V mikrovlnce vaříme už 75 let! Skvělé recepty, které musíte taky zkusit!
-
Přichází nová éra! Vynález srovnatelný s objevem ohně! Psal se rok 1945, když média zaplavily podobné titulky. Americký konstruktér Percy Spencer tehdy světu představil první mikrovlnnou troubu a hospodyňky na něj pěly ódy. Kdyby jen věděly, že Spencer tenhle nápad obšlehl od českého fyzika Augustina Žáčka..
Byl to totiž právě český vědec, který v roce 1924 vynalezl magnetron – malou elektronku, která nejprve sloužila jako součástka vojenských radarů vysílajících mikrovlnné rádiové signály.
Pak už jen stačilo, aby si americký inženýr Percy Spencer vzal jednoho dne do své laboratoře k svačině čokoládu, a chytrá věcička, kterou dnes využívá většina domácností, byla na světě.
Díky za špinavé boty!
Spencer během druhé světové války pracoval ve firmě, která magnetrony vyráběla. A když se tehdy vracel po svačinové pauze zpátky do laboratoře, zapomněl si v kapse svého pláště čokoládu. Jaké to bylo překvapení, když mu při manipulaci s magnetronem začala roztavená laskomina odkapávat na boty! Spencerovi bylo jasné, že za to můžou magnetické vlny. Stačilo už jen pár nahodilých pokusů (mj. například s kukuřicí, kterou magnetické vlny přeměnily na popcorn) a vynález byl na světě!
Po skončení války, v roce 1945, si pak inženýr nechal svůj objev patentovat. A kuchařinky po celém světě začaly toužit po zázraku, který lusknutím prstu ohřeje pokrm na požadovanou teplotu.
Od těch dob se toho mnoho změnilo: první mikrovlnka například vážila 350 kg, vysoká byla skoro 2 metry a stála v přepočtu 65 tisíc korun. A kromě toho, dnes už ji zdaleka nepoužíváme jen k ohřívání...
- 1.
Hrnečkový štrůdl
Někdo zvoní, ale vy nemáte nic sladkého ke kávě... Nevadí, mikrovlnka pomůže! V hrníčku dobře promíchejte 50 g ovesných vloček, 30 g nasekaných vlašských ořechů, 1 nahrubo nastrouhané jablko, 10 g kokosového oleje, 1 vejce, lžíci rozinek, lžíci medu a lžičku skořice.
Hrneček v mikrovlnce ohřívejte asi 3 minuty na střední výkon. Po vytažení poprašte moučkovým cukrem a štrúdl ve zdravější verzi je na světě.
- 2.
Líná snídaně
Nač startovat sporák, když máme tuhle vychytanou věcičku? Do máslem vymazané misky rozklepněte tři vejce a na nejvyšší výkon vlňte asi 1 minutu. Pak je vidličkou rozklovejte, osolte, opepřete a zaneste své drahé polovičce do postele.
- 3.
Chipsy z mikrovlnky
Tohle křupání je hotové raz dva, a navíc si jím nezničíte štíhlou linii. Stačí nakrájet brambory na 2 mm tenké plátky, dobře je osušit, promíchat se solí, trochou olivového oleje a rozprostřít na větší talíř do jedné vrstvy (pozor, jednotlivé kousky by se neměly dotýkat). Pak už jen zapnete mikrovlnku na nejvyšší stupeň a opékáte 3 minuty. Plátky otočíte, troubu zapnete na další 2 minuty a můžete podávat.
- 4.
Skvělé tipy
Ve skleněné míse s vodou můžete v mikrovlnce uvařit rýži. Trvá to stejně dlouho jako v hrnci a ušetříte si místo na plotně.
V mikrotenovém sáčku v troubě připravíte i brambory. Oloupejte, nakrájejte, pocákejte vodou a šup do sáčku. Jen uzel méně utáhněte, aby pytlík nevybouchl.
Podobně lze připravovat i zeleninu, zůstane krásně křupavá.