společnosti Reas Michal Makoš.

Počet i hodnota prodaných rekreačních nemovitostí meziročně rostly ve všech měsících s výjimkou dubna a května, kdy platila opatření proti šíření koronaviru. V květnu počet klesl téměř o čtvrtinu na 386, hodnota prodaných chat a chalup se snížila zhruba o pětinu na 458,4 milionu korun.

Podle počtu prodejů byl rekordní červen, kdy majitele změnilo 755 rekreačních objektů. Počet v tomto měsíci meziročně vzrostl o 44,1 procenta, hodnota se zvýšila o dvě třetiny na 926,6 milionu korun. V červenci byl počet prodaných chat a chalup proti červnu o pět nižší, hodnota však těsně převýšila miliardu korun.

Vévodí prodej ve Středočeském kraji

Co se týče prodejů v krajích, nejvíce rekreačních nemovitostí se podle Makoše tradičně prodává ve Středočeském kraji a stejné to bylo i letos. Prodalo se zde 1295 chat a chalup, tedy více než čtvrtina z celkových 4800. Jejich hodnota dosáhla téměř dvě miliardy korun. Nejméně jich bylo v Praze, 46.

Počet prodejů meziročně nejvíce stoupl v Libereckém kraji (o 30,8 procenta), na Vysočině (o 26,8 procenta) a ve Středočeském kraji (o 18,8 procenta). Naopak v Pardubickém kraji o 17,1 procenta klesl, na Zlínsku se snížil o 9,3 procenta.

„Klesající prodeje ovšem neznamenají klesající zájem. V některých okresech, a je to právě příklad Zlínského kraje, je poptávka po rekreačních nemovitostech velká, ale nabídka výrazně klesla. Pokud se podíváme na počet inzerátů nabízejících prodej, je to často až o polovinu méně ve srovnání s loňským rokem,“ doplnil Makoš.

Hodnota prodaných chat a chalup meziročně nejvíce vzrostla v Jihočeském kraji, více než o polovinu. Na Vysočině stoupla o 46,5 procenta, v Ústeckém kraji o 44,8 procenta. V Praze o čtyři procenta klesla.

Tato roubenka z Podkrkonoší už má více, než 250 let! Tato roubenka z Podkrkonoší už má více, než 250 let! | Chaty a chalupy 2011

Podle Makoše ceny rostou i navzdory faktu, že se oproti loňsku prodává více starších nemovitostí, které nejsou ihned připraveny k nastěhování. „Loni jsme mohli v nabídkách vidět hlavně chaty a chalupy v zachovalém a zrekonstruovaném stavu, naopak ty staré a před rekonstrukcí se prodávaly dlouhé měsíce a byl o ně minimální zájem. V létě jsme však byli svědky toho, že co se v nabídce objevilo, to se obratem prodalo bez ohledu na stav,“ uvedl dále Makoš.

Ředitel realitní kanceláře Luxent - Exclusive Properties Jiří Kučera očekává, že nedostačující nabídka v nejbližší době vysokou poptávku nedožene. „Lze očekávat, že na trhu ke stálicím přibudou nové lokality, které dříve nebyly tak atraktivní,“ dodal Kučera.

frantacizek ( 15. listopadu 2020 16:01 )

krásné chaloupky do té šumavské krajiny to krásně zapadá

Zobrazit celou diskusi