Jiří zdědil lásku k houbaření po svém dědečkovi a otci, takže není téměř den, aby se do lesa nevydal. „Penízovka sametonohá a sedmdesáticentimetrový candát. Rybu moc rád kombinuji s houbami,“ přiznal.
Výborná zimní houba, říkají znalci
Že houby v jejich domácnosti nikdy nechybí, potvrzuje i jeho partnerka Jana. „U nás jsou houby po celý rok. Penízovka je výborná houba, uvádí se, že její vůně je opravdu typicky houbová, nádherně voní. Nazývá se také vánoční houba. V Japonsku ji dokonce prodávají ve svazcích jako raritu a je tam poměrně drahá,“ vysvětlila paní Jana s tím, že jsou také známé její léčivé účinky.
A jak penízovku připravit? „My ji máme nejraději klasický do bramboračky, výborná je samozřejmě i do omáčky, malé kloboučky je výborné naložit do octa,“ dodává paní Jana.
11 druhů hub v košíku
Slušný výkon se Jiřímu povedl i 23. listopadu. „Toto je výsledek couráníčka kolem konopišťského rybníka. Celkem slušný výkon, 11 druhů hub,“ napsal k fotkám Dubec. V košíku najdete třeba hřib smrkový, hřib hnědý, hřib kovář, hřib žlutomasý a hřib sametový, dále lišku nálevkovitou, lakovku ametystovou, hlívu ústřičnou nebo ryzce smrkového.
Kam na penízovku sametonohou?
Roste od října do prosince, během mírné zimy až do března na kmenech a větvích především opadavých stromů. Plodnice jsou téměř vždy v trsech.
Za mrazů zmrzne na kost, ale to jí nijak nevadí, po rozmrznutí pokračuje v růstu. Podobnou vlastnost má i hlíva ústřičná a ucho Jidášovo (to roste na mrtvém dřevě černého bezu).
V Asii se tato houba pěstuje pro kulinářské využití, podobně jako např. hlíva ústřičná. Chlazená bývá nabízena v obchodech s asijskými potravinami, zpravidla pod japonským názvem enoki nebo enokitake.
Výborně chutná v asijských nudlových a zeleninových pokrmech nebo v kombinaci s kuřecím masem.
Nejlepší úpravou je smažení nebo restování a není třeba ji upravovat déle než 5 minut.