Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V mikrovlnce vaříme už 75 let! Skvělé recepty, které musíte taky zkusit!

/
  • V mikrovlnce vaříme už 75 let!
    28. prosince 2020 ● 08:00

    Přichází nová éra! Vynález srovnatelný s objevem ohně! Psal se rok 1945, když média zaplavily podobné titulky. Americký konstruktér Percy Spencer tehdy světu představil první mikrovlnnou troubu a hospodyňky na něj pěly ódy. Kdyby jen věděly, že Spencer tenhle nápad obšlehl od českého fyzika Augustina Žáčka..

    Byl to totiž právě český vědec, který v roce 1924 vynalezl magnetron – malou elektronku, která nejprve sloužila jako součástka vojenských radarů vysílajících mikrovlnné rádiové signály.

     

    Pak už jen stačilo, aby si americký inženýr Percy Spencer vzal jednoho dne do své laboratoře k svačině čokoládu, a chytrá věcička, kterou dnes využívá většina domácností, byla na světě.

    Jeden ze starších reklamních plakátů...
    Autor: scom

    Díky za špinavé boty!

    Spencer během druhé světové války pracoval ve firmě, která magnetrony vyráběla. A když se tehdy vracel po svačinové pauze zpátky do laboratoře, zapomněl si v kapse svého pláště čokoládu. Jaké to bylo překvapení, když mu při manipulaci s magnetronem začala roztavená laskomina odkapávat na boty! Spencerovi bylo jasné, že za to můžou magnetické vlny. Stačilo už jen pár nahodilých pokusů (mj. například s kukuřicí, kterou magnetické vlny přeměnily na popcorn) a vynález byl na světě!

    Po skončení války, v roce 1945, si pak inženýr nechal svůj objev patentovat. A kuchařinky po celém světě začaly toužit po zázraku, který lusknutím prstu ohřeje pokrm na požadovanou teplotu.

     

    Od těch dob se toho mnoho změnilo: první mikrovlnka například vážila 350 kg, vysoká byla skoro 2 metry a stála v přepočtu 65 tisíc korun. A kromě toho, dnes už ji zdaleka nepoužíváme jen k ohřívání...

  • 1.

    Hrnečkový štrůdl

     

    Někdo zvoní, ale vy nemáte nic sladkého ke kávě... Nevadí, mikrovlnka pomůže! V hrníčku dobře promíchejte 50 g ovesných vloček, 30 g nasekaných vlašských ořechů, 1 nahrubo nastrouhané jablko, 10 g kokosového oleje, 1 vejce, lžíci rozinek, lžíci medu a lžičku skořice.

     

     

    Hrneček v mikrovlnce ohřívejte asi 3 minuty na střední výkon. Po vytažení poprašte moučkovým cukrem a štrúdl ve zdravější verzi je na světě.

    buchta z hrnečku
    Autor: scom

  • 2.

    Líná snídaně

    Nač startovat sporák, když máme tuhle vychytanou věcičku? Do máslem vymazané misky rozklepněte tři vejce a na nejvyšší výkon vlňte asi 1 minutu. Pak je vidličkou rozklovejte, osolte, opepřete a zaneste své drahé polovičce do postele.

    vajíčka z mikrovlnky
    Autor: scom

  • 3.

    Chipsy z mikrovlnky

    Tohle křupání je hotové raz dva, a navíc si jím nezničíte štíhlou linii. Stačí nakrájet brambory na 2 mm tenké plátky, dobře je osušit, promíchat se solí, trochou olivového oleje a rozprostřít na větší talíř do jedné vrstvy (pozor, jednotlivé kousky by se neměly dotýkat). Pak už jen zapnete mikrovlnku na nejvyšší stupeň a opékáte 3 minuty. Plátky otočíte, troubu zapnete na další 2 minuty a můžete podávat.

    chipsy
    Autor: scom

  • 4.

    Skvělé tipy

    Ve skleněné míse s vodou můžete v mikrovlnce uvařit rýži. Trvá to stejně dlouho jako v hrnci a ušetříte si místo na plotně.

    V mikrotenovém sáčku v troubě připravíte i brambory. Oloupejte, nakrájejte, pocákejte vodou a šup do sáčku. Jen uzel méně utáhněte, aby pytlík nevybouchl. 

    Podobně lze připravovat i zeleninu, zůstane krásně křupavá.

    Už to bude, zlatíčko! Ohřát přesnídávku je díky téhle věcičce hračka.
    Autor: scom

Dnešní horoskopy