Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plošná epidemie je u konce, věří Vojtěch. Česko už trápí jen lokální ohniska nákazy

Aktualizováno -
11. června 2020
13:42
Autor: ČTK, for - 
11. června 2020
11:21

Ve většině regionů ČR nejsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) žádné nové případy nemoci covid-19. Problém není plošný, epidemie má lokální ohniska zejména v Moravskoslezském kraji a Praze, dále na Olomoucku a částečně ve Středočeském kraji. Přesto je místě opatrnost, jak dodává ředitel Ústavu zdravotnických informací Ladislav Dušek. Mohlo by se totiž stát, že se z lokální problému stane regionální. Experti jsou pak šťastní, že se podařilo ochránit především seniory. 

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo za poslední týden více než pět nových případů jen ve 14 ze zhruba 400 regionů, na něž statistici pro potřeby sledování nákazy zemi rozdělili.

„Situace v ČR je konzistentní, nezhoršuje se. Nemáme plošný problém. Většina regionů je prakticky bez výskytů nemoci covid-19. Plošně nemáme problém, ale jsou lokální ohniska,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Video  Vojtěch: Čísla klesají, nehrozí zahlcení nemocnic  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Vojtěch po tiskové konferenci médiím řekl, že je pozitivní i číslo hospitalizovaných. „Je jich 111 a toto číslo každým dnem klesá. Z toho je zhruba 10 procent ve vážném stavu. Kdyby číslo bylo stoupající, museli bychom se zamyslet,“ uvedl. 

Od začátku června bylo diagnostikováno 483 lidí. „Nedochází ale k nekontrolovanému šíření, jedná se převážně o pacienty v produktivním věku,“ dodává Ladislav Dušek optimistickou statistiku. 

Podle Duška je velice důležité, že se Česku povedlo ochránit tu nejohroženější skupinu obyvatel. „Bil bych na alarm, kdyby rostl počet nakažených v těchto skupinách, ale neděje se to (...). Vychutnejte si ale se mnou křivku, která ukazuje počet testů vs. počet nakažených. Dříve narůstaly testy a s tím i počet zachycených případů. Nyní počet zachycených případů klesá,“ radoval se Dušek. 

Dušek zmiňuje i klesající reprodukční číslo viru. Tedy číslo, které ukazuje, kolik lidí dokáže nakazit jeden nemocný. V samém středu epidemie, na začátku března, se rovnalo 2,64 a nyní kleslo pod 1. „To číslo lze spočítat plošně, ale ztratí nad republikou svou hodnotu, protože jde o ta lokální ohniska,“ konstatoval ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. 

Česko se řadí mezi země s nejmenším počtem úmrtí, poznamenal předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý. „Jsou to pak pacienti vyššího věku, jsou to pacienti s vyšším krevním tlakem, diabetem,“ poznamenal. Během epidemie v ČR zemřelo 328 lidíí, kteří měli koronavirus.

„Za dva měsíce budeme mít přesná čísla k tomu, kdo opravdu zemřel na covid-19. Dostali jsme povolení etické komise,“ dodává Černý. Podle Černého je důležité tento údaj zjistit, aby bylo přesně jasné, jak moc je nový koronavirus nebezpečný. 

„Koronavirus tu může být dlouhá léta,“ 

Plošná pandemie je u konce i podle Vladimíra Černého. Není tak podle něj důvod omezovat klasickou péči v nemocnicích. „Při aktuálním vývoji covid-19 k tomu není důvod. Počet nakažených klesá,“ zmínil. A přidal i apel pro občany. 

„Měli bychom se ale připravit, že s náma koronavirus bude dlouhá léta. Je nutné zmínit, že na toto respirační omezení jsme plně připraveni, stejně jako i na ostatní. Naučte se myslet více na prevenci. Vzpomeňte si na roušky, až se budou nemoce opět šířit,“ řekl Černý. 

Anesteziolog Vladimír Černý na tiskové konferenci o vývoji koronaviru (11.6.2020) Anesteziolog Vladimír Černý na tiskové konferenci o vývoji koronaviru (11.6.2020) | Blesk:Daniel Černovský

Černý a stejně tak i ministr zdravotnictví prosí občany, aby se opět začali vracet do nemocnic na rutinní zákroky a operace. Určitý strach ale chápou, jelikož se nadále objevují nová ohniska nákazy. Ty jsou nyní především v Moravskoslezském kraji - Důl Darkov - či také ve Středočeském kraji, Olomouckém kraji a také v Praze. „Lokální ohniska v Praze jsou kupříkladu na místech v oblasti sportu. To se teď stalo někde u amatérského hokeje, kde se bohužel nakazilo 7 osob,“ odpověděl na dotaz, kde jsou kromě Dolu Darkov ona lokální ohniska, ministr Adam Vojtěch (za ANO). 

 

 

Michal nobl ( 11. června 2020 17:47 )

Uvidíme na podzim co nám to přinese.Plesku vy to pisete jak kdyby stim byla nějaká praxe a ve vládě a odborníci vsechno věděli.Ja tedy bych byl rad aby se vláda chovala ohleduplně,to co provedla se zakázama se dotklo každého obcana.Jen vyvolává té strach.Tak ted tu pohádku jak nám vláda zlevní zeleninu,protože zemědělcům prší a na Moravě to myšky na poli vytopilo.Nebyla by nějaká jak naše zem skveta a začne byt soběstačná,nebo nám přijdou mandelinky a sarancata???????

krapotkin ( 11. června 2020 12:51 )

Česko už trápí jenom blbá vláda. Té se můžeme zbavit u voleb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa